+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 18

Konu: Topluma mal olmuş kişilerin yanlışlarını eleştirmek, yermek gıybet midir?

betul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    betul isimli Üye şimdilik offline konumundadır Üye
    Tecrübe Puanı
    5

Standart Topluma mal olmuş kişilerin yanlışlarını eleştirmek, yermek gıybet midir?

uzun zamandır kafamı kurcalayan 3 soru var. inşaallah cavebını bulurum.

1- siyasi liderleri, bazı yazarları, topluma mal olmuş kişileri eleştirmek internet haber sitesinde yorum yazmak gıybet midir? vebali var mıdır?

2- eğer topluma mal olmuş kişilerin yanlışlarını haber istelerinde yorum yazarak eleştirmek,yermek gıybet ise dille yapılan gıybetle aynı mıdır? (vebal olarak)

3- internet haber sitelerinde bir çok haber okuyoruz. topluma mal olmuş biri yasalarda bir suç işlemişse suçun kanıtını biz görmüyor fakat haber sitesi suçun kanıtlandığını söylüyorsa buna inanıp o kişiyi eleştirmekle vebal alırmıyız? haber yalansa, yorum yazanlar o insanı sanki suçu işlemiş gibi eleştirirken iftira mı etmiş olurlar? yoksa bunun tüm vebali yalan haber yapan siteye mi aittir?

GURSUNET isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    5

topluma mal olmuş liderleri yada büyükleri eleştirmek yada yermek gıybet olmaz...
    gıybet 7 yerde yapılabilir hatta mübahtır...
    bunlardan biride liderlerin topluma mal olmuş kişilerin gıybetlerinin yapılabilmesi durumudur...
    Ümmetimden bir topluluk,insanlara galip gelinceye kadar kıyamet kopmaz.Kendilerine kimin yardım ettiğine,yada yardım etmediğinede aldırış etmezler{İbn-i Mace}

bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şimdilik offline konumundadır sadece bir kul
    Tecrübe Puanı
    10

Alıntı betul Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    uzun zamandır kafamı kurcalayan 3 soru var. inşaallah cavebını bulurum.

1- siyasi liderleri, bazı yazarları, topluma mal olmuş kişileri eleştirmek internet haber sitesinde yorum yazmak gıybet midir? vebali var mıdır?

2- eğer topluma mal olmuş kişilerin yanlışlarını haber istelerinde yorum yazarak eleştirmek,yermek gıybet ise dille yapılan gıybetle aynı mıdır? (vebal olarak)

3- internet haber sitelerinde bir çok haber okuyoruz. topluma mal olmuş biri yasalarda bir suç işlemişse suçun kanıtını biz görmüyor fakat haber sitesi suçun kanıtlandığını söylüyorsa buna inanıp o kişiyi eleştirmekle vebal alırmıyız? haber yalansa, yorum yazanlar o insanı sanki suçu işlemiş gibi eleştirirken iftira mı etmiş olurlar? yoksa bunun tüm vebali yalan haber yapan siteye mi aittir?

İnternet ve benzeri ortamlara intikal eden yazı, yorum ve haberler aleniyet taşıdığı ve bunlara fikren cevap vermek de gerek aleniyet taşıması ve gerek fikir hürriyeti manasında "gıybet" özelliği taşımaz.

İnternet ve medyanın haberleri hakkında ihtiyatlı olmak gerekir. Zira bu kaynakların haberlerinin doğruluğu, tarafsızlığı mutlak tartışılır durumdadır. Müslümanın, medya türü kaynaklardan gelen haberlerin doğruluğunu irdelemesi şarttır.

Ayrıca, gıybet yapmaktan her halukarda uzak durmak doğrudur. Zira gıybeti mubah hale getiren şartların oluşup oluşmadığı da hassas bir mevzudur.

Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila

Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

Bütün Tağutları Red...

Tecrübe Puanı
    5

gıybetin yapılabileceği yerler maddeler halinde biz müslümanlara bildirilmiştir kardeşim,ben 7 yerde gıybet yapılabildiğini biliyorum,ilmihalleri araştırırsanız sanırım görürsünüz...
    arkadaşın bahsettiği meselede bu 7 yerden biri...

