Zurück   IslamForum Ne Olursan Ol Gel > Islamforum Turkish > Tarihi Bilgiler

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil

Osmanlı Devleti nin Hicaz Bölgesindeki Hizmetleri
Alt 29.03.2007, 01:12   #1 (permalink)
Tercübeli Üye
 
türkmani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
türkmani isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 01.12.2006
Yaş: 29
Mesajlar: 233
Tesekkür Etti: 0
0 Kunu Icin 0 Tesekkür Aldı
türkmani Tanınma yolunda
Tecrübe Puanı: 3
Standart Osmanlı Devleti nin Hicaz Bölgesindeki Hizmetleri

Hicaz demiryolu
Osmanlıların bu topraklarda yaptıkları en önemli hizmetlerden birisi, başkent İstanbul’u, Mekke, Medine, Şam ve Kızıldeniz’e ulaştıran Hicaz demiryolunun inşâsıdır. Demiryolu, 1908 yılında II. Abdülhamid devrinde inşâ edilmeye başlandı. Demiryolu inşâsı için bir yardım kampanyası açıldı. İlk yılda toplanan paranın miktarı 20 milyon altını buldu. Sultan Abdülhamid bu kampanya için para yardımında bulunanlara verilmek üzere altın, gümüş ve nikel madalyalar bastırdı.

Hicaz Demiryolu, tren istasyonu ve yakınında bulunan Hamidiye Camii aynı yıl yani 1908’de hizmete açılmıştır. 1916 yılında başlayan isyanlarda tren yolunun büyük kısmı tahrip edildi. Bugün ise demiryolu ve istasyon binası perişan bir vaziyette çürümeye terkedilmiştir.

Kubbetu-l hadra (yeşil kubbe)

Resulullah (sav)’in Hane-i Saadetlerinin üzerindeki kubbe Osmanlı padişahlarından II. Mahmud tarafından yaptırılmış ve 1837 yılında yeşile boyanarak Kubbetu-l Hadra diye isimlendirilmiştir. Kubbenin üstündeki 24 ayar som altından hilal II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır.


Mescid-i kıbleteyn
Resulullah (sav) önceleri Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya doğru namaz kılarken, bu mescidde nazil olan Bakara Sûresi 144. ayet ile yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevirmiş ve bu sebeple bu mescid Mescid-i Kıbleteyn (iki kıbleli mescid) adını almıştır. Mescidin aslı Resulullah zamanında kerpiç ve hurma ağaçlarıyla yapılmıştı. Bugünkü mescid 1514 yılında Osmanlı sultanı Yavuz Sultan Selim tarafından yapılmıştır.


Kuba mescidi

Resulullah (sav) Medine’ye hicret ettiğinde ilk olarak Kuba köyüne ulaştı. Ve burada Kuba Mescidi’ni kurdu. Bugün mevcut olan mescid Osmanlı padişahı II. Mahmud tarafından yaptırılmıştır.


Uhud şehitliği


Osmanlı döneminde Uhud mevkiinde ve Uhud şehitlerinin bulunduğu yerde cami, aşevi ve dinlenme yerleri ile Hz. Hamza ve diğer şehitlerin kabirlerinin üzerine kubbe inşâ edilmişti. Suud zamanında bunlar yıkılmış ve şehitliğin etrafı duvarlarla çevrilmiştir.
__________________
Hamse-i Al-i Aba;Hz.Muhammed (sav),Hz.Ali(krv),Hz Fatıma(r.anha),Hz Hasan(ra),Hz Hüseyin(ra)
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Lesezeichen

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB-Code ist Açık.
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
yürek devleti... berfut Oku - Düşün - Anla 1 09.03.2008 00:40
Sahabi Hanımların Savaşlardaki Hizmetleri hikmetimm Genel Islam Konular 0 25.06.2007 09:44
Müşteri Hizmetleri türkmani Mizah / Eğlence / Fıkra 2 07.04.2007 19:46
Yürek Devleti havan Kitap ve Dergi Tavsiyeleri 1 21.03.2007 16:44



WEZ Format +2. Şuan Saat: 08:54.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.

Template-Modifikationen durch TMS
IslamForumAd Management RedTyger