+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Sünnilik Ne Değildir

  1. #1
    sinang - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sinang isimli Üye şimdilik offline konumundadır Mesajlari Onaylanacak
    Üyelik tarihi
    10.09.2006
    Bulunduğu yer
    bezm-i ezelden
    Mesajlar
    1.579
    Tecrübe Puanı
    40

    Standart Sünnilik Ne Değildir

    1. Sünnilik, Sünni bir ana babadan doğmak değildir. "Sünni" olmak bir erdemse, hiç kimse doğuştan kazandığı makama, hiç iradesiz aldığı sıfata erdem diyemez. Uğrunda ter döktüğümüz, bedel ödediğimiz, hakkını verdiğimiz sıfatlar ancak erdemdir. Babadan kalma erdemlerle kalmak insana yakışmaz ki...

    2. Sünnilik "Alevî olmamak" değildir. Çünkü Alevinin Aleviliği de bir Alevi köyünde doğmak, bir Alevi soyundan gelmekten ibarettir. Etniktir Alevi kimliği. Soydan gelir. Atadan alınır. Alevi de seçmemiştir Aleviliğini. Öyleyse, Alevi olmamayı seçmiş değildir kendilerini Sünni diye bilenler... Seçmeden aldığımız sıfatlar yüzünden nasıl erdemli olamıyorsak, seçmeme iradesini göstermediğimiz sıfatlara sahip değiliz diye kendimize paye biçemeyiz.

    3. Sünnilik, bir insanı baştan kötülüğe mahkum etmek hiç değildir. Alevi soyundan geliyor diye, kişinin davranışlarını, kişisel kumaşını ve bireysel tercihlerini baştan geçersiz saymak Sünni olmaya değil, ırkçı olmaya denk gelir. Açık ki Sünnilik ırkçılığın bir şubesi değildir. Zaten Sünnilik de ırk değildir. Kimsenin tekelinde olmadığı gibi, kimseye yasak da edilemez.

    4. Sünnilik adam etiketlemek değildir. Namaz kılmamayı, oruç tutmamayı kendileri için eksiklik saymazken, Alevilerdeki namazsızlığı ve oruçsuzluğu Aleviliğin etiketi haline getirmek çifte standarttır; mertlik değildir. Sünni olanın da Alevi olanın da Rabbine karşı eksiği ve kusuru, isyanı ve günahı vardır elbet. Ama niye birinde "affedilebilir" "sıfıra yuvarlanabilir" "hesaba katılmaz" diye görülürken, diğerinde yakadan düşmez bir etikete dönüştürülüyor, ebedi bir sıfat haline geliyor? İbadet konusunda aynı oranda eksiklikler paylaşırken, "Ben sünniyim ama..." diye üstünlük taslamak değildir Sünnilik.

    5. Sünnilik "hak mezhep dörttür" ezberine yaslanıp, Caferi'nin, Vehhabi'nin, Şii'nin imanını küçümsemek, namazını niyazını yok saymak değildir. Hakikat ve rahmet "benim cebimde kimselere koklatmam!" edası benim bildiğim dört mezhepte de dört kitapta da yoktur. Sünnilikte niye olsun?

    6. Sünnilik "Biz de Hazreti Ali'yi severiz!" demek değildir. Hazreti Ali'yi seven, Hazreti Ali gibi siyasi muhaliflerine bile şefkatle nasihat edecek zarafeti kuşanmaya çabalar, yüzüne tüküren can düşmanına bile nefretle karşılık vermeme inceliğinden nasiplenmeye çalışır. Can düşmanı bile olmadığı halde sırf Alevi anneden doğdu diye sevdalı bir genç kızı ve bir delikanlıyı baştan çamura atmanın, ebediyen kötü saymanın neresi Sünnilik ola?

