Konu Kapatılmıştır
1. Sayfa - Toplam 4 Sayfa var 123 ... SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 35

Konu: Kaza Namazları

demirbascoskun isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    0

Standart Kaza Namazları

Selamun aleykum

Merhaba ben 15 yasındayım.Yani 1996 dogumluyum.Önceden arada bi namaz kılmıslıgım var yanı 2 3 gun kılıp bırakıyodum.Tüm namazları kılmasını biliyorum.Namazda okunacak süreleride biliyorum.Son 1 haftadır ise 5 vakit namaz kılmaya basladım.Kur-an Ögrenmeyede baslıyorum.Namaz kılmayı bırakmayı dusunmuyorum.5 Vakit camiye gıdıyorum daha sevap oldugu için.Ergenlik cağına 12 yaşında girdim.Yani 3 yıl kılmadıgım var.Ben her namazdan sonra kaza edıyorum.Mesela ögle namazının hepsını kıldım en son kılmadıgım ögle namazını kaza edıyorum.Ama sadece farzını kılıyorum.Tüm namazlarda böyle yapıyorum.Böyle yapmak dogrumudur değilse nasıl yapılmalı.Tesekkür ederım sımdıden.

sinang - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sinang isimli Üye şimdilik offline konumundadır Mesajlari Onaylanacak
    Tecrübe Puanı
    40

Aleykum selam.kardeşim doğru yapıyorsunuz.
    "Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı / Asrın idrakına söyletmeliyiz islamı..." M.AKİF ERSOY

sumisali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Üyeliği durduruldu
    Tecrübe Puanı
    0

Maşaallah Maşaallah yola devam kardeşim

bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şimdilik offline konumundadır sadece bir kul
    Tecrübe Puanı
    10

Allah (cc) müessir eylesin inşaallah...

Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila

Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

Bütün Tağutları Red...

demirbascoskun isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    0

Allah bizi yolundan ayırmasın inşallah.

aorskaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Mesajlari Onaylanacak
    Tecrübe Puanı
    1

Standart Namazda kaza yoktur!

Allah'ın selamı üzerinize olsun.
    Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
    Sevgili kardeşim, çok iyiniyetle aklı ermeye başladıktan sonra kılmadığı (yada kılamadığı) namazlarını, şimdi kıldığı vakit namazlarından sonra kılarak namaz ibadetini tam yapmaya çalışmakla zaten takdiri haketmektesiniz.
    Ancak; Kuran'a göre namaz vakitli olarak yapılması gereken farzlardan olup, kısmen yada tamamen oruç gibi sonradan ifa/kaza edilebilen bir ibadet değildir. Yüce Allah namazdan "savaş durumlarında dahi" vazgeçmemekte, savaş halindeki müslümanlardan yarım namaz olarak istemektedir. Durum böyle iken hangi mazeretimiz savaştan daha önemli olabilirki namazı erteleyelim. Yada günümümüzde savaştan daha önemli olan ve namazı zamanında kılmayı engelleyen bir mazereti ben düşünemiyorum.
    Bana göre "Namazın kaza edilebileceği olgusu" kurani bir hükümden değil, bazen dinden görünen din düşmanlarının namaz gibi cok ciddi bir ibadeti zayıflatmak, müslümanları bu konuda tembelliğe itmek ve zaafa düşürmek için bilinçlice dine sokulmuş bir olgu iken bazen de "kurana yeteri kadar nüfuz edememiş iyiniyetli müslümanların" yanlış bilgilenmelerinden dolayı ve borçlarını gecikmeli de olsa ödeme istek ve gayretinden ortaya çıkmıştır.
    Her Namaz vaktinde kılınır. Geçerli özrü nedeniyle vaktinde kılınmayan namaz mükellefiyeti müslümanlardan düşer.
    Örneğin, uykuda vaktin geçmesi diğer bir anlatımla vaktin uyanamamaktan dolayı geçirilmesi, bayılma, hastalık/koma gibi durumlar nedeniyle namazın vaktinde kılınmasını engelleyen sebepler yüzünden namaz mükellefiyeti bu geçen vakit namazları için kalkar. Bunun dışında yolda; tehlike anında gerek yaya gerekse binek üzerinde ve gerekirse ima yoluyla namaz kılınması gereklidir. Yoksa iş, güç, ders vb. gerekçelerle namazı vaktinden sonra kılmak üzere ertelemek sonra kaza etmek mümkün değildir.
    Eğer namazda erteleme olsaydı, aynen oruç ayetlerinde olduğu gibi, kuran'da erteleme şartları belirtilir ve sonradan kılınmasına izin verilirdi. Samimi müslüman namazın vakitlerinde kılınmasını mutlaka gerçekleştirmeli, elinde olmayan yukarda saydığımız sebepler gibi sebepler yüzünden kılamadıysa da namazın düştüğünü bilip kendini zora sokmamalıdır. Allah dinimizi kolay kılmıştır.
    Bu bilgiye sahip olmadan önce kılamadığımız namazlar içinde bu kardeşimizin örneğinde olan kimseler için şimdiye kadar geçen namazlar için samimi bir tövbe ile içinden çıkılamayan çeşitli hesaplamalarla ek namazlar kılarak kendini zora sokmak yerine bundan sonrasını bu bilinçle ifaya çalışmak gerektiğini düşünüyorum. Yanılmaktan Allah'a sığınarak en doğrusunu Allah bilir diyorum.

bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şimdilik offline konumundadır sadece bir kul
    Tecrübe Puanı
    10

Alıntı aorskaya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Geçerli özrü nedeniyle vaktinde kılınmayan namaz mükellefiyeti müslümanlardan düşer.
    Bu hükmün kaynağı kimdir, delili nedir?

Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila

Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

Bütün Tağutları Red...

radikal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    radikal isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    147

- Delil mi ?

- Evet !

- ne delili ?

- Fetvaa'nızın kaynak olarak aldığı ayet veya hadisin işareti

- burda öyle şeylere mi itibar ediliyor. ?

- Evet ! :d

- Hay Allah ! Ben söyledim oldu, sonra; patladı gitti yapsak olmaz mı ?

- Yürrü lennn ! :d
    Derdi; Allah'ın (cc) rızası olanlara selam olsun!

aorskaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Mesajlari Onaylanacak
    Tecrübe Puanı
    1

Alıntı radikal Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    - Delil mi ?

- Evet !

- ne delili ?

- Fetvaa'nızın kaynak olarak aldığı ayet veya hadisin işareti

- burda öyle şeylere mi itibar ediliyor. ?

- Evet ! :d

- Hay Allah ! Ben söyledim oldu, sonra; patladı gitti yapsak olmaz mı ?

- Yürrü lennn ! :d
    Öncelikle radikal gibi tecrübeli bir üyenin yukarıdaki gibi bir "senaryo diyaloğunu";buraya yazı asanların, yazılarına eleştirilere cevap vermeyeceğini yada veremeyeceğini yüzde yüz bilmeden yazması yanlışsa da yazının bitimindeki hitabındaki üslubu bundan daha büyük bir yanlış olmakta ve "İslam forumunda" konu yazan bir kimseye yakışmamaktadır. Bu foruma yeni üye oldum ve diğer forumlarda yapmaya çalıştığım şekilde burada da (yanlış yapmaktan yüce Allah'a sığınarak) dinimizin değişmez, en sağlam, korunan (ve çoğu kimsenin bilerek bilmeyerek başka kaynakları öncelemekte sakınca görmediği) ve Allah'ımızın bize uygun gördüğü dinin emirlerini içeren Kur'an-a göre bilgilerimi aktarmak, yine kurana göre yanlış olduğunu sandığım düşünceleri de karşı tarafı küçültmeden ve anlaşılır bir şekilde yanlışlarını anlatmaya çalışıyorum. Bütün bunları belli bir güncel yoğunluklu işlerim arasında yapmaya çalışıyorum ve bazen astığım yazılara verilen cevapları hemen cevaplayamayabiliyorum. Ancak bu durumlarda dahi bilgisayarım hep açık bıraktığım ve bu konu ile ilgili sayfa yada siteden çıkmadığım içinde burada görünüyor olabilirim. Örneğin bu yazdıklarımdan sonra işyerim dışında bir toplantım olacak ve belki yine uzun sayılabilecek bir süre ekran karşısında olmayacağımdan ve bilgisayarın açık bırakılması uyüzünden burada gibi görübileceğim. Bu sitedeki müslüman kardeşlerimden beklentilerim, gerçekten bir müslümana yaraşır terbiye sınırları içerisinde konulara katılmak ve iddia ve deliller üzerinde de gerçekten düşünerek, akıl/mantık yürüterek sonuca varmalarıdır. Yani kısaca kişisel olarak astığım yada cevapladığım konular hakkında eleştirileri mumkün olduğu kadar fakat zaman buldukça cevaplayacağımın bilinmesini, ama mutlaka itirazların islam terbiyesi içerisinde yapılmasını umud ediyorum. Allah'ıma hamd olsun.

