Konu Kapatılmıştır
1. Sayfa - Toplam 7 Sayfa var 123 ... SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 61

Konu: Kur'an-Hadis-Sünnet

old_preacher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    old_preacher isimli Üye şuanda  online konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    1

Standart Kur'an-Hadis-Sünnet

sayın bekir'in isteği üzerine yeni bir başlık açtım.

öncelikle şunu söylemek isterim ki, amacım kesinlikle herhangi biriyle sürtüşmek değil, tam aksine bilgi almak, çünkü müslüman olsam da bilmediğim çok fazla şey var.

benim aklıma takılan, hadislerin doğruluğuna ne şekilde inanabiliriz? hadis diye bir şey yoktur demiyorum diyemem de elbette ki, ama hangisinin gerçek olduğuna nasıl kanaat getiririz?

bir örnek vereyim, zina yapanların öldürülmesi sünnet olarak tanımlandı sanıyorsam. ama Kuran'da bunun cezası, yapan kişilere 100'er kamçı cezasıdır, buna rağmen peygamberimiz niçin böyle bir şeyin yapılmasını istesin? Kuran, biz insanların okuyup anlayabileceği kadar açık değil midir? eğer öyle değilse, sadece peygamberimiz onu anlayabiliyor ise, şu zamanda onu anlayan kimse yok demektir, o zaman Kuran sadece peygamberimizin zamanı için mi indirilmiştir? elbette hayır.

bilgisi olan abilerim ve arkadaşlarımın katılımı dileğiyle...

Selim isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    10

Gerçek Hadis-i Şerifler, adı üstünde "Sahih Hadis-i Şerif'ler" olarak geçen Kütübü Sitte adı verilen 6 sahih kaynaktan oluşarak günümüze kadar ulaşan Hadisi Şeriflerin doğruluğundan şüphe duyulmaksızın inanabiliriz, Ehli sünnet ulemasının görüşü bu yöndedir.

Zina yapan bekar erkek ve kadına yüz'er sopa vurulması emredilmiştir, evli olanlara ise recm yapılması Allah-u Teala'la ve Takaddes Hazretleri tarafından habibine bildirilerek uygulatılmıştır. Bu uygulama yukarıda bahsettiğim Sahih kaynaklarda mevcuttur.

Milyon defa bahsettiğimiz gibi "Sana da, insanlara gönderileni açıklayasın diye Kuran'ı indirdik. Belki düşünürler." (Nahl 44)

Görüldüğü üzere Allah celle celaluhu Kuran-ı Kerim'i Kabe'nin üstüne sahifeler halinde indirip "ey insanlar bu emirlerime uyun" dememiş. Yukarıda Allah celle celaluhun bildirdiği üzere üstün özellikler verdiği Resulüne indirip "açıklasın" ve Kur'an-ı hayatımızda nasıl tatbik etmemiz gerektiğini, Sünneti seniyyelerine uyarak yaşayalım diye Peygamber'ine (sav) indirdi.

Efendimizden (sav.) sonra gelen hulefa-i raşidin, sahabe'yi kiram, tabiin(sahabeyi gören), tebei tabiin,(sahabeyi göreni gören), ulema, hurefa, şuheda, evliya gibi zatlar Resulullah sav. yolundan kıl kadar ayrılmadıkları için Kur'an-ı ve Sünnet'i günümüze kadar getirmişlerdir.

Sahih kaynaklarda da geçen Hadiste "Ümmetim 73 fırkaya ayrılacak 72'si cehennemlik sadece 1'i Cennetliktir" buyurmuştur. Sahebe'yi Kiram "O bir fırka kimdir Ya Rasulullah" dediğinde Efendimiz sav. "Ehli Sünnet Vel Cemaat" buyurmuştur. Yani günümüzde yaşayan Ehli sünnet itikadı üzere olan ve cemaatlerden ayrılmayan Efendimiz sav. buyurduğu dosdoğru olan yoldadır.