    7. Sünnilik, ailesinde, mahallesinde ve okulunda öğrendiği hazır klişelerin kuyruğuna tutunup, "düşman" bellediklerini, "öteki" diye yabancılaştırdıklarını hepten "kara" kendisini ve kendi yandaşlarını baştan "ak" bilmek değildir. Sünnilik, Hz. Peygamber'ce akletmektir. Sünnilik, Muhammedî bir vicdanla yürümektir. Ebu Cehil'de bile olması muhtemel insanlık cevherini görebilecek insafta olmaktır, onun için dua edebilmektir. Rahmet Elçisi'nin izinde yürümek Vahşi'yi bile "Hazreti Vahşi" diye yoğurabilecek hamaratlıkta olabilmektir. Muhammed'ce bir delikanlılık, kendisini öldürmeye gelen Ömer'i "Hazreti Ömer" diye diriltebilecek yüreklilikte olmaktır. Akıl yürütmek yerine ezberlere yapışmak yüreksizliktir. "Bizimkiler ve ötekiler" ayırımlarını hiç sorgusuz kabullenmek insafsızlıktır. Yüreksizliğin adını Sünnilik koymak, insafsızlığı Sünnilik saymak kimin haddine?

    8. Sünnilik, namaz kılmayanı, oruç tutmayanı kınamak değildir. Kıldığı namazın, tuttuğu orucun kabul edildiğine dair kesin bir haber alıncaya kadar "namaz kılmıyor" ya da "oruç tutmuyor" da sayılabilirsin. Kınamayı belki de sen hak ediyorsun? Hem sonra namaz ve oruçlarımızın kesin kabul edildiğine dair haber elimizde olsa bile, ibadette eksiği ve kusuru olanlara kınama değil acıma, kızma değil şefkat borçluyuz. Sen de namaz kılanların olmadığı, Ramazan ayının hiç hissedilmediği, rakı içmelerin su içmek kadar normal sayıldığı bir ortamda büyüseydin, şimdi namaz kılmayanlara, oruç tutmayanlara, içki içenlere dudak bükerek bakacak halde olacak mıydın acaba?

    9. Sünnilik, Sünni taraftarlığı değildir. Taraftarlık nerede olursa olsun, yanıltıcıdır, yıkıcıdır, yakıcıdır. Mümin olan, hak, düşmanının elinde de olsa hakkın yanında durur. Yalanı yanlışı kendi elinde bulsa da yanlışın karşısında yer alır. İnanan insan, her insanda bir orijinallik arar, her sözde bir tazelik keşfeder. Sığ düşünmelerin perdesidir taraftarlıkların hepsi. Taraftarlık amigoların işidir, slogan amigoların ağzına yakışır. Sünniliğe niye yakışsın?


    10. Sünnilik "Alevi karşıtlığı" değildir. Sünnilik, siyasal kamplaşmalardan, etnik şartlanmalardan bağımsız sivil ve hür bir vicdan sahibi olmaktır. Hakikatin kapısını kimseye kapatmamaktır. Kimseyi hakikatsiz saymaya kalkmamaktır. Sünnilik, namazdan sonra Alevi türküleri dinleyebilmektir. Aşık Veysel'i de Neşet Ertaş'ı da sevebilmektir. Cenazesi cemevinden kaldırıldı diye Kıvırcık Ali'nin hakkını yememektir. Varsa, Kemal Kılıçdaroğlu'nun insafını da alkışlamaya hazır olmaktır. Sünnilik, Hacı Bektaş-ı Veli'lerin, Pir Sultan Abdal'ların yanında Alevililiği siyasete alet edenlerden daha çok, daha sık, daha içten olabilmektir. Düşünceleri bizi inşa eden hak dostlarını tükettiğimiz pop ikonlara dönüştürmemek, türbeleştirmemektir. Sünnilik, gerektiğinde cemevinde de namaz kılabilmek(ben kıldım!), kılabileceğine, kılmasına izin verileceğine inanmaktır.


    11. Sünnilik ‘Aleviler de kardeşimiz' demek değildir. Rabbini senin kadar bileni, yüreğinde "on iki imam" aşkı yanıp tutuşanı, Kitab'a senin kadar hürmet edeni, namaz kılmana gıpta edeni, kılamadığına yananı, iftarı senin adına senin gibi heyecanla bekleyeni "onlar bile..." ifadesine dahil edecek üsten bakışı hangi hakla elde ettin ki? Oruca ve namaza saygısızlık, inanca düşmanlık, örtünenleri hazımsızlık ise insanlık suçudur. İnsanlık suçları ise, Alevi anadan doğmuşlar kadar Sünni anadan doğmuşlara da yakındır.


