Meşrubattaki Alkole Helal Diyenlere Cevabımız

musdafe

New member
Meşrubattaki Alkole Helal Diyenlere Cevabımız

Malesef tüm yetkililerin yaptığı açıklama eksik ve yanlış.
Lütfen aşağıdaki linkten gazozlarla ilgili yazıyı okuyun.

şu nuda söyliyeyim cola, meyveli gazoz, sade gazoz ve meyve suları da aynı prosedüre göre üretiliyorlar. Yani Türk GIDA KODEKSİ ve TSE dahil bütün dünya GIDA KODEKSLERİ, bu içeceklerde bir miktar alkol olabilecağı bilindiği için sınırlar koyarak işin içinden çıkmışlardı. Sadece sınırlarda farklılıklar vardı. Almanyada bu sınır %0.3 iken, Türkiyede %0.5 olarak tesbit edilmişti.


http://www.gidaraporu.com/gida_mesrubatta-etil-alkol.htm
http://www.gidaraporu.com
 

Karababa

Member
Allah razı olsun kardeşim.

Alkolsüz gazlı içeçekler, Olarak açıklanan bu ürünün içindeki ALKOL maddesini müslüman halktan saklayanlar. Bunun hesabını mutlaka vermelidir.

Ayrıca bu ürünlerin ürün proseslerinde olmayan ancak boyar maddelerinin ve bazı katılan maddelerin yapımında direk saf alkol kullanımı solventten daha çok tercih ediliyor. Daha bu konu gündeme gelmedi!
 

yýldýz

New member
Selamün aleyküm kardeşlerim.
Bakın burada müdahele etme gereği duyuyorum. Bazı şeyler ekleyeyim. Bunların helal olduğunu söyleyebilirmisiniz? :)

KISALTMALAR VE ANLAMLARI
Marketten herhangi bir yiyecek aldınız, kasaya ilerlediniz, sıra var. Neyse dediniz, sırada beklerken gözünüz paketin arkasında yer alan içindekiler (= ingredients) kısmına takıldı. Belki heveslisiniz böyle şeylere, ama sizin temin edeyim aşağıdaki küçük! liste yanınızda değilse hevesiniz kursağınızda kalabilir.Aşağıdaki listenin neler tükettiğimize dair bir fikir vermesi dileğiyle;

