Kalemi Kime Hediye Edecek?

Enver Ýstek

metin mete
Kalemi Kime Hediye Edecek?

Yılmaz Dikbaş
kalinka.com
15.10.2009

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 10 Ekim 2009 Cumartesi günü, daha önce milletten gizlenerek üzerinde anlaşmaya varılan protokolü, Ermenistan’la İsviçre’nin Zürih kentinde imzaladı.

Merak ediyorum.

Ahmet Davutoğlu, büyük bir başarı olarak nitelediği bu tarihi anlaşmayı imzaladığı kalemi, nereye ya da kime hediye edecek acaba?

Bu soru da mı nereden çıktı şimdi?

Anlatayım.

Sevr’i İmzalayan Kalem

Almanlarla beraber girdiği Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti, önce 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Ateşkes Antlaşmasını, daha sonra da 10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr Antlaşmasını imzalamıştı.

Sevr Antlaşması’na göre Osmanlı İmparatorluğu bölünüp parçalanıyor, kendisine Orta Anadolu’da bir avuç toprak bağışlanan Türk Milleti de bağımsız yaşama hakkından yoksun bırakılıyordu.

Osmanlı Devleti adına Paris’te, Sevr Antlaşmasını şu kişiler imzalamıştı:

Eski maarif nazırı (milli eğitim bakanı) Hadi Paşa, eski Şurayı Devlet (Danıştay) reisi Filozof Rıza Tevfik Bey ve Bern Büyükelçisi Reşat Halis Bey.

Çok büyük bir tarihi antlaşmaya imza atmış olmakla gurur duyan Rıza Tevfik Bey, Türkiye’ye döndükten sora, o tarihi antlaşmada kullanmış olduğu kalemi, Amerikalı misyonerlerin İstanbul’da kurmuş olduğu Robert Kolej’e hediye eder.

Ne kadar anlamlı, değil mi?Bundan bir süre sonra, Darülfünun’da, bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi’nde verdiği bir konferansta konuşurken Rıza Tevfik Bey öğrencilere şöyle der:

“Siz Türkler bugün hâlâ İstanbul’da oturabiliyorsanız bunu, tüm dünyanın İslâm âlemine olan hürmetine borçlusunuz!”

Öğrenciler bu sözler üzerine hep birden ayaklanırlar ve başlarlar sıra kapaklarını vurmaya…

Aralarından,

“Sus, namussuz herif!”

Diye bağıranlar olur. Rıza Tevfik’i sustururlar. İlerleyen günlerde olayların daha da büyümesi üzerine Rıza Tevfik görevinden istifa eder.

İşte bugün ben, 89 yıl önce yurtsever üniversite gençlerinin, ‘sus, namussuz herif’ diyerek susturduğu Rıza Tevfik’in, Sevr Antlaşmasını imzalarken kullandığı kalemi Robert Kolej’e hediye edişini hatırladım.

Tarihi kişiler, tarihi antlaşmaları imzaladıkları kalemleri bir yerlere ya da birilerine hediye ediyorsa, acaba Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kalemini nereye ya da kime hediye edecek diye sormak geldi aklıma!

Hele bir Ahmet Davutoğlu’nun kaleminin nereye ya da kime hediye edeceğini öğrenelim, merakın sonu yok, soracağımız birkaç soru daha olacak.

Örneğin, AB ile yapılan anlaşmaları imzalayan Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan acaba kalemlerini nerelere ya da kimlere hediye ettiler?

Bu soruların cevaplarını şimdiden bilelim ki, yarın çocuklarımız tarihimizi doğru öğrensin!

Geri
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock    No Thanks