Birinci soru: Sen bir klima satıcısı oldun. Ben müşteri oldum, dedin "peşin bin lira" Ben dedim ancak 5 taksitte ödeyebilirim. Bin liram yok"
Sen de desen "o zaman her ay için 50 lira vade farkı alırım."
Bu hal caiz midir değil midir?
Değildir. 1.000 lira üzerinde ödenen her türlü rakam faizdir. Fakat, alıcı; malı alırken ödeyeceği tarihte o malın o günkü piyasa değeri ne olursa onu öderim diyerek taahhüdde bulunursa, o zaman faiz hükmü kalkar. Belki o mal o gün geldiğinde 2.000 lira olacak veya 1.875 lira olacak. Yani bilinmeyen ve akıbeti muallak görünen bir mal hakkında kesin yargı oluşturamaz. Çünkü piyasayı kendi yönetmiyor ve gaybı bilmiyor. O nedenle bilir gibi hareket ederse zaten şirk'e giriyor. Eğer kesin yargı oluşturursa, yani günü geldiğinde geciktirdiğim her ay için 50 lira fazladan vereceğim dediğinde, eğer o mal 6 ay içinde (örneğin) albenisi kalmamış ise belki fiyatı 950 liraya düşmüş olacak. Ne oldu şimdi ? Hem faiz ödedi, hemde gaybı bilmeyi iddia ederek şirk'e girdi. yani; günah günahı doğurdu. hemde kendi nefsine zulm etmiş olup zalimlerden oldu.
İkinci soru: Faraza satış gerçekleşti. Ancak ben vadeyi 5 ay uzattım. 6 ay sonra eflasyon sebebi ile senin sattığın klimanın sana maliyeti 251 lira fazla oldu. Zararının tazminini istesen nasıl bir durum da zararın tazmini caiz olur?
Normal süresinde ödeyeceğim deyip de süresi geldiğinde eğer ödememiş ve satıcıyı zarara uğratmışsan, satıcının zararını karşılamak ile mükellefsin. karşılamadığın takdirde hem o satıcının satışını zarara uğratmış oldun (çünkü adam o malın aynısını yerine koyamayacak), hem kul hakkına girmiş oldun (çünkü ödeyeceğim deyip adamı kendine güvendirdin), hem de zalim oldun (adama zulüm ettin).
Eğer bütün bu günahlardan kaçınıp adam ile helalleşmek istersen, gönlünü alacaksın. "Çok istedim ama ödeyemedim, beni de yanıltan oldu fakat bu zararın ancak bu kadarını karşılayacak gücüm var, diğer geriya kalan bölümü içinde senin rızan doğrultusunda 5-6 taksid halinde ödemeye çalışırım" demelidir. Rıza çok önemlidir. Rıza olmadığı sürece de bu görevi ifa etmekten kaçınamaz. Kaçtığı takdirde sayılan bu bütün günahlardan mesuldur.
Satıcı da bunları gördüğü halde, yani adamın zor halde olduğunu bile bile fahiş fiyat istemesi; günah olarak ona yeterde artar bile. Hele hele vade farkı istemesi halinde, işte ona cevap bile bulunamaz. Gerisini sen düşün.
Derdi; Allah'ın (cc) rızası olanlara selam olsun!
Paylaş