Aroma katkı maddeleri

E 406 Agar agar
E 471 C6-C18 alifatik yağ asitlerinin gliseril monoesterleri, diesterleri, triesterleri.
E 400 Aljinik asit
E 401-404 Na, K, NH4 ve Ca aljinat
E 260 Asetik asit
E 901 Beeswax Benzil alkol Damar zamkı Dekstran Dekstrin
E 342 Diamonyum fosfat Dietilen glikol monoetil eter Ekmek kırıntısı Elemi resin Etil alkol Etil laktat
E 465 Etil metil selüloz Etil tartarat
E 419 Ghatti zamkı Glukoz Gliseril diasetat
E 1518 Gliseril triasetat Gliseril tripropaonat Gliserol mono asetat Hidrojene bitkisel yağ
Hidrolize bitkisel protein
E 1440 Hidroksipropil nişasta
E 1442 Hidroksipropil dinişasta fosfat
E 463 Hidroksipropil selüloz
E 464 Hidroksipropilmetil selüloz
E 407a İşlenmiş euchema seaweed
E 418 Jellan zamkı
E 170 Kalsiyum karbonat
E 341 Mono-,di- ve tri Kalsiyum ortofosfat
E 552 Kalsiyum silikat
E 516 Kalsiyum sülfat
E 416 Karayagam
E 466 Karboksimetil selüloz, Na tuzu
E 407 Karragenan
E 425 Konjak zamkı Kuru un
E 270 Laktik asit Laktoz
E 410 Lokust bean zamkı
E 504 Magnezyum karbonat Maltodekstrin
E 421 Mannitol
E 461 Metil selüloz Modifiye nişastalar
E 1410 Mono nişasta fosfat
E 1412 Dinişasta fosfat
E 1414 Asetillendirilmiş dinişasta fosfat
E 1422 Asetillendirilmiş dinişasta adipat Nişasta
E 1450 Nişasta (sodyum) oktenil suksina
E 1420 Nişasta asetat
E 1404 Okside nişastalar
E 440 Pektinler Peyniraltı suyu tozu
E 1520 Propilen glikol
E 405 Propilen glikol aljinat
E 460 Selüloz (Mikrokristalin)
E 459 beta-Siklodekstrin
E 551 Silikon dioksit
E 541 Sodyum alüminyum difosfat
E 554 Sodyum alüminyum silikat
E 474 Sukro gliseridler
E 417 Taragam
E 1505 Trietilsitrat Tuz
E 422 Gliserol Sakız ve bebek gıdası aromalarında ağırlıkça %30, diğer aromalarda ağırlıkça
%0.05 İsopropil alkol Tüketime hazır gıda maddelerinde 0.5 g/kg
E 903 Karnauba vaksı Tek veya birlikte kullanıldıklarında
E 902 Kandellila vaksı aromada ağırlıkça %51
E 967 Ksilitol Tek veya birlikte kullanıldıklarında Jelatin aromada ağırlıkça %51
E 414 Arap zamkı
E 421 Guar zamkı Tek veya birlikte kullanıldıklarında
E 415 Ksantan zamkı aromada ağırlıkça %21
E 413 Tragakant zamkı
E 420 Sorbitol Tüketime hazır gıdada en fazla 50 ppm
E 420 Sorbitol şurup E 473 Yağ asitlerinin sukroz esterleri
E 470b Yağ asitlerinin magnezyum tuzları
E 470a Yağ asitlerinin sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları Yenilebilir katı ve sıvı yağlar

Antioksidanlar

E 300 Askorbit asit Esansiyel yağ içeren aromalarda tek
E 301-302 Askorbit asidin sodyum ve kalsiyum tuzları veya birlikte kullanıldıklarında
E 304 Askorbil palmitat 1000 mg/kg, diğer aromalarda
E 306 Doğal tokoferoller 200 mg/kg
E 307-E 309 Sentetik tokoferoller Tek veya birlikte kullanıldıklarında
E 310 Propil gallat aromanın esansiyel yağ içerip
E 312 Dodesil gallat içermemesiyle orantılı olarak
E 320 BHA 200-1000 mg/kg
E 321 BHT
E 311 Oktil gallat
E 315 Eritorbik asit
E 316 Sodyum eritorbat TBHQ
E 385 EDTA Aromada 20 mg/kg KORUYUCULAR
E 200 Sorbik asit Tek veya birlikte kullanıldıklarında
E 201 Sodyum sorbat aromada 1,5 g/kg (asit cinsinden)
E 203 Kalsiyum sorbat
E 202 Potasyum sorbat
E 210 Benzoik asit
E 211 Sodyum benzoat
E 212 Potasyum benzoat
E 213 Kalsiyum benzoat
E 214 Etil p-hidroksi benzoat
E 215 Sodyum etil p-hidroksi benzoat
E 216 Propil p-hidroksibenzoat
E 217 Sodyum propil p-hidroksi benzoat
E 218 Metil p-hidroksibenzoat
E 219 Sodyum metil p-hidroksi benzoat
E 220 Kükürt dioksit Aromada 300 mg/kg (SO2 cinsinden)
E 221 Sodyum sülfat
E 222 Sodyum hidrojen sülfat
E 223 Sodyum metabisülfit
E 224 Potasyum metabisülfit
E 226 Kalsiyum sülfat
E 227 Kalsiyum hidrojen sülfat
E 280 Propionik asit
E 281 Sodyum propionat
E 283 Potasyum propionat

