Sevgili Ber
Bunlar çok tartışıldı daha önce. Tekrar yazayım.
HADİS:
1. “Kuran’dan başka, benden bir şey yazmayın. Kim Kuran’dan başka bir şey yazmışsa derhal silsin.”
2. İbn Hanbal’ın naklettiği hadis:
Zayid İbn Tabit (Peygamberimizin en yakın vahy yazarlarından) Halife Muaviye’yi ziyaret etti (Peygamberimizin vefatından yaklaşık 30 yıl sonra) ve ona peygamberimizin başından geçen bir olayı anlattı. Mueviye hikayeyi beğendi ve birine yazması emrini verdi. Zayid: “Allah’ın Resûlü söylediklerinin yazılmasına HİÇBİR ZAMAN izin vermedi” dedi.
3. İbn El-Salah’ın meşhur kitabı “Ulum El-Hadis” şöyle bir hadise anlatır: Peygamberimiz Ebû Hüreyre’yi hadis yazarken görür ve “Ne yapıyorsunuz?” diye sorar bunun üzerine Ebû Hüreyre: “Sizden duyduğumuz hadisleri yazıyoruz, Allah’ın Resûlü” diye cevaplar. Peygamber: “Allah’ın kitabından başka bir kitap mı?” diye sorar. “Sizden bahsedelim mi?” diye sorar Ebû Hüreyre. Peygamberimiz de: “Bahsedin ama yalan söyleyenler cehenneme gidecektir.” der. Bunun üzerine Ebû Hüreyre hadisleri toplar ve hepsini yakar.
4. “Müsnad” adlı kitabında İbn Hanbal Abdullah İbn Ömer’in rivayet ettiği bir hadisi şöyle yazar: “Allah’ın Resûlü bir gün sanki (yakında) aramızdan ayrılacakmış gibi geldi ve şöyle söyledi: “Öldüğümde, Allah’ın kitabına sarılın. Neye haram diyorsa onu haram kabul edin, helal kabul ettiklerini siz de helal kabul edin.”
5. “Takyid El-İlm” kitabında Ebu Said El-Hudri şöyle yazar: “Allah’ın Resûlü’nden hadis yazmak için izin istedim ama reddetti.”
6. "Ömer, peygamberden, halkın doğru yoldan sapmamaları için kendisine birşeyler söyleyip yazmasını istediğinde; Peygamber: 'Allah'ın Kitabı bize yeter' dedi"
Buhari İtisam 26, İlim 39, Cenaiz 32, Merza 17; Müslim Cenaiz 23, Vasaya 22.
7. "Kuran'dan başka hidayet kaynağı arayan sapıtmıştır"
Tirmizi 2906.
8. Rivayet eden: İbnu'z-Zübeyr (r.a.) Babama dedim ki: "Ben niye senin Resulullah'tan hadis rivayetini işitmiyorum. Halbuki falan ve falandan çokça işitiyorum?" Bana şu cevabı verdi: "Evet ben, Müslüman olduğum günden beri Aleyhissalatu vesselam'ı hiç terketmedim. Hep beraber olduk. Ancak O'nun şöyle söylediğini de işittim: "Kim bile bile bana yalan nisbet ederse ateşteki yerini hazırlasın."
Buhari, İlm 38; Ebu Davud, İlm 4, (3651)
9. "Peygamberin vefatı yaklaştığında odada içlerinde Ömer’in de bulunduğu bir kaç kişi vardı. Bir ara peygamber : 'Geliniz, sizin için bir daha asla sapmayacağınız bir yazı yazayım.'dedi. Bunun üzerine Ömer: 'Peygamber hastalığın etkisiyle ne dediğini bilmiyor, Kuran yanınızda, Allah'ın Kitabı bize yeter!' şeklinde konuştu."
Buhari, Cihad 176, Cizye 6, İlim 49, Merza 17, Meğazi 83, İtisam 26; Müslim Vasiyye 20,21,22; Hanbel 1/222,324,336,355.
KURAN:
Fe bi eyyi hadisim ba’dehû yü’minûn.
Artık bundan (Kur'an'dan) sonra hangi hadise (söze) inanacaklar? (77:50)
...mâ kâne hadiseyyüftera...
