Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Devlet Yönetim Şekilleri...

CENGÝZHAN

Üyeliði durduruldu
Katılım
15 Ara 2011
Mesajlar
297
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Konum
Ankara
DEVLET YÖNETİM ŞEKİLLERİ

Cumhuriyetbu gün ülkemizin de sahip olduğu bir yönetim şeklidir ve yönetim şekillerinden biridir. Bu nedenle yönetim şekillerine bir göz atmamızda fayda var. Çok genel olarak 3 yönetim şekli vardır:


1) MUTLAKİYET : Totaliter tek kişi yönetim şeklidir. Kıral,padişah gibi isim verilen kişilerce,yapılan yönetim şeklidir. Kıralı her sözü kanundur . Çoğunlukla yönetme yetkisini Allahtan aldıklarını iddia ederler. Kırallık babadan oğula veye ailenin en büyük erkek evladına miras kalır.

2)MEŞRUTİYET : Bu şekil yönetimde yine başta bir kıral veya diktatör vardır.Yönetimi halkın seçtiği meclis vasıtasıyla yürütür ,ancak son söz ,nihai karar yine de kıralındır.

3) CUMHURİYET : Bu yönetim şekli cumhurun yani halkın kendi kendini yönetmesi tarzıdır. Cumhur kendisini yönetecek olan meclisi,şurayı seçer ve bu meclis tarafından yönetilir. Bu yönetim şeklinde halk yöneticileri beğenmezse, ilk seçimde onları değiştirir, bu hakka sahiptir. Burada belirtilmesi gereken önemli nokta, toplumlar bu üç yönetim şeklinde biriyle yönetilirler. Ancak toplumun seçtiği meclis yönetimi hangi SİSTEM ve hangi REJİM ile yapacağına karar verir ve bu karara göre ülkenin ANAYASA sını hazırlar. Bu nedenle YÖNETİM SİSTEMİ ve YÖNETİM REJİMİ kavramlarına da kısaca değinmek faydalı olacaktır. YÖNETİM SİSTEMİ : Yönetim sistemi ,ülkenin yönetim finansmanının nasıl yapılacağı kurallarını belirler.

Toplumun yönetim sisteminde 2 ekonomik sistem vardır. Bunlar :


1) BİLİMSEL SOSYALİST SİSTEM (KOMUNİZM ) : Bu sistemde yönetim organları yani devlet, ülkenin tüm kaynaklarının sahibidir. Ülkedeki tüm üretim araçları, makinalar, fabrikalar,tüm ticari firmalar, tüm işletmeler basit bir örnekle tüm taksiler bile devlete aittir. Tüm halk devletin memuru ,devletin görevlisi ve işçisidir. Bu nedenle devlet tüm vatandaşlarına eşit maaş verir ,tüm vatandaşları arasında eşitliği sağlamış olur. Bu sistemde fert önemli değildir ,her şey toplum içindir.

2) KAPİTALİST SİSTEM : Bu sistemde devlet sanayi ve ticaret yapmaz,sadece yönetim yapar,yönetim giderlerini halktan topladığı vergilerle yürütür.Halk her istediği işi yapabilir ,sanayi ve ticari işler gibi tüm işleri yapmakta serbesttir. Her yönetim,her devlet bu iki sistemden birini kullanmak zorundadır.


YÖNETİM REJİMİ : Yönetimler veya kısaca devlet de diyebiliriz ,devletin vasıfları veya özellikleri diyebileceğimiz,rejim tarzınıda belirlerler. Bu rejim veya vasıflar SOSYAL,DEMOKRATİK, DİNİ, LAİK, HUKUKİ gibi vasıflardır ki,devlet bunlardan birini veya birkaçını tercih edip uygular.


Bir başka yazımızda REJİMLKERİN de özelliklerine belki değiniriz.
 
Üst Alt