Emülgatör, Stabilizatör, Kıvam arttırıcı ve Jelleştiriciler

E 322 Lesitin Aromada ağırlıkça %5
E 400 Aljinik asit Aromada ağırlıkça %1
E 401 Sodyum aljinat
E 402 Potasyum aljinat
E 403 Amonyum aljinat
E 404 Kalsiyum aljinat
E 405 Propilen glikol aljinat Propilen glikol stearat
E 406 Agar agar
E 407 Karagenan
E 407aİşlenmiş euchema seaweed
E 410 Lokust bean zamkı
E 412 Guar zamkı
E 413 Taragakant zamkı
E 414 Arap zamkı
E 415 Ksantan zamkı
E 419 Ghatti zamkı
E 471 C6-C18 alifatik yağ asitlerinin gliseril diesterleri Aromada ağırlıkça %5
E 471 C6-C18 alifatik yağ asitlerinin gliseril monoesterleri
E 472b Yağ asitlerinin mono ve digliseridlerinin laktatları
E 472c Gliserollerin sitrik ve yağ asidi esterleri
E 472e Gliserollerin diasetil tartarik ve yağ asidi esterleri
E 473 Yağ asitlerinin sukroz esterleri
E 475 Yağ asitlerinin poligliserol esterleri
E 477 Yağ asitlerinin propilenglikol esterleri
E 474 Sukro gliseridler Aromada ağırlıkça %1
E 430 Polioksietilen (8) stearat

Şekerleme ve pasta aromalarında

E 431 Polioksietilen (40) stearat ağırlıkça %1
E 432 Polisorbat 20 E 433 Polisorbat 80
E 434 Polisorbat 40
E 435 Polisorbat 60
E 436 Polisorbat 65
E 444 Sukroz asetat izobütirat
E 481 Sodyum steoril-2-laktat Sodyum sitrat
E 483 Stearil tartarat
E 491 Sorbitan monostearat
E 492 Sorbitan tristearat
E 493 Sorbitan monolaurat
E 494 Sorbitan monoleat
E 495 Sorbitan monopalmitat Modifiye nişastalar
E 440 Pektinler

Asitler, Bazlar ve Tuzlar

E 170 Kalsiyum karbonat
E 260 Asetik asit
E 261 Potasyum asetat
E 262 Sodyum asetatlar
E 263 Kalsiyum asetat
E 270 Laktik asit
E 325 Sodyum laktat
E 326 Potasyum laktat
E 327 Kalsiyum laktat
E 330 Sitrik asit
E 331 Sodyum sitratlar
E 332 Potasyum sitratlar
E 333 Kalsiyum sitratlar
E 334 Tartarik asit
E 335 Sodyum tartaratlar
E 336 Potasyum tartaratlar
E 337 Sodyum potasyum tartarat
E 354 Kalsiyum tartarat
E 338 Fosforik asit
E 339 Sodyum fosfatlar
E 340 Potasyum fosfatlar
E 296 Malik asit
E 350 Sodyum malatlar
E 351 Potasyum malat
E 352 Kalsiyum malatlar
E 297 Fumarik asit
E 355 Adipik asit
E 356 Sodyum adipat
E 357 Potasyum adipat
E 363 Suksinik asit ve bunun sodyum ve potasyum tuzları
E 500 Sodyum karbonat
E 501 Potasyum karbonat
E 504 Magnezyum karbonat
E 507 Hidroklorik asit
E 508 Potasyum klorür
E 509 Kalsiyum klorür
E 510 Amonyum klorür
E 511 Magnezyum klorür
E 513 Sülfürik asit
E 514 Sodyum sülfatlar
E 515 Potasyum sülfatlar
E 516 Kalsiyum sülfat
E 517 Amonyum sülfat
E 518 Magnezyum sülfat
E 524 Sodyum hidroksit Tek veya birlikte kullanıldık-
E 525 Potasyum hidroksit larında aromada ağırlıkça
E 526 Kalsiyum hidroksit 2 g/kg
E 527 Amonyum hidroksit
E 528 Magnezyum hidroksit