    12. Sünnilik "komplo teorileri"nin altında Alevileri, solcuları vs. aramak değildir. İnancı siyasallaştırmaya ve bir politik gücün ve tarafın bayrağı haline getirmeye Sünnilerin karşı çıkması ne kadar içten ise Alevilerin karşı çıkışı da o kadar haklı sayılmalıdır. Gönüllü bir eylem olan inanmayı, inanmanın lehinde ya da aleyhinde zorlama haline getirmek kimsenin haddi değildir. Yaratan, "isteyen inansın, isteyen nankörlük etsin" dediyse, size ne oluyor? O halde, dinsizliği ve inanç düşmanlığını bir siyasal güce dönüştürenlerden Sünniler ne kadar rahatsız oluyorsa, Alevilerin de o kadar incinmesi gerekir değil mi? İsteyenin inanmayı tercih ettiği bir yerde ancak, inananların isteyerek inandığı anlaşılır. İnsanların inançsız, ibadetsiz, örtüsüz olmaya zorlanmaları, isteyerek inançsız, ibadetsiz ve örtüsüz olmak isteyenlerin de görevi olmalı değil mi? Sünni ya da Alevi olmanın bir yaşama biçimi olarak -dikte edileceği değil, zorlanacağı değil-tercih edilebileceği özgür duruşun ve özgür duyuşun yanında olmaktır Sünnilik.


    Senai Demirci
    "Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı / Asrın idrakına söyletmeliyiz islamı..." M.AKİF ERSOY

  2. #2
    bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şimdilik offline konumundadır sadece bir kul
    Üyelik tarihi
    10.09.2007
    Bulunduğu yer
    Dağlardan, yaylalardan
    Mesajlar
    7.792
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart

    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    1. Sünnilik, Sünni bir ana babadan doğmak değildir. "Sünni" olmak bir erdemse, hiç kimse doğuştan kazandığı makama, hiç iradesiz aldığı sıfata erdem diyemez. Uğrunda ter döktüğümüz, bedel ödediğimiz, hakkını verdiğimiz sıfatlar ancak erdemdir. Babadan kalma erdemlerle kalmak insana yakışmaz ki... Senai Demirci
    Sünni doğup sapıtanlar varsa sünni doğup sünni kalmak manasız değildir.

    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

    2. Sünnilik "Alevî olmamak" değildir. Çünkü Alevinin Aleviliği de bir Alevi köyünde doğmak, bir Alevi soyundan gelmekten ibarettir. Etniktir Alevi kimliği. Soydan gelir. Atadan alınır. Alevi de seçmemiştir Aleviliğini. Öyleyse, Alevi olmamayı seçmiş değildir kendilerini Sünni diye bilenler... Seçmeden aldığımız sıfatlar yüzünden nasıl erdemli olamıyorsak, seçmeme iradesini göstermediğimiz sıfatlara sahip değiliz diye kendimize paye biçemeyiz.
    Senai Demirci
    Hayır, Sünni'lik Alevi olmamaktır. Yıl 2012. Kimsenin bilmediği bir şey kalmamış, doğru itikadı bulmak artık çok da hususiyet gerektirmiyor.

    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    3. Sünnilik, bir insanı baştan kötülüğe mahkum etmek hiç değildir. Alevi soyundan geliyor diye, kişinin davranışlarını, kişisel kumaşını ve bireysel tercihlerini baştan geçersiz saymak Sünni olmaya değil, ırkçı olmaya denk gelir. Açık ki Sünnilik ırkçılığın bir şubesi değildir. Zaten Sünnilik de ırk değildir. Kimsenin tekelinde olmadığı gibi, kimseye yasak da edilemez. Senai Demirci
    Kimse Alevilerin yakasına yapışmıyor. Günlük hayatın her yerinde varlar. Sünni kimseyi kötülüğe mahkum etmez, kim ne yaparsa kendine yapar. Hiç bir sünni de alevi itikadını övmek durumunda olamaz.


