Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
1) Kitabullah’a uymak (Kelamullah’a uymak) 2) O’nunla söz söylemek 3) O’nunla amel etmek 4) O’nula hükmetmek 5) O’na davet etmek.
KUR’AN
Kim hidayeti ondan başkasında ararsa Allah onu saptırır.
Kim insanları ona davet ederse, doğru yola iletmiş olur.
El-Haris El-A’ver (r.a)’den: “Mescide uğradım, insanların boş konuşmalara daldıklarını gördüm. (Hz.) Ali’ye gelip haber verdim. Şöyle dedi: ‘Hakikaten öyle mi yapıyorlar?’ ‘Evet’ dedim. Şöyle dedi: ‘Rasulullah (sav)’ın şöyle buyurduğunu duydum: ‘İlerde fitne olacaktır.’ ‘Peki ondan kurtuluş nasıl olur, ey Allah Resûlü?’ diye sordum. Şöyle buyurdu: ‘Allah’ın kitabına sarılmakla. Çünkü sizden öncekilerin haber(ler)i ile sizden sonrakilerin haber(ler)i onun içindedir. Aranızda vereceğiniz hükümler de onun içindedir. O (kur’an) önemli bilgileri ihtiva eder, içinde lüzumsuz ve maksatsız söz yoktur. Kim onu akılsızlığından dolayı terk ederse Allah onun belini kırar. Kim hidayeti ondan başkasında ararsa Allah onu saptırır. O, Allah’ın sağlam ipidir. O, hikmetli olan zikirdir. O, dosdoğru yoldur. O, kendisiyle arzuların sapmadığı, dillerin yalan söylemediği, alimlerin doymadığı, çok okumakla eskimeyen, hârikulâdeliği tükenmeyen bir kitaptır. O cinlerin işitip de şöyle dedikleri kitaptır: ‘gerçekten biz, doğru yola ileten hârikulâde güzel bir kur’an dinledik de ona iman ettik.’ (Cin, 72/1) Kim ondan bir haber getirirse, doğru söylemiş olur. Kim onunla amel ederse ecir alır. Kim onunla hükmederse adil olur. Kim insanları ona davet ederse, doğru yola iletmiş olur. Ey (Hâris el-) A’ver (bu öğütleri) dinle, kulağına küpe olsun!” (Tirmizi)
KUR'ÂN'IN FAZİLETİNE DAİR
Hâris el-A'ver anlatıyor: "Mescide uğramıştım, gördüm ki halk, zikri terkedip malâyanî konulara dalmış, konuşuyor. Hz. Ali (radıyallahu anh)'ye çıkıp durumdan haberdâr ettim. Bana: -"Doğru mu söylüyorsun, öyle mi yapıyorlar?" dedi, -Ben:”Evet dediğim doğrudur” deyince -"Ben Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle söylediğini işittim: -"Haberiniz olsun bir fitne çıkacak!" Ben hemen sordum: -"Bundan kurtuluş yolu nedir Ey Allah'ın Resûlü?" Buyurdu ki: -"Allah'ın Kitabı (na uymak)dır. O'nda sizden önceki (milletlerin ahvâliyle ilgili) haber, sizden sonra (kıyamete kadar) gelecek fitneler ve kıyâmet ahvâli ile ilgili haberler mevcut. Ayrıca sizin aranızda (iman-küfür, taat-isyân, haram-helâl vs. nevinden) cereyân edecek ahvâlin de hükmü var. O, hak ile batılı ayırdeden ölçüdür. O'nda herşey ciddîdir, gâyesiz bir kelâm yoktur. Kim akılsızlık edip, O'na inanmaz ve O'nunla amel etmezse, Allah onu helâk eder. Kim O'nun dışında hidâyet ararsa Allah onu saptırır. O Allah'ın sağlam ipidir. O, hikmetli olan zikirdir, O dosdoğru yoldur. O, kendine uyan hevaları koymaktan, kendisini (kıraat eden) delilleri iltibastan korur. Alimler ona doyamazlar. Onun çokca tekrarı usanç vermez, tadını eksiltmez. İnsanı hayretlere düşüren mümtaz yönleri son bulmaz, tükenmez, O öyle bir kitaptır ki, cinler işittikleri zaman şöyle demekten kendilerini alamadılar: "Biz, hiç duyulmadık bir tilâvet dinledik. Bu doğruya götürmektedir, biz onun (Allah kelâmı olduğuna) inandık" (Cin 1). Kim ondan haber getirirse doğru söyler. Kim onunla amel ederse ücrete mazhar olur. Kim onunla hüküm verirse adaletle hükmeder. Kim ona çağrılırsa, doğru yola çağrılmış olur. Ey A'ver, bu güzel kelimeleri öğren." Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân 14, 2908.
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.