Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Irade.......

berfut

New member
HÜR İRADE NASIL KULLANILIR?
Rabbimiz bizlere, kullanılmak üzere cüz'zi irade ( hür irade) vermiştir. Oysa biliyoruz ki; Allah istemedikçe yaprak kımıldamaz. O halde biz hür irademizi nasıl kullanırız?
ALLAH İÇİN OKUYUP GEÇMEYELİM, YORUM YAZALIM Kİ, BAŞKALARI DA İSTİFADE ETSİN.

mehmet1234

New member
bu konu böyle kalmış
arkadaşlar kimse bilmiyor mu cevabı yoksa sırrınız varda söylemiyormusunuz anlayamadım.

kardeşim bu söyleceklerimden dolayı büyük tepki alacam ama hadi neyse.
Allah izin vermese ağaçlardan bir yaprak bile düşmez.yani Allah yaprağın zaten düşeceğini biliyor.yaprak için tek bir şey kalmış ya düşecek ya da düşmeyecek.
düşüp düşmeyeceğinide Allah belirliyor.

şimdi insanlarda bu durum şöyle olmakta
cehennme ya da cennete gideceğin Allah tarafından önceden belilendi.
ama cennetteki ya da cehennemdeki dereceni sana bıraktı.
Allah zaten biliyor ama isterse uygulamaya koyar istemezse koymaz.
cehenneme gidecekler kesin ama ordan çıkmayıda sana bıraktı.cennete gidecekler kesin ama cennetteki derecen sana bırakıldı.

yani kısaca özetlersek:
her şey zaten Allah ın izniyle olmakta.her şey zaten bilgisayar programı gibi
her şey önceden belirlendi.mesela sen;
nerde doğduğun, kimin evladı,fakirmi zengin mi doğduğun. cennete mi cehenneme mi gideceğin.doğduğun andan itibaren ve gideceğin yere kadar
nasıl bir hayat yaşayacağın zaten önceden belirlendi.
ama bu hayatı ister güzel bir şekilde yaşarsın.
ister kötü bir şekilde yaşarsın.
sonra cehenneme gideceksin ama orda 1 gün mü milyon gün mü yoksa ebediyyen mi kalacağın sana bırakıldı.

Tarihci

New member
Web sitesi
www.saidnur.org
şimdi bu dileme k ne manada kullanılmış onu açıklamaya çalışalım

küçük bir çocuk düşünelim 2-3 yaşlarında konuşuyor istiyo r ama gücü bir iş yapmay a yetmiy or.. şimdi bu çocuğu güçlü kuvvet li bir adamın omuzla rına koyalım ve adam o çocuğun emrine amade olsun her istediğini yapsın..
şimdi çocuk diyork i şu kayayı şurdan al buraya koy. adamda kayayı kaldırıp isteni len yere koyuyo r..
şimdi düşünelim,,, çocuk o kayanın yer değiştirmesini diliyo r.. adam ise çocuk diledi diye, o işi yapmayı diliyo r ve kayanın yerini değiştiriyor.. şimdiiiiiiii o çocuğun gücü o işi yapmay a yetmiy or.. adamın ise yetiyo r... önce çocuk diliyo r sonra adam çocuk dilediği için o işi yapmayı diliyo r ve yapıyor..
peki adam o işi yapmayı dileme seydi çocuğun dileme sinin bir ehemmi yeti olacak mıydı? adam o işi yapmayı isteme seydi çocuk istese de isteme sede bişey değişmeyecekti.. yani adam dileme seydi çocuğun dileme sinin bir önemi olmaya caktı..

teşbihte hata olmaz, işte biz o çocuğuz, her istediğimizi yapan zat ise Allah u Tealadır.. biz isteri z Allah onu olduru r.. ama Allah onu oldurm ak isteme sse o olmaz, Allah bizim dilediğimiz şeyi yapmayı dileme zse bizim dileğimizin bir manası ve tesiri olmaz. . yani Allah bizim dilediğimizi yapmayı dileme se biz dileye meyiz yani istediğimiz şey oluvermez...

velhasıl, ben zina etmeyi dilers em Allah bunu ben yapmak istediğim için benim yapmam a izin verir o fiili olduru r,, çünki bana özgür irade vermiş beni hür yaratmış ne isters em onu yapma kabili yeti vermiş, nasılki Kendis ini tespih edenle r olduğu gibi Kendis ine adice küfr edenlerde var ve Allah o küfredenleri o saniye de yerle bir etmiyo r çünki istediğini yapmak ta özgür bırakmış....ben isteri m Allah oldurur ben haram yada helal neyi istersem Allah onu oldurur..

the okuz

New member
kardeş bence Allah bütün insanlar için iki kader yaratmış ve seçimi de bize bırakmış...mesela Allah Tegabün 11'de der ki :"Kim Allah'a inanırsa Allah onun kalbini doğruya iletir." diyor...yani Allah belirlemiş ama iki tane belirlemiş ve seçimi bize bırakmış bence...

Üst Alt