Topaklanmayı Önleyiciler

E 170 Kalsiyum karbonat
E 341 Mono-,di-,tri-Kalsiyum ortofosfat
E 470 Yağ asitlerinin kalsiyum, sodyum, potasyum ve magnezyum tuzları
E 504 Magnezyum karbonat
E 551 Silikon dioksit
E 552 Kalsiyum silikat
E 553 Magnezyum silikatlar
E 554 Sodyum alüminyum silikat
E 555 Potasyum alüminyum silikat
E 556 Kalsiyum alüminyum silikat
E 559 Alüminyum silikat

Ayırıcılar

E 330 Sitrik asit Etilen diamino tetraasetik asit ve bunun mono-, di- ve tri- sodyum ve
kalsiyum di-sodyum tuzları
E 385 Tartarik asit
E 450 Tetrasodyum difosfat

Dolgu Maddeleri

E 444 Sukroz asetat izobütirat Bromine edilmiş bitkisel sıvı yağlar
E 445 Ağaç reçinesinin gliserol esteri Gliseril tribenzoat Hidrojene reçinenin gliseril esteri
Hidrojene kolonyum Hidrojene reçinenin metil esteri Propilenglikol dibenzoat

* Yukarıdaki bilgiler TTKD(= Tüm Tüketicileri Koruma Derneği) web sitesinden alınmıştır.
:confused:

Abi şimdi hevesimiz kursağımızda kaldı. Bi tane beklerken kaç tane şüpheli madde. hadi bize hayırlı işler. Bu konu epey uzar. Ayrıca bilimsel olarak benzen türevleri kanserojendir.
 

musdafe

New member
kim diyor ya helal diye :))

sevgili dostum http://www.gidaraporu.com/gida_mesru...etil-alkol.htm yazıyı tekra okumanızı tavsiye ediyorum.

yetkilileri yaptığı açıklamalar mübala yapmıyorum vatan hainliği derecesinde. işin kötü yanı olay ortaya çıkğından bu güne kadar konuştuğum insanların %95 gazoz da alkol olduğunu dahi duymamış işte burda bir gerçek daha ortaya çıkıyor medya istediği haberi bizlere duyuruyor bakın Cübbeli hoca olayını nasıl büyüttüler duymayan kalmadı. İşte Bu Bir The Company (Lanetli Şerefsiz Alçak)Yahudi işidir.
 

Nurgül

New member
@yildiz
benim listem daha kisaydi (hep cüzdanimda tasirdim...) meger cüzdana falan sigmiyacak biseymis....artik gidalarin arkalarini okumaya alismamiz lazim. okadar cok sey yediriyorlarki bize....(hadi almanya neyse ama Türkiye???)
böyle giderse Ciftcilikle ugrasmayi deneyecegim...kendin üret Allahin izniyle kendin ye. Bu ne ya. Normal Cracker lerin icine bile haram seyler katiyorlar. Alkölün ismini degistirip gidalarin icine katip bilmeden yiyenler var. Bilmeden haram yiyoruz. Allah zulm edenlere firsat vermesin. Neler duyacagiz.

Wesselam
 

yýldýz

New member
Sofranızdaki gizli alkol

Sadece şişedeki alkol zarar vermiyor. Yediğiniz ette, çikolatada, kahvede, kuruyemişte bile kullanılıyor alkol. Hem de etiketlere yazılmadan ve kimsenin haberi olmadan!
--------------------------------------------------------------------------------

Doğum günü pastası almak isteyen baba, kızıyla beraber lüks bir pastaneye girdi. Pasta siparişinden sonra baba, kızı için kuru pasta ile çikolatalardan istedi. Garsonun ‘Olmaz efendim’ cevabını anlayamamıştı. Sonra ‘Çocuğunuz yiyecekse o çikolatalar alkollü’ sözlerini duyunca başından kaynar sular döküldü âdeta. “Nasıl olur, o zaman etiketinde neden yazmıyorsunuz?” sorusu ise bildik şekilde geçiştirildi: “Soran müşterilerimize izah ediyoruz efendim.” Aile, alışveriş yapamadan ayrıldı. Ankara’da yaşanan bu olay, alkollü ürünlerin pastane ve restoranlarda bilinçsiz ve etiketlere dahi yazılmadan nasıl üretilip satıldığını gösteren örneklerden sadece biri.

