İyi günler. Ben Bir eğitim kurumunda eğitmen olarak görev yapıyorum. İşim gereği insan figürleri çiziyorum ve öğrencilerede bu resimleri yapmayı öğretiyorum. Bunun dinen sakıncası var mı?
İyi günler. Ben Bir eğitim kurumunda eğitmen olarak görev yapıyorum. İşim gereği insan figürleri çiziyorum ve öğrencilerede bu resimleri yapmayı öğretiyorum. Bunun dinen sakıncası var mı?
Abdullah İbn-i Ömer (ra)'den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz bu suretleri (resim) yapmakta olanlar! Kıyamet gününde azab olunurlar. Onlara; ‘Haydi, yaptığınız suretlere can verin!’ denir." (Buhari, Müslim, Nesai)
Ebu Cuhayfe (ra) şöyle anlatmıştır: "Resulullah (asv) dövme yapana, dövme yaptırana, faiz yiyene (alana), faiz yedirene (verene) ve suret, resim yapana ‘hayırdan uzak olsun’ diye beddua etti, lanet etti." (Buhari, Ebu Davud, Ahmed b. Hanbel)
Abdullah İbn-i Mes'ud (ra)'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz kıyamet gününde, Allah katında insanların en şiddetli azaplıları, suret ve resim yapanlardır." (Buhari, Müslim, Nesai)
bi şey daha öğrendim. Tövbe estağfirullah bundan sonra resim yapmam artık.
insan ve hayvan resmi günah diye biliyorum ama orman ağaç taş dere değil miş
resim yapmak niye günah olsun buna mantıklı bi cevap bekliyorum. niyet önemli değil mi sonuçta bunlara tövbe haşa tapmak için yapmıyoruz resmi . hadislere bakalım . . bu hadisler putperest adetlere bir göndermedir ve o dönem için geçerli olmakla beraber belli şeylerin çizilmesi yasak olsa gerek ? bu arada allah rızası için bilen birileri açıklama yapsın insan tatmin olmalıdır bu yüzden direk yasaktır diyip geçilmemeli konu
İslam, Allah (cc) ın emirleri olan Kur'an ve O'nun (Kur'an ın) hikmetlerine haiz Hadis emirleri ile şekillenir. İlahi emirlerle yasaklı konuların bir sebebi olmak zorunluluğu yoktur. Önemli olan hiç bir gerekçesi olmasa bile Allah'a ve Rasülüne itaat etmektir. İslam dini geçmiş şeriatlerinde yasakladığı bazı hususları son şeriatlerinde serbest bıraktığı gibi, bunun tersi de olabilmektedir. Canlı mahluk resmi yapmak da bu şekilde algılanarak, yadırganmamalıdır.
Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila
Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.
Bütün Tağutları Red...
İmanda mantık aranmaz itaat edilir, mantıkla yola çıkıp gözle görülür elle tutulur kanıtlar arasaydık adı İman olmazdı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şu görüdüğünüz güneş ay'dır, şu gördüğünüz ay'da güneştir deseydi, iman ettik Ya Resulullah derdik geçerdik. Bahsedilen konuda aynı şekildedir, "Resim yapmayın" diyorsa, İman edip mantık aramayız.
resim yapmanın yanında evlerimizde duvarda büyüklerimizin fotoğrafları vardır. Rahmetli annem sağlığında ben ölünce benim fotoğrafımı duvarına asma demiştir. Ben de onun fotoğraflarını asmıyorum, ancak evinde namaz kılan ve büyüklerinin fotoğraflarını duvarlarına asan akrabalarım var, ben şunu merak ediyorum, acaba evde çocuk varsa çocuk olan evde oyuncakların bulunması her tarafın yayıntı olması, işte bebek oyuncağından tutun aklınıza ne gelirse artık.. bildiğim kadarıyla caizdir. Hatta çocuk elindeki bebekle sizin namaz kıldığınız seccadeye gelse oynasa bile caizdir. Aynı çerçevede büyüklerimizin fotoğraflarını çocuklarımıza tanıtmak için duvara assak caiz olurmu ? çocuklar tanısın büyüklerini, namaz kılarken resmi kapatsak olurmu ? olmazmı ? fotoğraf asılı eve melek girermi girmezmi ? insan evine kendi fotoğraflarınıi asmak istiyor açıkcası bu konu yine resim yapma çerzçevesinde bir konu, benim kafamı kurcalayan bir konu olduğu için soruyorum.
Pirimiz Seyyid Ahmet Er Rıfai ve Abdülkadir Geylani Hazretleridir.
Ulema, fotoğraf konusunda vesikalık tarzda (yani göğüs seviyesinden yukarısı ) fotoğraflara iki cihetten sebep göstererek cevaz vermiştir.
Birincisi, fotoğrafta yeni bir oluşturma değil, var olanın sureti alınır, nakşedilir, resmedilir.
İkincisi: Sadece göğüsten yukarı kısmı ile insan yaşayamaz.
Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila
Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.
Bütün Tağutları Red...
Paylaş