Zurück   IslamForum Ne Olursan Ol Gel > Islamforum Turkish > Oku - Düşün - Anla

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil

Anne-baba haklarının sınırları nerede başlar, nerede biter?
Alt 20.05.2007, 08:37   #1 (permalink)
Tercübeli Üye
 
berfut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
berfut isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 23.11.2007
Bulunduğu yer: istanbul
Yaş: 28
Mesajlar: 2.045
Tesekkür Etti: 6
9 Kunu Icin 17 Tesekkür Aldı
berfut islenmemis bir mücevherberfut islenmemis bir mücevherberfut islenmemis bir mücevherberfut islenmemis bir mücevherberfut islenmemis bir mücevherberfut islenmemis bir mücevherberfut islenmemis bir mücevher
Tecrübe Puanı: 6
Standart Anne-baba haklarının sınırları nerede başlar, nerede biter?

Yetişkin bir evladın aldığı kararlara anne-babanın müdahale etme hakkı var mıdır?
Dinimizde ana-baba hakkı, Allah’a kulluktan sona yerine getirilmesi gereken en önemli vazifedir. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de, “Rabb’in sadece kendisine kulluk etmenizi ve ana-babanıza en güzel şekilde davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle. Onlara merhametle kol kanat ger. ‘Rabb’im! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle yetiştirdilerse, şimdi sen de onlara merhamet göster’ diyerek dua et.” (İsra, 17/23-24) buyurulmuştur. Böylelikle hiçbir sebep, evladın anne-babasının maddi ve manevi ihtiyaçlarını ihmal etmesine veya onlara karşı gönül kırıcı davranmasına mazeret olarak kabul edilmemiştir.
Öte yandan ana-baba hakkı bir kul hakkıdır ve kulların birbirleri üzerindeki hakları sınırsız değildir. Ana-baba, evladından dinimizce yasaklanan bir işi yapmasını istiyorsa evlat o talebi yerine getirmemelidir; çünkü Allah’ın rızası anne-babanın rızasından öncedir. Ayrıca dünyaya gelen her fert, Allah huzurunda kendi hesabını kendisi verecektir. Dolayısıyla kişi doğruyu yanlıştan ayırt edecek bir yaşa, yani büluğ çağına geldikten sonra hayatını ilgilendiren kararların sorumluluğu da kendine aittir. Anne-babası da olsa bir başkası onu eş, iş veya meslek seçimi gibi konularda kendi taleplerini yerine getirmeye zorlayamaz. Bu gibi durumlarda evlat anne-babasının istediğinin aksi istikamette davransa, onlara isyan etmiş sayılmaz. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, bu gibi sıkıntılı durumlarda evlat anne-babasını incitecek söz ve hareketlerden kaçınmalı, mümkün olduğunca uzlaşmacı bir tavır benimsemelidir.
__________________


İhlas nedir diye soruldu..

Dediler ki;

Melek bimez ki yaza
Şeytan bilmez ki boza
İnsan da, farkında olmaz ki
Onunla Allah'a nazlana..



  Alıntı ile Cevapla

Alt 20.05.2007, 20:13   #2 (permalink)
Tercübeli Üye
 
yıldız - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
yıldız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 22.08.2006
Mesajlar: 1.389
Tesekkür Etti: 0
0 Kunu Icin 0 Tesekkür Aldı
yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)yıldız Site üyelerince oyu 1000i geçti :)
Tecrübe Puanı: 14
Standart

ANKEBUT SURESİ

8- Biz insana, anne ve babasına (karşı) güzelliği (ilke edinmesini) tavsiye ettik. Eğer onlar, hakkında bilgin olmayan şeyle Bana ortak koşman için sana karşı çaba harcayacak olurlarsa, bu durumda, onlara itaat etme. Dönüşünüz Banadır. Artık yaptıklarınızı size haber vereceğim.

LOKMAN SURESİ
14- Biz insana anne ve babasını (onlara iyilikle davranmayı) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnında) taşımıştır. Onun (sütten) ayrılması, iki yıl içindedir. "Hem Bana, hem anne ve babana şükret, dönüş yalnız Banadır."

15- Bununla birlikte, onların ikisi (annen ve baban) hakkında bir bilgin olmayan şeyi Bana şirk koşman için, sana karşı çaba harcayacak olurlarsa, bu durumda onlara itaat etme ve dünya (hayatın) da onlara iyilikle (ma'ruf üzere) sahiplen (onlarla geçin) ve Bana 'gönülden-katıksız olarak yönelenin' yoluna tabi ol. Sonra dönüşünüz yalnızca Banadır, böylece Ben de size yaptıklarınızı haber vereceğim.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]http://img467.imageshack.us/img467/5...0102gq8.th.jpg
  Alıntı ile Cevapla

Alt 26.05.2007, 22:47   #3 (permalink)
Üye
 
feraknaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 20.04.2007
Bulunduğu yer: istanbul
Yaş: 25
Mesajlar: 162
Tesekkür Etti: 0
0 Kunu Icin 0 Tesekkür Aldı
feraknaz Sasirtici yükselisi varferaknaz Sasirtici yükselisi varferaknaz Sasirtici yükselisi varferaknaz Sasirtici yükselisi varferaknaz Sasirtici yükselisi var
Tecrübe Puanı: 4
Standart

Ebû'l-Haseni' l-Harkânî (k.s) hazretleri söyle anlatir:
Iki kardes vardi. Bu iki kardesin hizmete muhtaç bir anneleri vardi. Her gece kardeslerden biri annenin hizmeti ile mesgul olur, digeri Allah Teâlâ'ya ibâdet ederdi. Bir aksam, Allah Teâlâ'ya ibâdet kardes, yaptigi ibâdetten, duydugu hazdan dolayi kardesine:
- Bu gece de anneme sen hizmet et, ben ibâdet edeyim, dedi.
- Kardesi kabul etti. Ibâdet ederken secdede uyuya kaldi ve o anda bir rüya gördü.
Rüyasinda bir ses ona:
- Kardesini affettik, seni de onun hatiri için bagisladik, deyince genç:
- Ben Allah Teâlâ'ya ibâdet ediyorum. Kardesim ise anneme hizmet ediyor. Fakat beni onun yaptigi amel yüzünden bagisliyorsunuz, dedi.
Ses ona:
- Evet, senin yaptigin ibâdetlere bizim hiç ihtiyacimiz yok. Fakat, kardesinin annene yaptigi hizmetlere annenin ihtiyaci vardi, karsiligini verdi.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Lesezeichen

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB-Code ist Açık.
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Acaba Sorun Nerede ahmet_hoca İşletim Sistemleri 0 10.09.2007 13:43
bebek nerede... hasret Mizah / Eğlence / Fıkra 7 05.06.2007 19:45
Nerede benim tahta kaşığım? abdirabbih Genel Islam Konular 1 17.05.2007 10:12
Nerede bu ümmet-i Muhammed? VİRANESARAY Genel Islam Konular 1 13.04.2007 11:28
sen nerede arıyorsun..? dagdeviren Arşiv 3 06.09.2006 13:45



WEZ Format +2. Şuan Saat: 05:04.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.

Template-Modifikationen durch TMS
IslamForumAd Management RedTyger