+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 5 Sayfa var 123 ... SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 43

Konu: Hz.Ali Hakkindaki Hadisler

hz.HüSeYiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    hz.HüSeYiN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    0

Daumen hoch Hz.Ali Hakkindaki Hadisler

SELAM ALEYKÜM;

Ali'yi (KV) sevmek, günahları ateşin odunu yiyip erittiği gibi yer bitirir.”

“İçinizde en hayırlısı Ali (KV), gençleriniz arasında en hayırlıları Hasan (RA) ile Hüseyin (RA), kadmlarızın da en hayırlısı Fatıma’dır (RA).”

“Ey Ali (RA)! Ben senin hakkında Allah'tan (CC) beş şey diledim. Dördünü verdi birini vermedi. Ümmetimin (benden sonra) senin emrin altında birleşmelerini diledim, vermedi. Senin hakkında verdikleri: Yer yarıklığında (insanlar dirileceği zaman) ilk dirilecek olan ben ve sen olacağız. Elinde Liva'ül-hamd bulunmuş bir halde evvelkileri ve sonrakileri geçip, önümde yürüyeceksin. Benden sonra mü'minlerin velisi sen olacaksın. Rabbim senin hakkında bunu bana ihsan etti.”

“Ya Ali (KV)! Allah'ın (CC) sayesinde, bir kimseyi hidayet etmesi, senin için güneşin üstüne her doğup battığı şeyden daha hayırlıdır.”

“Ey Ali (KV)! Musa'ya (AS) göre Harun (AS) ne ise sende bana göre O'sun. Buna razı değilmisin? Ne var ki, benden sonra Peygamber gelmeyecektir.”

“Ey Ali (KV)! İstihare eden eli boş dönmez. İstişare eden de pişman olmaz. Ey Ali (KV)! Gecenin sonuna dikkat et. (onu ihya et.) Çünkü yeryüzü gündüzden çok gece durulur. Ey Ali (KV)! Allah'ın (CC) ismi ile sabah erken kalk. Çünkü ümmetimin erken kalkmasında (bereketler) ihsan eder.”

“Allah'ım (CC)! O’na (KV) yardım et, O’nun (KV) sebebiyle de yardım et. O’nu (KV) esirge ve O’nun (KV) sebebiyle de esirge. O’na (KV) yardım et, O’nun (KV) sebebiyle (halka) yardım et. O’nu (KV) seveni sev, O’na (KV) düşman olana düşman ol Allah'ım (CC).”

“Ya Ali (KV)! Seni seven beni sevmiştir, senden nefret eden benden nefret etmiştir.”

“Ben kimin efendisi isem, Ali (KV) de onların efendisidir.”

İNNE HİZBELLAHİ HUMUL MUFLİHUN(mücadele süresi-22)

CANIMIZ SANA FEDA OLSUN YA RASULALLAH(SAV)
    ------------------------------------------------
    TOPRAĞIN OĞLU(EBU TURAB)HZ.ALİ[İMAM ALİ](AS)
    EHL-İ BEYTİ SEVMEYEN MÜMİN DEĞİLDİR.
    İRANLI,ÇEÇENYALI,FİLİSTİNLİ,LÜBNANLI,TÜRK MÜCAHİD

Caferi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Caferi isimli Üye şimdilik offline konumundadır Forum Şairi
    Tecrübe Puanı
    10

Allah(c.c.) Razı olsun kardeşim

nurşeyma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    nurşeyma isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    7

“Ey Ali (KV)! Musa'ya (AS) göre Harun (AS) ne ise sende bana göre O'sun. Buna razı değilmisin? Ne var ki, benden sonra Peygamber gelmeyecektir.”

bu hadiste akidevi bir problem yok mi sizce..
    yücelteceğiz derken sakıncalı durumlara düşmeyin..
    24/1 Şanı yücedir o kudretin ki, hakla bâtılı ayıran o Furkan'ı, bütün âlemler için bir uyarıcı olsun diye kuluna indirdi.

3 Böyleyken O'nun dışında bir takım ilahlar edindiler. Hiçbir şey yaratamaz bunlar. Kendileri yaratılmışlardır zaten. Kendi benlikleri için bile ne bir zarara güç yetirebilirler ne bir yarara. Ne bir ölüme güçleri yeter ne bir dirime ne de kabirden çıkarıp hesap sormaya.

