Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kalbin Afetleri

berfut

New member
GÖNÜLDE ARINMA
KALBİN AFETLERİ

1. SEVGİSİZLİK

BAKARA SURESİ/ 30 : Hatırla ki; Rabbin meleklere " Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" dedi. Bizler hamdinle seni tesbih ve sana takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun? dediler. Allah da onlara " Sizin bilemeyeceğinizi herhalde ben bilirim" dedi.

SAD SURESİ/72 : O'nu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın!"

Yukarıdaki Ayet-î Kerime'lerden anlaşılacağı gibi; Cenâb-ı Hâkk; insanı sevdiği için yaratıyor. Yarattığı insanı kendisine "Hâlife" tayin ediyor.

Hâlife; kelime anlamıyla incelendiğinde, kendinden üst makamda olan kişinin tüm yetkilerini taşıyan, yöneten, idare eden demektir.

Yani insan yaratılırken, Allah onu kendi yetkileri ile kuşatmış, merhametini ve sevgisini gönlüne koymuş, onu beşer-î mahlukat (yaradılanların en güzeli) haline getirmiş , Ruh'undan ruhuna üfleyerek, "Beni bilerek, bana dön" demiş ve tekamül amacıyla madde alemine göndermiştir. O halde insan, kendisini sevgisinden vareden Rabbine karşı, O'nun ilahi çağrısına cevap vermelidir.

" Allah; sevilmeyi ve bilinmeyi istediği için yarattı, sevdiği için yarattı. Sevgi olmasaydı bilinmeyi de istemezdi, sevgi olmasaydı, yaratmayı da dilemezdi."

Ahmed Abdülhâk Radulî Hz.'lerinden bir menkıbe:

" Allah; o kadar büyük, o kadar yüce ki, yerlere, göklere, alemlere, kâinatlara sığmadı..düşündü..düşündü..sonunda varettiklerinin gönüllerine girdi ve ancak oraya sığdı. Sonra da; Ben; göklerde değil, varettiklerimin gönüllerindeyim! dedi. Evet, Allah; gerçekden çok sevdiği, severek yarattığı insanların gönüllerindedir.

Ama bu böyle kalmadı, Şeytan baktı ki, Allah en yüce yere yerleşmiş, kendisini böldü parçaladı, didikledi ve o da adını "Nefs" yaparak, insanoğlunun içine girdi.

Allah müdahale etmedi çünkü adaleti vardı. İnsanoğluna "Hür irade" verdi ve İşde buyur; istediğini seç, ya şeytana ya da gönlüne, yani bana kulak ver.

Ama güveniyordu, ama biliyordu, yarattığı insanın eninde sonunda gönlünün sesine kulak verip O'na döneceğine, O'na varacağına..emindi..bekledi..büyük bir sabırla bekledi.

Ne yaptı insanoğlu; gönlünü sardı sarmaladı bir kenara koydu. İçindeki nefsine uydu, dünyaya geldi nefsiyle yaşadı, hiçbir şey yapmadan yine nefsine hizmet ederek öldü.

Bu böyle devam ediyor, asırlardan beri de böyle sürüyor. Allah; o örtünün altında, gönlümüzdeki yerinde büyük bir sabırla bekliyor..Ve hala diyor ki;

Birgün mutlaka gönlünün üzerindeki örtüyü açacak, beni görecek, gönülden gönüle geçecek ve bendeki gönüle varacak!!!

Ve hala beklemede!

Gönlündeki örtüyü açanlardan olunuz...

Sevgi ; uzun uzun konuşulsa bile bitmeyen bir hazinedir..Ama hiç unutmamamız gereken bir şey var ki; o da, sevgi, bizim Allah'dan aldığımız en güzel emanettir ve biz o emaneti aldığımız gibi tertemiz ehline teslim etmek zorundayız.

" Sevgi o kadar kutsaldır ki; sevginin içinde Yaradan da vardır yaratılan da.."

Evet sevgi kutsaldır, ancak biz sevgiyi tam anlamıyla biliyormuyuz, öncelikle bunun mukayesesini yapmamız gerekmektedir. Adına zaaf dediğimiz bazı duygularla, burada "kutsal" diye adlandırdığımız sevgiyi karıştırmamalıyız öncelikle...

Kutsal kitabımız, ilahî sevgiye varacak yolda bize rehber oluyor, yol gösteriyor. Allah'ın neleri çok sevgidiği, neleri hiç sevmediğini kısaca; nelerin bizi Rabbimizden uzaklaştıracağını veya ne yaparsak O'na daha da yakın olacağımız, çeşitli ayetlerde bildiriyor.