    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    4. Sünnilik adam etiketlemek değildir. Namaz kılmamayı, oruç tutmamayı kendileri için eksiklik saymazken, Alevilerdeki namazsızlığı ve oruçsuzluğu Aleviliğin etiketi haline getirmek çifte standarttır; mertlik değildir. Sünni olanın da Alevi olanın da Rabbine karşı eksiği ve kusuru, isyanı ve günahı vardır elbet. Ama niye birinde "affedilebilir" "sıfıra yuvarlanabilir" "hesaba katılmaz" diye görülürken, diğerinde yakadan düşmez bir etikete dönüştürülüyor, ebedi bir sıfat haline geliyor? İbadet konusunda aynı oranda eksiklikler paylaşırken, "Ben sünniyim ama..." diye üstünlük taslamak değildir Sünnilik.Senai Demirci

    Kabul edip yapmamak günahtır, kabul etmemek nedeni ile yapmamak inkar.




    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    5. Sünnilik "hak mezhep dörttür" ezberine yaslanıp, Caferi'nin, Vehhabi'nin, Şii'nin imanını küçümsemek, namazını niyazını yok saymak değildir. Hakikat ve rahmet "benim cebimde kimselere koklatmam!" edası benim bildiğim dört mezhepte de dört kitapta da yoktur. Sünnilikte niye olsun? Senai Demirci
    Hak mezhep dört ezber değildir, haktır. Herkesin itikadı kendini bağlar, Ehli Sünnet nezaket olsun diye itikadi bozuklukları yok sayamaz.

    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    6. Sünnilik "Biz de Hazreti Ali'yi severiz!" demek değildir. Hazreti Ali'yi seven, Hazreti Ali gibi siyasi muhaliflerine bile şefkatle nasihat edecek zarafeti kuşanmaya çabalar, yüzüne tüküren can düşmanına bile nefretle karşılık vermeme inceliğinden nasiplenmeye çalışır. Can düşmanı bile olmadığı halde sırf Alevi anneden doğdu diye sevdalı bir genç kızı ve bir delikanlıyı baştan çamura atmanın, ebediyen kötü saymanın neresi Sünnilik ola? Senai Demirci
    Sünnilik meselesi değil bu, kişisel sorunlardır.

    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    7. Sünnilik, ailesinde, mahallesinde ve okulunda öğrendiği hazır klişelerin kuyruğuna tutunup, "düşman" bellediklerini, "öteki" diye yabancılaştırdıklarını hepten "kara" kendisini ve kendi yandaşlarını baştan "ak" bilmek değildir. Sünnilik, Hz. Peygamber'ce akletmektir. Sünnilik, Muhammedî bir vicdanla yürümektir. Ebu Cehil'de bile olması muhtemel insanlık cevherini görebilecek insafta olmaktır, onun için dua edebilmektir. Rahmet Elçisi'nin izinde yürümek Vahşi'yi bile "Hazreti Vahşi" diye yoğurabilecek hamaratlıkta olabilmektir. Muhammed'ce bir delikanlılık, kendisini öldürmeye gelen Ömer'i "Hazreti Ömer" diye diriltebilecek yüreklilikte olmaktır. Akıl yürütmek yerine ezberlere yapışmak yüreksizliktir. "Bizimkiler ve ötekiler" ayırımlarını hiç sorgusuz kabullenmek insafsızlıktır. Yüreksizliğin adını Sünnilik koymak, insafsızlığı Sünnilik saymak kimin haddine? Senai Demirci
    Aleviliğin/Alevilerin anlaşılmamış/bilinmemiş hususiyet ve itikadları mı var? Sünniliğin de Aleviliğinden üzerinden asırlar geçmiş, Asrı saadet halleri ile ne alaka.


    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    8. Sünnilik, namaz kılmayanı, oruç tutmayanı kınamak değildir. Kıldığı namazın, tuttuğu orucun kabul edildiğine dair kesin bir haber alıncaya kadar "namaz kılmıyor" ya da "oruç tutmuyor" da sayılabilirsin. Kınamayı belki de sen hak ediyorsun? Hem sonra namaz ve oruçlarımızın kesin kabul edildiğine dair haber elimizde olsa bile, ibadette eksiği ve kusuru olanlara kınama değil acıma, kızma değil şefkat borçluyuz. Sen de namaz kılanların olmadığı, Ramazan ayının hiç hissedilmediği, rakı içmelerin su içmek kadar normal sayıldığı bir ortamda büyüseydin, şimdi namaz kılmayanlara, oruç tutmayanlara, içki içenlere dudak bükerek bakacak halde olacak mıydın acaba? Senai Demirci
    Sünnilik namaz kılmayanı, oruş tutmayanı kınamaktır. Gaybi hususlar konusunda; kimse ahkam da kesemez, arkasına da sığınamaz.

