Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ağlayan kaya

bcetin811

AMEL-Ý SALÝH

Hiç yolunuz Manisa daki Spil dağlarının kuzeybatısında ki, ağlayan kayaya düştümü bilmiyorum fakat o taraflara yolunuz düşerse ağlayan kayayı görmenizi tavsiye ederim.... Kaya deyip geçmeyin, o taş gibiı görüntüsünün altında , hassas bir kalbi ve anlatacak çok anıları olduğuna eminim... Öyle olmasa o kaskatı kayanında gözyaşı döktüğünü görenler olurmuydu hiç...

Tıpkı kaskatı görüntüsünün altında yumuşacık kalp taşıyan insanlar gibi...

Manisa daki ağlayan kayanın efsanesinde,ders alınacak, düşünülecek öyle noktalar varki , bu hikayeyi dinlerken bunlarıdüşündüm...

İşte '' Ağlayan Kaya '' efsanesi...

'' Çok eski çağlarda Manisa da Niobe adlı bir kadın yaşarmış. Niobenin tam oniki tane çocuğu varmış.. Bunlardan altısı kız,altısı erkekmiş... Niobe, bu kadar çok çocuğa sahip olduğu için kendisiyle pek gururlanırmış...

Zamanla diğer kadınları küçümsemeye, çarşıda açıkca kendini övmeye başlamış.. Hepinizden üstünüm ben diyormuş, diğer kadınlara.... Hanginizin benim kadar çok çocuğu var? Analık konusunda Leto bile aşık atamaz benimle... Leto sözünü duyan kadınlar korkuyla aman sus Niobe diyorlarmış... Leto böyle konuştuğunu bir duyarsa... Kadınlar haklıymış korkmakta, çünkü; leto bir tanrıçaymış..Üstelik eski çağda orada yaşayan insanların tapındığı tanrı ve tanrıçaların en güçlülerinden biriymiş.

Ama Niobe nin umurunda mı ? Duyarsa duysun dermiş bağıra bağıra.. Yalan mı ? Tanrıça Leto nun sadece iki çocuğu var, benimse tam on iki !!! ..... tanrıça leto o sırada Menderes ırmağının kıyısında dinlenmekteymiş... Yaramaz bir rüzgar,kıs kıs gülerek, Niobenin sözlerini tanrıçanın kulağına fısıldayıvermiş.. Öfkesinden deliye dönen Leto hemen çocuklarını yanına çağırmış... Güneş gibi parlayan yakışıklı tanrı Apollon ile güzeller güzeli tanrıça Artemis bir ışık demeti halinde annelerinin önünde durmuşlar...

leto çocuklarına olayı anlatıp onlardan Niobe yi cezalandırmamalarını istemiş... Apollon ile Artemis gümüş yaylarını kuşanıp Niobenin çocuklarının peşine düşmüşler ... Niobe nin altı kızı Artemis'in, altı oğlu Apollon' un oklarıyla can vermiş...... Bu olayı gören Niobe ise, üzüntüsünden o anda taş kesilmiş. ''

Hikaye böyle bitiyor..... Dağın yamacında duran kadın başı, görüntüsündeki kayaya çok yakından bakıldığında gözyaşlarının aktığı görülürmüş.... Başka bir söylenti de eğer yanında oynayan çocuklar olursa gözyaşları kesilirmiş...

Hiç bir zaman sahip olduklarımızla diğer insanlara karşı böbürlenip ,karşındaki küçük görmeyeceksin.... Bir bakarsın bir gün ,tıpkı hikayedeki gibi ,herşeyini kaybedip yokolduğunu görürsün... ÇÜnkü sahip olduklarını sana veren Allahımızdır.. Vermesini bildiği gibi, almasını da bilir... Varlardan yok eder, yoklardan var eder
....(alıntı)

Rahmet4

New member
Allah razi olsun güzel anlamli hikaye ne demisler ne idim ne oldum dahada ne olacagim

Azra

New member
Allah razı olsun kardeş gerçekten çok güzel bir yazı...

Mücahid

New member
Allah razı olsun can kardeşim.Emeğine sağlık

a l p e r

New member
Şimdi bir şey diyeceğim ama benim kusuruma verin lütfen. Ben böyle tanrı(!) tanrıça (yani kadın tanrı(!) ) bunların kızları oğulları falan duyduğum zaman tepemin tası havada takla atıyor. Gerçekten şu hikayeden çıkacak olan "böbürlenme senden büyük Allah(cc) var" hissesi daha güzel ve hoş anlatılamaz mıydı? Bu kadar saçma ve islam dışı bir şey nasıl hoşagidebiliyor anlamam mümkün değil gibi... Hayır, zaten islam yoluna girmeden önce de sevmezdim böyle hikayeleri, çünü inançsızlığıma tersti. Şimdi de inancıma ters...

Özürlerimi şimdiden kabul edin amacım aşağılamak, birilerini sinirlendirmek veya birilerini değiştirmek değil, sadece bu hassasiyetimi forumla paylaşmak istedim.

O kayaya yunanlılardan sonra bizler daha güzel bir şeyler uydurlabilirdik gibi geldi...

(bcetin811 arkadaşım hakkını helal et, rabbim niyetini kabul etsin inşaallah (amin))

Hayırlarla kalınız...

bcetin811

AMEL-Ý SALÝH
İşte '' Ağlayan Kaya '' efsanesi...

Hakkım helal olsun can kardeşim..
Böyle bir eleştirinin geleceğini bildiğim için ''efsane'' kelimesinin altını kırmızı tonla vurgulamıştım..sanırım dikkatini çekmedi..

Efsane
:''Nesilden nesile aktarılan doğruluğu tartışılır hikaye'' demektir..

Ağlayan Kaya'yı yakından gördüğüm zaman ilgimi çekmişti..Gerçekten bu kaya resimde görülen baş şekildeki yerden kırmızı bir su akıtıyor..Efsane ile bütünleşincede etkiliyici bir hal alıyor..Sizinle paylaşmak istedim sadece..
Tabiki tanrıçalarla falan işimiz olmaz..;)

a l p e r

New member
Hakkım helal olsun can kardeşim..

Böyle bir eleştirinin geleceğini bildiğim için ''efsane'' kelimesinin altını kırmızı tonla vurgulamıştım..sanırım dikkatini çekmedi..

Efsane:''Nesilden nesile aktarılan doğruluğu tartışılır hikaye'' demektir..

Ağlayan Kaya'yı yakından gördüğüm zaman ilgimi çekmişti..Gerçekten bu kaya resimde görülen baş şekildeki yerden kırmızı bir su akıtıyor..Efsane ile bütünleşincede etkiliyici bir hal alıyor..Sizinle paylaşmak istedim sadece..

Tabiki tanrıçalarla falan işimiz olmaz..

Eleştiriye karşı olumlu yaklaşımın içi kendi adıma teşekkür ederim :)

Ben zaten doğruluğu tarafıyla ilgilenmemiştim, tanrıyla falan işinin olmadığı tabii ki anlaşılıyor, sadece bu tür islam dışı masalların* bana oldukça itici geldiğini belirtmek istedim. Belirtmesem, kendime saklasam da olurdu ama iyi mi ettik kötü mü ettik Allah (cc) bilir

*masal:
» Genellikle halkin uydurduğu, agizdan agza, kuşaktan kuşaga sürüp gelen, çogunlukla insanlarin veya tanrilarin başindan geçen, olagan dişi olaylari anlatan hikâye
» Ögüt verici, ahlâk dersi veren alegorik eser
» Boş ve yalan söz
» Değersiz, önemsiz şey

Hayrlarla kalınız

Üst Alt