Allah sevgisini gönlünde duyan bir kişi; O'nun yarattığı kulları da sevmeli.

" Ressamı seven eserlerini de sever. Siz hiç Ressam'a hayran ama eserlerinden hoşlanmayan birini gördünüz mü? Allah'ı sevip, O'nun eserlerini sevmemekde bunun gibidir"

Bazı sevgiler de var ki; Cenâb-ı Hakk eğer dilerse onu gönlümüze koyuyor, eğer yeterli liyakatta değilsek de, o sevgiyi tanıyamıyoruz. Örneğin; çocuk sevgisi, hayvan sevgisi, yada insanlara karşı duyulan merhamet..

Dünyevî ve uhrevî sevgilere kapalı bir gönülde mutlaka nefsin bütün alametleri tecelli eder. Gösterilen sevgi ya çıkar düşüncesinden, ya da korkudan kaynaklanan, apaçık bir riyadır.

reyyan

New member
Dogru Söze Ne Hacet Yüregine Saglik

Brother

New member
Check your special message box... And after answer them!

yýldýz

New member
Allah razı olsun kardeşler. Doğru söze e denir.

Z

zeynep_hearty

Guest
Kind words and the covering of faults are better than charity followed by injury.Allah is free of all wants and he is most forbearing......umuyorum anlaşılır olmuştur saygıdeğer Brother..selam ve dua ile..

berfut

New member
gönulden bakanlar kötülükleri göremezler ........duha kardeşim

mhmt

New member
saygıdeğer berfut kardeşim.. aslında bende DUHA kardeşim gibi düşünüyorum bunu..eminim niyetiniz böyle değildir..ancak ordaki tabir yanlış.. ALLAH acizmidirki herhangi bişeyi yapamasın..sonrada onu yapamadığını -haşa- karşılamak için başka bi yol seçsin...
selametle..

berfut

New member
peki kardeşim öyle diyorsunuz böyle duşünme hakkını kim veriyor saygılarımla.......

mhmt

New member
BAKARA SÛRESİ
(117) O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır. Bir işe hükmetti mi ona sadece "ol" der, o da hemen oluverir.

dediğimiz şu..Allah herhengi bişey yapacağında "düşünüp hesaplar yaparak yaratması" gibi bişey söz konusu bile değildir..yazıdan bu anlam da çıkıyor..
Allah herşeye kadirdir..düşünmekte sonucu önceden bilememek vardır.. ancak allah'ın sonunu hesaplayarak bilmesi gibi bişey varmıdır..bu yaratılanlara özgüdür..
ayrıca kızmanıza gerek yok:) Allah cümlemizi doğrudan şaşırtmasın..amin..
selametle..

Z

zeynep_hearty

Guest
ordaki düşünme kısmını düşündü ,düşündü bulamadı anlamıda algılamadım kullarına olan sevgisi olarak algıladım..zira bizler insan olduğumuz için yaradanı tasavvur etmek aklımızın erebileceği bir noktada değildir örneğin yaradanın bir şeyi yapmasından söz ederken herşey Allah ın elidedir diyoruz çünkü bize bahşedilen akıl ötesini düşünmeye muktedir değil ..sanıyorum sözkonusu yazıdada kullanılan bir mecaz zira niyet belidir fakat uyarılarda yerindedir..samimi paylaşım için rabbim razı olsun samimi uyarılar içinde..selam ve dua ile..

berfut

New member
zeynep kardeşim anlayışınız için tesekkür ederim zaten sadece sorgulamadan kaybettmiyoruzmu bası şeylerimizi sorgulama selam ve dua.................

Brother

New member
Kind words and the covering of faults are better than charity followed by injury.Allah is free of all wants and he is most forbearing......umuyorum anlaşılır olmuştur saygıdeğer Brother..selam ve dua ile..

This topic is not for you. Because it's about special message box of reyyan! You may be mute!

Z

zeynep_hearty

Guest
söylemimde aksini idddea eden bir cümle olduğunu düşünmüyorum.. yazıyı asan kardeşimizin niyetiyle alakalı olduğunu düşünüyorum ifadem bu anlamda idi..dikkat ettiyseniz, niyet bellidir fakat uyarılarda yerindedir ifadeside sizinle hemfikir olduğumun göstergesidir sözkonusu yazıda istemeden ,farkında olmadan gayet halis bir niyetle yazılmış bir yazıda, niyet aleni bir şekilde belli iken polemiğe dönüşmemesi yolunda yazılan bir yazıydı umuyorum anlaşılır olmuştur...selam ve dua ile..

Üst Alt