HEM ÇABUK BOZULUYOR HEM PAHALI

Kanyaklı yaş pasta, viskili çikolata, şarapla terbiye edilmiş tavuk, moka likörlü kahve... Belki hayatınız boyunca içkinin tadına bakmadınız; ya da bıraktıktan sonra ağzınızı bile sürmediniz. Ama gelin görün ki, saydığımız bu yiyeceklerden tatmış olmanız kuvvetle muhtemel. Pastanelerdeki çikolataların ve yaş pastaların; alışveriş merkezlerinde satılan kuruyemiş ve tavukların sosunda genelde içki kullanılıyor. Fakat çoğunlukla bu gıdaların üzerinde ‘alkol vardır’ ibaresi yazılmadığı için haberiniz olmadan bu alkollü gıdaları midenize indirmiş oluyorsunuz.

İçerisinde likör kullanıldığı belirtilmeyen çikolatalar portakallı, vişneli, kahveli denilerek satılıyor. Fiyatlar ise normal çikolatalara oranla daha pahalı. Normal çikolatanın kilosu 20 YTL’den satılırken, likörlü çikolataların fiyatı 45-120 YTL arasında değişiyor. Tercihler ise genelde vişne ve viski likörlü çikolatalardan yana. Likörlü çikolatalar daha kısa sürede bozulduğu için sağlık riski de taşıyor. Normal çikolata 4-5 ay, likörlü olanlar en fazla 1 ay saklanabiliyor. Yaş pastalarda ise değişik tat vermesi amacıyla rakı ve kanyak kullanılıyor. Fiyatlar ise 22-100 milyon arasında değişiyor. Soslu kuruyemişler de içinde alkol olduğunu bilmeden tüketilebilecek bir başka gıda türü.

Gıda denetimi, 2004’e kadar Sağlık Bakanlığı’nın elindeydi. Danıştay kararıyla son iki yıldır Tarım Bakanlığı ve belediyeler denetim yapıyor. Yetkilerin tek elde toplanmaması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İşin ehli olmayan birçok insan gıda denetimi yapıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre Gıda Kanunu’nun tekrar düzenlenmesi, mevzuatla birlikte denetimin tek elde toplanması gerekiyor. Bakanlık yetkililerine göre en önemli sorun, AB’nin alkolle ilgili mevzuatı. Çünkü mevzuata göre gıdanın içerisinde alkol oranı yüzde 1’in altındaysa bunu etiketlemeye gerek kalmıyor. Bu Avrupa’da kabul görse de, yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de böyle bir durumun gıda mevzuatında bile olsa tolere edilmesi mümkün değil. Yüzde 1’lik oran, duruma göre dinen de ‘tolere edilebilir’ bulunsa bile Türkiye’deki gıdalara katılan alkol oranı birçok kere bunun çok çok üzerinde oluyor.

ETLERE ALKOLLÜ TERBİYE!

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Aydın Ağaoğlu, 4077 sayılı Tüketici Hakları Koruma Kanunu’na göre gıda maddelerinde etiket kullanma zorunluluğunu hatırlatıyor. Ancak bu kurala uyulmadığının da altını çiziyor. Türk Gıda Kodeksi- Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’ne göre içerisinde yüzde 1,2’nin üstünde alkol içeren içeceklerin alkol miktarını etiketle belirtme zorunluluğu var. Ancak ne yazık ki bu hüküm de uygulanmıyor. Peki bunun cezai yaptırımı ne? Türk Gıda Kodeksi’nin tebliğine aykırılık oluştuğunda etiket bilgileri yenilenene kadar gıdalara el konuyor ve firma para cezasına çarptırılıyor.

