Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dalalet

alptraum

New member
Katılım
1 Ocak 2005
Mesajlar
2,908
Tepkime puanı
166
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Aþk`dan
Web sitesi
www.muhakeme.net
Dalalet, yoldan sapmak anlamında olup, hidayet kelimesinin karşıtı, zıddı olarak kullanılır.

Bu yolda gidenlere ehl- i dalâlet denilir.

Kur’an-ı Kerim, insanlığın gitmesi gereken yolu göstermiştir. Bu yolda gitmek hidayet, bu yoldan az veya çok sapmak ise dalalettir.

Bir defasında Peygamber Efendimiz (asm.) yere düz bir çizgi çizmiş, onun sağından-solundan da başka çizgiler çizdikten sonra o düz çizgiyi göstererek “İşte benim yolum budur. Basiret üzere Allah’a davet ederim...” ayetini okumuştur. (Yusuf, 108)

Fatiha Suresi’nin sonunda, “Bizi gazabına uğramış olanların (mağdub) ve dalâlete düşenlerin (dallîn) yoluna değil, sırat-ı müstakime hidayet et” diye bir dua cümlesiyle son bulur.

Mağdub ve Dâllin gruplarını kesin hatlarla birbirinden ayırmak çok zordur. Çünkü birçok insan, hem fikren, hem de ahlâk yönünden yanlış yola sapmakla her iki grupta birden bulunurlar. Şu var ki, mağdup gurubunda sefahet, rezalet ve azgınlık; dallîn güruhunda ise yanlış fikirler ve batıl inançlar ön plandadır.
Tefsir alimleri, dallîn güruhuna Hıristiyanları, mağdup grubuna ise Yahudileri misâl verirler.

Yahudiler Tevrat’ı tahrif ettikleri ve peygamberlerini öldürdükleri için Allah’ın gazabına layık olmuşlardır. Hristiyanlar ise, teslisi (üç ilâh) safsatasını kabul etmekle hakikatten sapmış, tevhit inancından ayrılmış ve dalâlete düşmüşlerdir.

Ehl-i küfür, hak yoldan bütünüyle sapmışlardır. Kur’an-ı Kerim, onların dalaletini dalalen baîde (çok uzak bir dalalet) olarak niteler. ( Nisa, 60, 116, 136, 167)

Dalaletin değişik sebepleri vardır. Cehalet bir dalalet sebebi olduğu gibi, bazen bilim de dalalete sebebiyet verir. 19. ve 20. yy.da nice tabiat bilimcisinin dalaleti, ilim ve fenden olmuştur. Bunlar, İlahî icraatlara tabiat, evrim, içgüdü gibi isimler takarak evrende olup biten olayları sahipsiz, başıboş, kör kuvvetin ve sağır tabiatın eserleri zannetmekle dalalete düşmüşlerdir.
 

alptraum

New member
Katılım
1 Ocak 2005
Mesajlar
2,908
Tepkime puanı
166
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Aþk`dan
Web sitesi
www.muhakeme.net
Firka-i Dâlle

Firka-i Dâlle

Ehl-i iman içinde ortaya çıkan Cebriye, Mu’tezile gibi ehl-i bid’a fırkalara fırak-ı dalle denir. Bunlara dalalet fırkaları denilmesi, dinin ana caddesinden sapmalarından dolayıdır. Yoksa bunlar ehl-i küfür değildir. Bunların bir kısmı aklı nakle tercih etmiş, bir kısmı keşfen gördüklerine aldanmış, bir kısmı meşrep taassubuyla hareket etmişlerdir.

Resullulah Efendimiz (asm) şöyle buyururlar:

“...Benim ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacak. Bunların birisi müstesna hepsi ateştedir.”

Sahabelerin, “Ateşten kurtulacak o fırka hangisidir” şeklindeki sorusuna ise Allah Resulü “Benim ve ashabımın yolundan gidenler” diye cevap verirler.

Bunların, ehl-i sünnet dairesine çok yakın olup, sadece bir iki meselede sapma gösterenleri olduğu gibi, İslam’a zıt bir yöne girenleri de vardır.
 
Üst Alt