    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    9. Sünnilik, Sünni taraftarlığı değildir. Taraftarlık nerede olursa olsun, yanıltıcıdır, yıkıcıdır, yakıcıdır. Mümin olan, hak, düşmanının elinde de olsa hakkın yanında durur. Yalanı yanlışı kendi elinde bulsa da yanlışın karşısında yer alır. İnanan insan, her insanda bir orijinallik arar, her sözde bir tazelik keşfeder. Sığ düşünmelerin perdesidir taraftarlıkların hepsi. Taraftarlık amigoların işidir, slogan amigoların ağzına yakışır. Sünniliğe niye yakışsın? Senai Demirci
    Tüm bu yazılanlar ışığında Alevilik midir hak olan?..


    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    10. Sünnilik "Alevi karşıtlığı" değildir. Sünnilik, siyasal kamplaşmalardan, etnik şartlanmalardan bağımsız sivil ve hür bir vicdan sahibi olmaktır. Hakikatin kapısını kimseye kapatmamaktır. Kimseyi hakikatsiz saymaya kalkmamaktır. Sünnilik, namazdan sonra Alevi türküleri dinleyebilmektir. Aşık Veysel'i de Neşet Ertaş'ı da sevebilmektir. Cenazesi cemevinden kaldırıldı diye Kıvırcık Ali'nin hakkını yememektir. Varsa, Kemal Kılıçdaroğlu'nun insafını da alkışlamaya hazır olmaktır. Sünnilik, Hacı Bektaş-ı Veli'lerin, Pir Sultan Abdal'ların yanında Alevililiği siyasete alet edenlerden daha çok, daha sık, daha içten olabilmektir. Düşünceleri bizi inşa eden hak dostlarını tükettiğimiz pop ikonlara dönüştürmemek, türbeleştirmemektir. Sünnilik, gerektiğinde cemevinde de namaz kılabilmek(ben kıldım!), kılabileceğine, kılmasına izin verileceğine inanmaktır. Senai Demirci
    Sünnilik bellidir, Alevi itikadını kabul etmez.
    Sünnilik, namazdan sonra Alevi türküleri dinleyebilmek hiç değildir.
    Sünniliğin vicdanı terakki etmiştir, Aleviliğin sapkın ritüellerine ihtiyaç duymaz.


    Alıntı sinang Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    11. Sünnilik ‘Aleviler de kardeşimiz' demek değildir. Rabbini senin kadar bileni, yüreğinde "on iki imam" aşkı yanıp tutuşanı, Kitab'a senin kadar hürmet edeni, namaz kılmana gıpta edeni, kılamadığına yananı, iftarı senin adına senin gibi heyecanla bekleyeni "onlar bile..." ifadesine dahil edecek üsten bakışı hangi hakla elde ettin ki? Oruca ve namaza saygısızlık, inanca düşmanlık, örtünenleri hazımsızlık ise insanlık suçudur. İnsanlık suçları ise, Alevi anadan doğmuşlar kadar Sünni anadan doğmuşlara da yakındır. Senai Demirci
    Şan da şöhrette sadece Allah'a yakışır. O'nu (cc) seven, emrine itaat edendir. Kuru kuruya sevmelerin akibetini Allah (cc) bilir.








    Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila


    Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

    Bütün Tağutları Red...


+ Konu Cevaplama Paneli

Benzer Konular

  1. Kader nedir, ne değildir?
    By sumisali in forum Genel Islam Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 20.05.2010, 14:24
  2. Her resul peygamber değildir
    By Kalpteniman in forum Genel Islam Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 27.03.2009, 00:54
  3. Kolay değildir
    By YOL GÖSTERİCİ in forum Şiirler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10.02.2009, 19:31
  4. Nefis masum değildir .::
    By hamidü'l Quran in forum Genel Islam Konular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 03.09.2007, 22:54
  5. Her Resul Peygamber değildir
    By tahsiye72 in forum Genel Islam Konular
    Cevaplar: 15
    Son Mesaj: 26.07.2007, 07:19

Paylaş

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.