Alıntı:
__BODOM Nickli Üyeden Alıntı
sana ne kötülük dokunursa diyor yani dışardan gelen anlamında |
sana ne kötülük dokunursa kendindendir. veya kendi kusurundandır, diyor. Kötülük dışardan gelmez. Senden gelir. Dışardan senin iraden dışında gelen ya musibet ya şerdir. O da Allah'a aittir. Kusurlu olan sen değilsin. Oysa kötülük başka şer başkadır.
Kötülük bir fiili hiç etmekten yada hiç yerine getirmemekten gelir. Mesela sen dümencisin dümeni çevirirsen gemi kayaya çarpamaz. Çevirme bir fiildir ve iyiliktir ki o gemiyi sağ salim karaya ulaştırmaya vesile oldun. Ayetin dediği gibi orda sana ait olan cüzzi bir irade ile o dümen çevirmekten çıkan hayır ve iyiliği kendine alamssın. Kibire girmemek için Allah'a ait dersin. Zira Allah ayette apaçık bunu emrediyor.
Şimdi dümeni çevirmemek bir fiil değildir. Hiçtir. Ordan çıkan kötülük senin hiç etmenden oldu. Gemi kayaya çarptı battı. Kötülük oldu. Senin yüzünden oldu. Sana aittir. O geminin batmasında ise Allah pek çok hikmet içinde şerri ve hayırı verecektir. Mesela sen boğuldun ,öldün. Şer oldu. Oysa o ölümde kendi canını kendi almadın, sen sebep olmuş olsanda sen Almadın. Yani allah aldı. Demek şer Allah' a aittir.
Ayrıca o gemi sahibinin gemisi battı. Onun elinde olan bir şey yoktu. Ona şer oldu ve musibet oldu. kimbilir belki geminin batmasında ona hayır oldu. Hayırda Allah'ın oldu. Hem Allah o musibet zede gemici sahibinin malını satın aldı, fiyatını misli ile ödeyecek. Şer mutlak hayır oldu
ama sen hesap günü Allah'a benim suçum yok ben bir şey yapmadım diyemessin. Zaten kötülük hiçliktir. Biz fiildeki payımız onu hiç etmektir. Yaratmak değil