30 Resul der: "Ey Rabbim, benim toplumum, bu Kur'an'ı terk edilmiş/dışlanmış halde tuttular."

casus021 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    21

iyi düsünürsek bir sakınca yok çünkü hz .ali çok sviyordu peygamberimiz. s.a.v ve ona ilmin kapısı da denir peki sakınca nedir göstere bilirmisiniz
    En iyi nasihat; iyi örnek olmaktır. (Malcolm X)

Tecrübe Puanı
    0

bu hadis sahih tir ve ehl-i sünnet sıhhatini itiraf etmiştir
    hiç bir sakınca yoktur
    bu hadisten daha şaşırtıcı olan sahih hadisler de vardır

ÇAPANOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ÇAPANOĞLU isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    9

bu hadis elbette sakıncalıdır,
    Son Peygamber olan Hz. Muhammed'in yıllar sonra kavgalara sebebiyet verecek böylesi bir kelimeyi söylemesi mümkün değil..
    Harun Musa'nın devamı değil, aynı dönemin iki peygamberleridir..
    Hiçbir Peygamber, bir peygamber ile sahabiyi aynı kefeye koymaz, Risalet adabının gereğindendir bu..
    Buna razı değil misin?.. sorusu bile hadisi sıkıntıya sokmaya yetmekte, sanki Ali'nin duruma krşı çıkması gibi bir izlenim verilmiştir, Peygamber böyle bir şey demiş olsa, Ali bunu seve seve kabul ederdi.
    Peygamber tayin etme yetkisi Allah'a aittir, bir Peygamber kendi alanı olmayan bir meselede asla söz sarfetmez, bu da risalet adabındandır..

Peygamberimizin diğer peygamberlerle alakalı diğer hadislerde..
    Kardeşim harun, Kardeşim musa, kardeşim isa.. gibi tabir kullanırken.. Burada bu söylemine ters sözler söyletilmiş..
    hasılı,
    gerçekten hadis teknik olarak ta içerik ollarak ta.. hadis gibi durmuyo..
    ========================================

...ve biz bu kitabı sana, herşeyin açıklayıcısı, bir yol gösterme, bir rahmet ve Müslümanlara bir müjde olarak indirdik (Nahl;89)

Şüphesiz ki bu Kur'an en doğru olana kılavuzlar...(İsra;9)

========================================

Caferi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Caferi isimli Üye şimdilik offline konumundadır Forum Şairi
    Tecrübe Puanı
    10

Harun Musa yanında ne sie, sen de benim yanımda osun. Ne var ki benden sonra peygamber yoktur.” Hadisi Buhari ve Müslim Sahihlerinde rivayet etmişlerdir. (Kitab’u Fadail’is-Sahabe). Yine Buhari ve Müslim bu hadisi Tebük gazvesine ait hadisler arasında da rivayet etmişlerdir. İmam-ı Ahmed Müsned’inde bu manada iki rivayet zikretmiş ve onlardan birisinin sonuna Peygamber (s.a.v.) in: “...ancak benden sonra nübüvvet (peygamberlik) yoktur.” sözünü eklemiştir. Ebu Davud Teyalisi, İmam-ı Ahmed ve Muhammed bin İshak’ın bu manada rivayet ettikleri tafsili hadislerden anlaşıldığına göre, Peygamber (s.a.v.) Tebük’e giderken Ali’yi Medine’de yerine halife bırakmak istemiş; bunun üzerine münafıklar bu hususta dedikodu çıkarmışlardır. Bunu işiten Ali k.v. Peygamber (s.a.v.) e gelerek: “ey Allah’ın Rasulü, beni evdeki kadın ve çocuklara mı halife yapıyorsun?”demiş. Bunun üzerine Peygamberimizi; onun üzüntüsünü hafifletmek için: “Harun’un Musa yanındaki yerini sen de benim yanımda almak istemiyor musun?” demiştir. Yani ben seni sadece Musa’nınTur’a giderken Harun’u Beniİsrail’e halife tayin ettiği gibi Medine’ye vekil bırakıyorum. Fakat bununla birlikte peygamber (s.a.v.) onu Harun’a teşbih etmesinin, kendisinden sonra harhangi bir fitneye sebep olmasından korkmuş ve akabinde “Ne var ki benden sonra peygamber yoktur” demiştir.

khan19556 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    khan19556 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    20

Alıntı EBU ZER GAFFARİ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bu hadis sahih tir ve ehl-i sünnet sıhhatini itiraf etmiştir
    hiç bir sakınca yoktur
    bu hadisten daha şaşırtıcı olan sahih hadisler de vardır
    Bahsetiğinizin kaynağını verir misiniz?
    [SIGPIC][/SIGPIC]"Sevdiğim bir gelinin bana hediye edildiği veya erkek bir çocuğumun doğduğu müjdesinin verildiği gece benim için, muhacirlerden oluşan bir müfreze içinde olup sabahında düşmanla karşılaşmayı beklediğim ayaz ve buzlu bir gece kadar güzel değildir"

"Sabaha kadar sağnak halinde devam eden yağmurun altında kalkanımı elime alıp düşmana baskın yapmayı beklediğim bir gece kadar bana ümit veren bir amelim yoktur"
    Halid bin Velid

seyfullah putkıran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    seyfullah putkıran isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    65

, “Harun Musa’ya nispetle ne durumda ise, sen de bana göre öylesin. Bu yetmez mi?” sözüdür.[Et-Tusi, Keşfül Murad, s. 346; el Hılli, Minhacül Kerame, s. 345; Mutahari, İmamet ve Rehberiyyet, s. 125]

Yoruma geçmeden önce hadisenin aslına yer verelim.