Alkol sadece çikolataların, pastaların, gazozların içinde yok. Biftek, kırmızı et, tavuk gibi gıdaların daha çabuk pişmesi ve yumuşak olması için alkolle terbiyesi yapılıyor. Fakat bu yapılırken çoğu zaman müşterilere bilgi verilmiyor. Ankara’daki meşhur kanatçılardan biri, et ve tavukların pişirilmesi sırasında da alkol kullanıldığını şu örnekle açıklıyor: “Etleri pişirirken genellikle şarap kullanılıyor. Kızartılırken çıkan ateş de bunun bir göstergesi.” Hasılı, denetimin sağlıklı yapılmaması yüzünden bu konuda tüketici hassasiyetinin devreye girmesi gerekiyor. Siz siz olun, aldığınız ürünün içerisinde ne olduğunu soruşturmayı ihmal etmeyin!


Bu ne kardeşler. Bu ne yahu? Hakkaten Türk insanı çok dayanıklı. Bu kadar zehirden sonra ayaktayız ya ne diyeceğimi bilemiyorum. Ha birde şu kurum çözler var, baya bi kansorojen madde havaya salıyor. Tevekkeli; urlar, kanserler, ayak- bacak ağrıları,... arttı. Allah(c.c.) yardıcımız olsun.
 

yýldýz

New member
Aramada bu konuyu bulduğum için buraya yazıyorum. Başka ilgili konu var mı bilmiyorum.
AB artık ayılmak istiyor

AB Komisyonu’nun İngiltere Alkol Araştırmaları Enstitüsü’ne yaptırdığı incelemeye göre; alkolün Avrupa ekonomisine yılda ortalama 395 milyar Avro zararı var.

--------------------------------------------------------------------------------

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, alkol kullanımını engellemek amacıyla İngiltere Alkol Araştırmaları Enstitüsü’nden 2001’de bir rapor hazırlamasını istedi. Peter Anderson ve Ben Baumberg’in 2006 Haziran’ında tamamladıkları rapora göre, Avrupa’da alkol kullanımı günden güne artıyor, zararı da katlanıyor. Tahmini zarar 229 milyar ile 980 milyar Avro arasında. Ay içinde 40 milyon kişi birden fazla, 100 milyon kişi de en az bir defa sarhoş oluyor. 60 bin düşük doğum meydana geliyor. Alkolle tanışma yaşı 12’ye, sarhoşluk yaşı da 14’e kadar düştü. Rapora göre dünyada alkolün yüzde 25’i, şarabın ise yüzde 50’den fazlası Avrupa’da üretiliyor. Alkol ihracatının yüzde 70’i, ithalatının da yarısı yine AB ülkelerince gerçekleştiriliyor. 750 bini aşkın AB vatandaşı geçimini içki üretiminden sağlıyor. Alkolün sağlık ve sosyal faturası getirdiği kazancın çok ötesinde. 2003’teki zarar 79 ile 220 milyar Avro arasında. Tahminî rakam 125 milyar Avro. Maddi zararın yanı sıra soyut zararı da var: Acı, ıstırap ve kaybedilen hayatlar… Bunun için 150 ile 750 milyar Avro arası bir rakam telaffuz ediliyor. Somut ve soyut zararın tahmini ortalaması 395 milyar Avro.

1970’lerde yıllık kişi başı tüketim 15 litre saf alkoldü. Alkol karşıtı kampanyalarla düşen tüketim, kampanyalar azalınca tırmanışa geçti. Orta ve Kuzey Avrupa’daki artışı güneydeki düşüş dengeledi. 400 milyona yakın AB nüfusunun 55 milyonu hiç içmiyor. AB’ye katılan yeni ülkelerdeki içki tüketimi daha yüksek. Alkol tüketiminin yüzde 44’ü bira, yüzde 34’ü şarap, yüzde 23’ü sert içkiler. Kuzey ve orta bölgelerde tercih biradan yana, güneyde ise şaraptan. İçen yetişkinler yılda 17 kez aşırı derecede sarhoş oluyor.

