+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 5 ve 5

Konu: Şükür ve kanaat

fetih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    fetih isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Uzay İstasyonundan Alooooo Kimse Yokmuuuuu :)
    Tecrübe Puanı
    19

Standart Şükür ve kanaat

ŞÜKÜR-KANAAT
    "O halde beni anın ki, bende sizi anayım. Bana şükredin ama bana nankörlük etmeyin."
    Bu ayetin tefsirinde M.Hamdi YAZIR şöyle diyor; Bana şükrediniz, nimetlerime karşı kalben, dille veya bedenle veya hepsiyle birden bana saygı duyun. Benim emirlerime itaat edin ve nimetlerimi sarfedip faydalanınız. İnkar ve isyan ile bana küfretmeyin ve nimetlerime nankörlük etmeyin. Kısacası onutkan ve nankör olmayınız.
    Bir hadiste Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Şöyle buyurmaktadır.
    "Allahu teala, şu dört hasleti kime verdiyse ona dünya ve ahirette hayrını vermiş demektir;
    Zikredici bir dil,
    Şükredici bir ,
    Belaya sabredici bir vücud,
    Namus ve malı konusunda kendisine hiyanet etmeye bir hanım.
    Kanaat konusunda Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor;
    "Mü'minlerin en hayırlısı kanaatkar olan, en kötüsü de tamahkar olanıdır."
    "Zenginlik mal çokluğu ile değildir. Asıl zenginlik gönül zenginliğidir."
    "Kanaat bitmeyen bir maldır."
    HizmeT NimettiR...

ayyüzlü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ayyüzlü isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    24

Allahü Teala’nın artıracağını buyurduğu nimetler elbette aklımızdan bile geçmeyen, istemeyi bilemediğimiz, bizim için son derece lüzumlu olan nimetlerdir ki, neye ihtiyacımız olduğunu en iyi Allah (c.c.) bilir.

Nitekim Allah bildiriyor;''Eger siz iman eder ve şükrederseniz Allah size neden azap etsin!Allah şükre karşılık veren ve herşeyi bilendir.'' Nisa/147
    Konu ayyüzlü tarafından (10.10.2008 Saat 15:46 ) değiştirilmiştir.
    ''Bir hayatki Sonu cennettir
    Sıkıntıdan ne çıkar?''

''Bir Hayat ki Sonu Cehennemdir
    Rahatından ne çıkar?''

“Sen Yolcu Bu Yalan Dünya Hancıdır.
    Öyle Bir Gün Varki Yürekte Sancıdır.
    Yer Gök Bir Olup Da Hesap Sorulunca,
    En Sevdiğin Bile Senden Davacıdır..."

samanyolu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    samanyolu isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    73

Kanaat, elinde bulunanla yetinmek, hakkına razı olmak; ihtiras, tamah ve israftan kaçınmaktır. Kanaat kimilerinin sandığı gibi tembellik edip, hiçbir işle meşgul olmayıp, bir şekilde eline geçeni kullanmak değil, aksine alın teriyle kazanıp, kazandığına razı olmak ve harcamalarında orta bir yol takip etmektir.
    Kanaati "yeterli miktarın altında bulunana razı olma" şeklinde açıklayanlar olduğu gibi, "gerektiğinde azla yetinmeyi bilmek ve başkalarının elindekine göz dikmemek" şeklinde açıklayanlar da vardır.
    Dinimiz kanaatkar insanı sevmiş, müsrifliği ve aç gözlülüğü kötülemiştir. Cenab-ı Hak Kur!an-ı Kerimde "Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz" (A'raf suresi,31) buyurmaktadır. Kanaat büyük bir hazinedir; insanın durumuna göre hareket etmesi, ayağını yorganına göre uzatması kanaatkar olmasına bağlıdır.
    Hz. Peygamberin; kanaatkarlığı bir iffet, tok gözlülük ve gönül zenginliği olarak değerlendirdiği (Buhari, Zekat,18), İslam'la hidayete kavuşup yeterli miktarda rızla sahip olan ve buna kanaat eden kişiyi övgüyle andığı (Müsned,II,168,173), asıl zenginlik "mal çokluğu değil gönül zenginliğidir" dediği, kanaatkarlığı şükrün en ileri derecesi saydığı (ibn Mace, Zühd,24) bildirmektedir.

İmandır o cevher ki, ilahi ne büyüktür!..
    İmansız olan paslı yürek sinede yüktür...

berfut isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    17

rabbim razı olsun ustadım...
    zaif-i mutlak.:...ölüm Allah'ın emri ayrılık olmasaydı...
    Yoklukları var eden Rab; dikenleri gülün merhametinde misafir eyleyen Rab; bulutları mavi göğüme sırdaş eyleyen, yağmuru toprağıma yâri eyleyen; bebekleri annesinde, kuşları yuvasında; baharı kışın ardında, ömrü güneşin doğuşunda; saklayan gösteren Rabbim; kilitlerimi çöz, firkatlerimi muhabbetinin peşine koy, rüzgara tutunan dualarım arılara, papatyalara, nergislere ve gelinciğime dokunmuşsa, ruhumu kainatın ahengine kat. Ya Rab. Ya Hakk...

hesab_verilecek Misafir

sahip olduguna sükreden zengindir zira o istedigine sahiptir. sahip oldugu ile yetinmeyen fakirdir zira o istedigine sahip degildir.

Sükreden sahip oldugu ile yetinen teslim olmaya temsil eder. Sükretmeyen sahip oldugu ile yetinmeyen teslim olmamayi temsil eder ve savasir durur teslim olmamak icin.
    Konu hesab_verilecek tarafından (15.10.2008 Saat 15:20 ) değiştirilmiştir.

+ Konu Cevaplama Paneli

Paylaş