Kuran-ı Kerim'in mealine bakarak hayatımızı Allah c.c.istediği düzene sokamayız.
    Bakın İstanbulda meftun olan Eyyüb El Ensari Hazretlerimiz "Biz Kuran-ı Hayatımızda tatbik etmek için Kuran dan bir sayfa açardık, O sayfada Allah c.c. ne emir buyurmuşsa o emirlerini yerine getirmeden diğer sayfaya geçmezdik, bazen bir sayfadan diğer sayfaya 6 senede geçemezdik" buyuruyor...
    Allah'ın Peygamber'i sav. Eyyüb el ensari hazretlerinin evinde 9 ay misafir oldu, gece gündüz beraberlerdi, Onu en güzel anlıyanlardan bilenlerden birisi idi. Bakın ne diyor...

Biiiizzz hangi meal'e bakıpta 6 sene tatbik etmek için uğraşacağız?
    Sünnet'i seniyye ışığında ve Efendimiz sav. "bu Ayet bunu emrediyor, bizden şöyle şöyle yapmamızı istiyor" buyurmasaydı, hayatımızı ehli sünnet vel cemaat çizgisine göre ayarlıyamazdık...Allah celle celaluhu bizleri ehli sünnet vel cemaatten ayırmasın..

Tecrübe Puanı
    1

Alıntı Selim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Zina yapan bekar erkek ve kadına yüz'er sopa vurulması emredilmiştir, evli olanlara ise recm yapılması Allah-u Teala'la ve Takaddes Hazretleri tarafından habibine bildirilerek uygulatılmıştır. Bu uygulama yukarıda bahsettiğim Sahih kaynaklarda mevcuttur.
    sayın selim,

Kuran'da zina yapanların evli olup olmaması ile ilgili bir şey söylenmemiştir diye biliyorum. ayet şu şekilde,

''zina eden kadınla zina eden erkek... Yüz vuruş vurun herbirinin ciltlerine... Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsanız, Allah'ın dini konusunda bunlara acıma duygusu sizi yakalamasın. Müminlerden bir grup da bunların cezalarına tanık olsun.''

öyle bir şey olsa evli olanların recminin de yazması gerekmez miydi? bir de şu alıntı yaptığım cümleniz biraz anlamsız. Allah, kullarına indirdiği kutsal kitabında bir şey diyor, ama peygamberimize başka bir şekilde uygulattırıyor, ve o şekil de Kuran'da yer almıyor.

Tecrübe Puanı
    10

Arkadaşım takıldın bir yere çıkamıyorsun, Allah c.c. namaz kılın, oruç tutun, hac yapın, zekat verin diyor, tafsilatını yazıyormu?

Yüzer değnek cezasında da bekar erkek ve kadınlar için geçerlidir, onunda şartları vardır, şahitler vs..

Recm uygulamasında da sahih kaynaklarda belirtildiği üzere evli erkek ve kadınlar için geçerlidir. Bu da Efendimiz sav. tarafından tatbik edilmiştir.

Dediğim gibi Ayet'i Kerime'nin iniş sebebi ve nasıl uygulanacağını Efendimiz sav. açıklamıştır, sadece meala bakarak İslam'iyeti anlıyamazsınız, yaşayamazsınız.

Tecrübe Puanı
    1

evet takılıyorum çünkü çelişki var. Kuran dayak cezası veriyor, ama o kaynaklar ölüm. bariz çelişki...

Recm uygulamasında da sahih kaynaklarda belirtildiği üzere evli erkek ve kadınlar için geçerlidir. Bu da Efendimiz sav. tarafından tatbik edilmiştir.

işte burada o kaynakların güvenilirliğini konuşuyoruz. yani Kuran şifreli ya da sadece süper zekalı insanların anlayabileceği bir metin değil, söylenen çok açık, ''100 vuruş vurun herbirine'', bu ne demek, öldürün demek değil herhalde, öyle olsa nasıl size karşı savaşanlara karşı siz de savaşın, öldürün diyor, burada da ''öldürün'' diyebilirdi, ama demiyor. bunu anlamak için süper zeka olmaya gerek yok ki, her insan anlayabilir.

dediğiniz kaynaklara gelince, ben o kadar da güvenilir olduklarını düşünmüyorum. çünkü Kuran ile çeliştiği yerler mevcut görüldüğü gibi, Kuran ın öldürmekten bahsetmediği bir noktada, o kaynaklar öldürün diyor. bakın bu namaz, oruç gibi bişey değil farklı bir olay.

bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şimdilik offline konumundadır sadece bir kul
    Tecrübe Puanı
    10

Konu için teşekkürler sayın old_preacher.