Peygamberimiz Tebük Savaşı’na çıkarken Hz. Ali’yi Medine’de yerine vekil bırakmıştı. Münafıklar bunu bir dedikodu vesilesi yaptılar. “Herhalde onu önemsemediğinden geri bırakt” dediler. Bu sözler Hz. Ali’in ağırına gitti, hemen silahını kuşandı, ordunun arkasından hareket etti. Cüfr mevkiinde Peygamberimize yetişti. Peygamberimiz sav., “Ey Ali, niçin geldin?” diye sordu.

Hz. Ali, “Münafıklar senin beni önemsemediğini söylüyorlar. Sen beni kadınlar ve ocuklarla beraber mi bıraktın?” dedi.

Peygamberimiz ona şu müjdeyi verdi: “Ben seni arkamda bıraktıklarıma vekil tayin ettim. Hemen geri dön, gerek benim ev halkım, gerek senin ev halkın için vekilim ol. Ey Ali, bana göre sen, Musa’ya göre Harun gibi olmaya razı değimlisin? Şu kadar var ki, benden sonra peygamberlik yoktur.”

Bu müjdeyi alan Hz. Ali sevinçe Medine’ye geri döndü.[Müslim, Fazailüs Sahabe: 30; İbn Mace, Mukaddime: 115; Tırmizi, Menabık: 20; Sire, 4:163; Tabakat, 3:24,25]

Şimdi bu olayın yorumuna geçelim. her şeyden önce yukarıdaki ifadelerden anlaşılacağı üzere Hz. Ali umumi bir vekil olarak değil, Peygamberimizin ailesiyle ilgilenmek üzere vekil tayin edilmiştir. Peygamberimizin Tebük seferine çıkarken yerine vekil olarak bıraktığı kimse bir rivayete göre İbn Ümmü Mektum, bir rivayete göre ise Muhammed bin Mesleme’dir.[Tabakat, 2:165]

Diğer bir husus, Peygamberimiz çeşitli savaşlara giderken çeşitli kimseleri Medine’de vekil olarak bırakmıştır. Pek çok kimse bu vazifeyi ima etmiştir. Pek çok kimse bu vazifeyi ifa etmiştir. Bu vekil bırakmanın hilafetle bir ilgisi bulunmamaktadır. Şayet var denilirse, aynı hak diğer vekiller için de geçerli olmalıdır. Ki, hiç kimse Hz. Ali gibi Medine’de vekil bırakanlar için “Hz. Peygamber onu kendinden sonra halife tayine etti” diye bir şey söylememiştir.

Üzerinde durulması gereken mühim bir husus da, Peygamberimiz burada vekil bırakması kendisinden sonra için değil, o sefer müddetincedir. “Musa’ya göre Harun gibi” olmanın manası budur. Çünkü Hz. Musa Tur Dağı’na Tevrat’ı almaya giderken bir peygamber olan kardeşi Harun’u kendisi olmadığı zaman için yerine vekil bırakmıştır. Geldikten sonrada bu vekalet sona ermiştir. Yoksa Hz. Musa kardeşi Hz. Harun’u kendisinden sonrası için vekil bırakmamıştır. Zaten Hz. Harun Hz. Musa’dan önce vefat etmiştir. Dolayısıyla, bu benzetmeden Peygamberimizin onu kendisinden sonra halife tayin ettiği manası kesinlikle çıkmaz. Zira Hz Harun Hz. Musa’dan sonraya kalmamıştır ki, “Musa’ya nispetle Harun gibi olmak” Peygamberimizin vefatından sonra için anlaşılsın!
    Bin sene de okusam ne biliyorsun diye sorsalar bana ?
    HADDİMİ BİLİRİM derim....

Rahmân'ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler...Kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) “Selam!” derler (geçerler)” (Furkan 25/63)

lotus isimli Üye şimdilik offline konumundadır Üyeliği durduruldu
    Tecrübe Puanı
    0

Seyfullah kardeş allah senden bir kere daha razı olsun
    Yazıyı ilk okuduğumda bende nurşeyma kardeşimiz gibi düşünmüştüm ama altta sizin yazınızı okuyunca fikirlerim biranda değişti
    Demekki hiçbirşey için önyargılı olmamak gerekiyormuş
    Bizleri bilgilendiriyorsunuz
    Allah sizden ve forumdaki diğer arkadaşlarımızdan razı olsun

+ Konu Cevaplama Paneli