Gerçekten de onların kıssalarında üstün akıllılar için bir ibret vardır. Bu Kur'ân uydurulmuş bir hadis (söz) değildir. Lâkin kendisinden önce gelen kitapların tasdiki her şeyin ayrıntılarıyla açıklayıcısı ve iman edecek bir kavim için hidayet ve rahmettir. (12:111)
Felye’tû bi hadîsim mislihî in kânû sâdikıyn
Eğer doğru iseler onun benzeri bir hadis (söz) getirsinler. (52:34)
...Fe bi eyyi hadîsim ba’dellâhi ve âyâtihi yü’minun.
İşte sana gerçek olarak okuduğumuz bunlar Allah’ın ayetleridir. Artık Allah’tan ve O’nun ayetlerinden sonra hangi hadise (söze) inanacaklar. (45:06)
Eğer (size tebliğ edileni) yalan sayarsanız, bilin ki sizden önceki birçok milletler de (kendilerine tebliğ edileni) yalan saymışlardır. PPEYgaMBERE DÜŞEN, YALNIZCA AÇIK BİR TEBLİĞDİR. (29:18)
Eğer (Peygamber) BİZE ATFEN BAZI SÖZLER UYDURMUŞ OLSAYDI, elbette onu kıskıvrak yakalardık. Sonra onun can damarını koparırdık. Hiçbiriniz buna mâni de olamazdınız. (69:44-47)
Onlara bir mucize getirdiğin zaman, (ötekiler gibi) onu da derleyip getirseydin ya! derler. De ki: BEN ANCAK RABBİMDEN BANA VAHYOLUNANA UYARIM. Bu (Kuran), Rabbinizden gelen basiretlerdir; inanan bir kavim için hidayet ve rahmettir. (07:203)
Onlara ayetlerimiz açık açık okunduğu zaman (öldükten sonra) bize kavuşmayı beklemeyenler: Ya bundan başka bir Kuran getir veya bunu değiştir! dediler. De ki: Onu kendiliğimden değiştirmem benim için olacak şey değildir. BEN; BANA VAHYOLUNANDAN BAŞKASINA UYMAM. Çünkü Rabbime isyan edersem elbette büyük günün azabından korkarım. (10:15)
De ki: BANA VAHYOLUNANDA, leş ve akıtılmış kan yahut domuz eti –ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah’tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan BAŞKA, yiyecek kimseye HARAM KILINMIŞ BİRŞEY BULAMIYORUM. Başkasına zarar vermemek ve sınırı aşmamak üzere kim (bunlardan) yemek zorunda kalırsa bilsin ki Rabbin bağışlayan ve esirgeyendir. (06:145)
Size ne oluyor, ne biçim hüküm veriyorsunuz? YOKSA SİZE AİT BİR KİTAP VAR DA (bu bâtıl inanışları) orada mı okuyorsunuz? Onda, beğendiğiniz her şey için sizin için mutlaka vardır (diye mi yazılı)? (68:36-38)
Biz onların dediklerini çok iyi biliriz. Sen onların üzerinde bir zorlayıcı değilsin. Tehdidimden korkanlara KURAN'LA öğüt ver. (50:45)
Sana da, daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak Kitab'ı gönderdik. Artık aralarında ALLAH'IN İNDİRDİĞİ İLE HÜKMET; SANA GELEN GERÇEĞİ BIRAKIP DA ARZULARINA UYMA...(5:44)
Aralarında ALLAH'IN İNDİRDİĞİ İLE HÜKMET ve onların arzularına uyma. Allah'ın indirdiği hükümlerin bir kısımlarından seni saptırmamalarına dikkat et. Eğer (hükümden) yüz çevirirlerse bil ki Allah ancak, günahların bir kısmını onların başına bela etmek ister. İNSANLARIN BİR ÇOĞU DA ZATEN YOLDAN ÇIKMIŞTIR. (5:49)
Onlara ALLAH'IN İNDİRDİĞİNE UYUN, denildiği zaman onlar, "HAYIR! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız." dediler. Ya ataları birşey anlamamış ya da doğruyu bulamamış idiyseler. (2:170)
Önceki konulara bak, bir daha bu konuda yorum yapmayacağım.