Bu konu ile asıl murad edilen mesele zannediyorum ki sahih kabul edilen hadislerin Kur'an ile olan bütünlüğünü incelemek ve bizlerin Kur'an da göremediği ama hadis ile verilmiş hükümlerin mantığını anlayabilmek.

Bu çerçevede söylenecek çok söz olmakla bereber (ki bunları ilerleyen zaman içinde açıklayacağız inşallah) önce Nur Suresi 2. ayeti, yani "Zina eden kadın ve zina eden erkekten herbirine yüz değnek vurun; eğer Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, Allah'ın dinini uygulamada bunlara bir acıyacağınız tutmasın! Ayrıca mü'minlerden bir grup cezalandırılmalarına şahit olsun!" emrini sırf lafz yani söz olarak değerlendirelim ve size soralım. Sayın old_preacher, siz kendi anlayışınız çerçevesinde bu yüz değeneği vurmayı bize detaylı olarak açıklarmısınız?

Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila

Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

Bütün Tağutları Red...

Tecrübe Puanı
    10

Alıntı old_preacher Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    evet takılıyorum çünkü çelişki var. Kuran dayak cezası veriyor, ama o kaynaklar ölüm. bariz çelişki...

işte burada o kaynakların güvenilirliğini konuşuyoruz. yani Kuran şifreli ya da sadece süper zekalı insanların anlayabileceği bir metin değil, söylenen çok açık, ''100 vuruş vurun herbirine'', bu ne demek, öldürün demek değil herhalde, öyle olsa nasıl size karşı savaşanlara karşı siz de savaşın, öldürün diyor, burada da ''öldürün'' diyebilirdi, ama demiyor. bunu anlamak için süper zeka olmaya gerek yok ki, her insan anlayabilir.

dediğiniz kaynaklara gelince, ben o kadar da güvenilir olduklarını düşünmüyorum. çünkü Kuran ile çeliştiği yerler mevcut görüldüğü gibi, Kuran ın öldürmekten bahsetmediği bir noktada, o kaynaklar öldürün diyor. bakın bu namaz, oruç gibi bişey değil farklı bir olay.
    Kur'an-ı Kerimde bahsedilen 100 sopa bekar erkek ve kadınlar içindir.

Recm cezasıda sahih kaynakla sabittir. Efendimiz sav.'e Ayet dışında da vahiyler gelmektedir. Bunlar da Allah c.c. emridir. Bir çok Ayette belirtildiği üzere "Allah ve Resulüne itaat edin" sözüne göre "Resule itaat" ancak Efendimiz sav.'in uygulamaları ve sünneti seniyyeleridir.

Sahih kaynakta olsa kesin inanmam derseniz, Kuran'ı Kerim'in Ayetlerinide sahabeyi Kiram tarafından Ayet Ayet toplanarak mushaf haline getirildiğini unutmayınız. O zaman Ayet'i celilelerde de haşa eksiklik var demiş olursunuz.

Ayet'ler toplanırken ne yapılıyordu? en az 2 yazılı delil ve hafızlar eşliğinde mushaf haline getirildi. sahih kaynaklarda Ayet'i celileler kadar özenle delil ve itibar görülür kişilerden rivayetler alınmıştır.

Sahih kaynaklara itibar etmem demek Ayet'i celileleri inkara kadar gider. Çünkü Mütavatir hadisleri inkar eden ulemanın görüşüne göre kafir olmuştur.

bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şimdilik offline konumundadır sadece bir kul
    Tecrübe Puanı
    10

Sayın old_preacher, cevap gelmeyecek mi?

Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila

Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

Bütün Tağutları Red...

Tecrübe Puanı
    1

merhabalar, özür diliyorum, bir rahatsızlıktan ötürü birkaç gündür hastanede çok vakit geçiriyorum, moralim de bozuktu, bilgisayarın başına oturamadım hiç.

sayın bekir, sorunuza şöyle cevap vereyim,

birincisi bence orada ifade edilen 100 vuruş öldürmek değildir, sadece cezalandırmadır, ''kişi ölmeyecek şekilde yapılması gereken bir cezalandırmadır''. neden böyle düşündüğümü açıklayayım, çünkü bildiğimiz gibi Kuran'da yer yer öldürmekten bahsedilir, misal İslamiyet i yok etmek isteyen ve müslümanlarla savaşan bozguncular için pek çok ayette açık açık ''öldürün'' yazar, bunu biliyoruz. peki niçin burada da aynı şekilde ''öldürün'' yazmıyor, öldürülmesi istense elbette öyle yazardı.

ikinci olarakta şu noktaya dikkat çekmek istiyorum, belirttiğiniz Nur Suresi-2. ayetten hemen sonraki ayete;

''Zina etmiş erkek, ancak zina etmiş olan veya Allah'a ortak koşan bir kadınla; zina etmiş kadın ise, zina etmiş olan veya Allah'a ortak koşan bir erkekle evlenebilir. Bu, mü'minlere haram kılınmıştır.'' Nur Suresi-Ayet 3

gördüğümüz gibi zina eden insanlarla ilgili bir ayet, zina eden insanların evlilikleriyle ilgili açıklama getiriyor. zina yapanların öldürülmesi istense, neden daha sonraki hayatları için bir açıklama yapılsın değil mi? demekki zina yapanların öldürülmesi kastedilmiyor, ki gördüğümüz gibi bir sonraki ayette gelecekleriyle ilgili açıklama yapılmış.

bir de şu ayet var,

''İffetli kadınlara iftira atıp da dört tanık getirmeyenlere gelince, onlara hemen seksen vuruş vurun. Ve onların tanıklıklarını asla kabul etmeyin. Onlar, sapmışların ta kendileridir.'' Nur Suresi- Ayet 4

bu ayette günah olan başka bir davranış ve cezası yer alıyor. şimdi burada, zina yapanlardan farklı olarak ''80 vuruş'' denmiş, yani ceza biraz daha az. buradan da bu ''vuruşlardan'' kastedilenin ''ceza'' olduğunu çıkarabiliriz, çünkü burada da tıpkı yukarıda olduğu gibi, bir sonraki ayette ''Bu suçtan sonra tövbe edip iyi hal sergileyenler müstesna. Şu bir gerçek ki, Allah Gafûr'dur, Rahîm'dir.'' şeklinde, cezalandırılan kişinin geleceği hakkında açıklama yapılıyor, öldürülmesi istense geleceği hakkında bir açıklama da yapılmazdı.

benim düşüncelerim bunlar. gördüğümüz gibi zina edenlerin geleceğiyle ilgili açıklama yapılıyor Kuran'da, ki bu da öldürülmeleri söylenmiyor demektir. ''100 kez vurulan bir insan ölür'' söylemine katılmıyorum bu yüzden, sonuçta bu bir cezadır, öldürülmeyecek şekilde de uygulanabilir ki, normal bir sopa ile canı acıtılacak şekilde 100 kez vurulan bir insan ölmez bana göre. tüm vücudu yanan, kolları ya da bacakları kopan, kafasından kurşun yiyen ve hala yaşayan insanlar var.

mehmet_87 Misafir

nisa suresi 25.ayetde cariye evlendikten sonra zina yaparsa hür kadına uyguladığınız cezanın yarısını uygulayın diyor..şimdi herkese soruyorum ölümün yarısı mı olur??bildiğim kadarıyla somalide de recm uygulanıyordu..somalililer korsanlık yapıp gasp yaparken islamı düşünmüyorlar mı..recm yaparlarken mi akıllarına islam geliyor..

Konu Kapatılmıştır