Konu bekir tarafından (30.05.2010 Saat 18:23 ) değiştirilmiştir. Sebep: Siyasi ve tacizvari ifade silinmiştir.
    Ümmetimden bir topluluk,insanlara galip gelinceye kadar kıyamet kopmaz.Kendilerine kimin yardım ettiğine,yada yardım etmediğinede aldırış etmezler{İbn-i Mace}

Tecrübe Puanı
    10

Alıntı GURSUNET Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gıybetin yapılabileceği yerler maddeler halinde biz müslümanlara bildirilmiştir kardeşim,ben 7 yerde gıybet yapılabildiğini biliyorum,ilmihalleri araştırırsanız sanırım görürsünüz...
    arkadaşın bahsettiği meselede bu 7 yerden biri...

Gıybetin yapılabileceği yedi yeri ve bunun kaynaklarını yazarsanız hep beraber de öğrenmiş oluruz değerli kardeşimiz...

Bütün Tağutları Red...

Tecrübe Puanı
    5

1-Zulme uğrayan kimsenin, hâkime zalimi şikâyet etmesi

2-Fıskını ve bidatini açığa vuran kimse hakkında gıybet etmek

3-Yüzünden hayâ perdesini kaldırmış kimsenin gıybeti

4-Kadıya fetva sormak niyetiyle biri hakkında konuşmak

5-Kötülerin şerrinden sakındırmak için kötülerle insanları uyarmak

6-Münafıkların gıybeti

7-Tanıtmak maksadıyla evlilik yapılacak kişi hakkında konuşmak

Tecrübe Puanı
    5

yukardaki maddelerin içinde tali maddelerde var,o maddelerin için devlet büyükleri için gıybet edilebilir var,zulme uğradığın zaman zalimin zulmunu dillendirmek için gıybet etmek var,lakabıyla tanınan birini gıyabında lajabıyla anmakda var...

Tecrübe Puanı
    5

peki bir de şöyle soruyum. şimdi ortada topluma mal olmuş biri var. yasalarımıza aykırı bir suç işlemiş ve şu anda cezaevinde diyelim. kendisi suçlamaları kabul etmiyor. biz de gözümüzle görmedik ama mahkeme delilleri kabul etmiş ve mahkum etmiş.

şimdi böyle bir durumda 2 farklı görüş var.

1. bir topluluk "ben gözümle görmedim bu insan bunu yapacak biri değil müslüman müslümanın ayıbını örtmeli gözümüzle görmeyerek suçladığımız herşey iftiradır ve vebali büyüktür. dinimizde iftira büyük günahdır." diyerek vebal altında kalmamak için veya o kişiye sempati duyduğu için bu olayı görmezden geliyor.

2. kesim de "biz gözümüzle görmedik ama mahkeme mahkum etmiş o zaman biz suçu işlediğini kabul ediyoruz. topluma mal olan bu kişiyi yermek, insanları ondan sakındırmak ve açıktan günah işleyenleri, dinde olmayanı dine sokanları, ifşa etmemiz gerek yoksa üstünü örterek dinimize zarar veririz." diyor.

böyle bir durumda hangi görüşü savunmak daha makbul acaba?

mahkeme suçu kabul etmişse bizler de kabul etmelimiyiz?
    o kişi suçsuz ise biz mahkeme mahkum ettiği için onu suçlu kabul edip onu yererek iftira mı etmiş oluruz? yoksa bunun vebali mahkemenin midir?

eğer şuçlu ise onu insanlardan sakındırmak ve dinimizin gereğini yapmak için gıybetini yapmak gerekmez mi?

bir de hadis buldum:

Sevgili Peygamber (a.s.m.) şöyle buyurur: “Üç grup vardır ki, gıybetlerini yapman sana haram değildir: günahı açıkça işlemekten sıkılmayan, zalim idareci ve dinde olmayanı dine sokan bid’atçı.”

“Haya örtüsünü atan kimsenin arkasından konuşmak gıybet değildir.”

“Ne fâsık, ne de mücâhir (günahı açıktan işleyen) kimse için söylenen gıybet sayılmaz...”

Tecrübe Puanı
    10

Bahsi geçen mahkemelerin hukukuna ve adaletine inanıyorsanız mesele yok...

Bütün Tağutları Red...

Tecrübe Puanı
    5

işte can alıcı nokta da burası heralde ...

+ Konu Cevaplama Paneli

Bu Konudaki Etiketler

Paylaş