Kadınların yüzde 25’i ile 50’si arasında bir kesimi, hamilelik döneminde bile tehlikeli boyutta alkol almayı sürdürüyor. Ama kadınlar erkeklere oranla daha az alkol tüketiyor. Arada iki kat fark var. 23 milyon Avrupalı herhangi bir yılda, alkol bağımlısı haline geliyor. Alkol 60 değişik hastalık ve rahatsızlığa sebep oluyor. Düşük miktarda alkol tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığına dair bulgular birbiriyle çelişiyor.

2005’te 7 milyon yetişkin alkollüyken kavgalara karışıyor. 2003’teki alkole bağlı suçların ekonomik maliyeti 33 milyar Avro civarında. 15 AB ülkesinde içen erkeklerin yüzde 5’i, kadınların ise yüzde 2’si alkolün işyerlerinde veya çalışmalarında olumsuz etkisinden dem vuruyor. AB ülkelerinde her yıl 195 bin kişi alkol sebebiyle hayatını kaybediyor. Ölümlerin 115 bini 70 yaş altı. Alkol erkeklerde erken ölüm ve sakatlıkların yüzde 12’sinden, kadınlarda ise yüzde 2’sinden sorumlu. Bu da AB’de hastalıklara neden olan 26 risk faktörü içerisinde alkolü, tütün kullanımı ve yüksek tansiyondan sonra üçüncü sıraya yerleştiriyor. Genç kız ölümlerinin yüzde 10’undan fazlası, genç erkek ölümlerinin yüzde 25’i alko le bağlı.

VERGİ GENÇLER ÜZERİNDE ETKİLİ

Raporda ‘eğitim’ ve ‘iletişim’ araçlarının desteğiyle halkın alkole karşı duyarlı hale getirilmesindeki yetersizliklerden de bahsediliyor. Vergi gençler üzerinde etkili. Örneğin alkollü içkilerde vergi yüzde 10 artırılırsa bir sonraki yıl 9 binden fazla ölüm önlenecek ve 13 milyar Avro’luk ek tüketim vergisi elde edilecek. Alkol satış saatlerinin uzatılması şiddeti tetikliyor. İngiltere’de barların 24 saat açık hale getirilmesi büyük handikap. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘perakende satış yerleri haftada 24 saat kapatılsın’ önerisinin hayata geçmesiyle yılda 123 bin engellilik ve erken ölümün engellenebileceği tahmin ediliyor. Alkol ürünlerinin reklâmlarının kısıtlanması da tavsiyeler arasında. Reklâmlar özellikle gençler arasında içkiyi teşvik etme yönünde belirgin etkiye sahip. Tavsiyeler arasında içki içme yaşının belirlenmesi ile ilgili bir kanunun geçirilmesi, küçük yaştaki çocuklara sürekli satış yapan noktaların lisanslarının iptal edilmesi yer alıyor. WHO’nun hazırladığı bilgilendirme, reklâm yasakları, sınırlı erişim, vergilendirme ve sürücü alkol kontrollerini içeren etkili politika ve programların AB’ye tahmini maliyeti 1,3 milyar Avro. Bu, alkolün topluma verdiği hasarın yüzde 1’ine denk geliyor.

http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=26242

Hakkaten günah işlemek baya zarar açıyormuş. İşte canlı örneği! :23_28_119
İnşallah gerekli yerler feryadı duymuştur.
 

Yasemin03

New member
cogu yemeklerde e-numarali iceriler var. Allah bilir neler yedik ve ictik'de alkol var icindede bilmedik. diyelim uludag icecegi, aylardir ictimde bu forumda ögrendim, alkol varmis icinde. bide bira'da alkolsüz bira var diye diyiyorlarda ama yinede bir kac % alkol var. yani insani nasil yalanlamaya calistiriyorlar.
 
Üst