radikal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    radikal isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    147

Alıntı aorskaya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Öncelikle radikal gibi tecrübeli bir üyenin yukarıdaki gibi bir "senaryo diyaloğunu";buraya yazı asanların, yazılarına eleştirilere cevap vermeyeceğini yada veremeyeceğini yüzde yüz bilmeden yazması yanlışsa da yazının bitimindeki hitabındaki üslubu bundan daha büyük bir yanlış olmakta ve "İslam forumunda" konu yazan bir kimseye yakışmamaktadır. Bu foruma yeni üye oldum ve diğer forumlarda yapmaya çalıştığım şekilde burada da (yanlış yapmaktan yüce Allah'a sığınarak) dinimizin değişmez, en sağlam, korunan (ve çoğu kimsenin bilerek bilmeyerek başka kaynakları öncelemekte sakınca görmediği) ve Allah'ımızın bize uygun gördüğü dinin emirlerini içeren Kur'an-a göre bilgilerimi aktarmak, yine kurana göre yanlış olduğunu sandığım düşünceleri de karşı tarafı küçültmeden ve anlaşılır bir şekilde yanlışlarını anlatmaya çalışıyorum. Bütün bunları belli bir güncel yoğunluklu işlerim arasında yapmaya çalışıyorum ve bazen astığım yazılara verilen cevapları hemen cevaplayamayabiliyorum. Ancak bu durumlarda dahi bilgisayarım hep açık bıraktığım ve bu konu ile ilgili sayfa yada siteden çıkmadığım içinde burada görünüyor olabilirim. Örneğin bu yazdıklarımdan sonra işyerim dışında bir toplantım olacak ve belki yine uzun sayılabilecek bir süre ekran karşısında olmayacağımdan ve bilgisayarın açık bırakılması uyüzünden burada gibi görübileceğim. Bu sitedeki müslüman kardeşlerimden beklentilerim, gerçekten bir müslümana yaraşır terbiye sınırları içerisinde konulara katılmak ve iddia ve deliller üzerinde de gerçekten düşünerek, akıl/mantık yürüterek sonuca varmalarıdır. Yani kısaca kişisel olarak astığım yada cevapladığım konular hakkında eleştirileri mumkün olduğu kadar fakat zaman buldukça cevaplayacağımın bilinmesini, ama mutlaka itirazların islam terbiyesi içerisinde yapılmasını umud ediyorum. Allah'ıma hamd olsun.
    Ve aleykümselam.
    Yukarıdaki dialoğu çok fazla önemsemenize gerek yok. Çünkü bu dialogların o kadar daha çok fazlasını yaşadık ki, halen de yaşamaktayız. Şahsınıza yapılan "yürrü lenn !" hitabı sizi kırdıysa, samimi bir özür ile sizin kırılan kalbinizi kazanır insan. Ama, sizin bu islami sitede kendi kafanıza yazdığınız bir yorumu hiç bilgisi olmayan ve öğrenmek amaçlı girip de okumuş olsa sizin yazdığınız ile amel ederse, bu yanlışı ne özür düzeltir ne başka bir şey.

Böyle durumlarda özellikle istihza içerir cevap veriyorum ki, okuyanlar bir önceki mesajda konu sahibinin düşüncesinin itibar edilip edilmeme yönünü görsün istiyorum. Çünkü yazınız bir kişisel iddiadır. Ne ayet ile nede hadis ile desteklenemeyecek kadar da kişiseldir.

İslam terbiyemiz bize ne kadar sertlikte yazacağımızı da, ne kadar yumuşak uslubda yazacağımızı da bize öğretmiştir. Siz islam için çok sert yazarken, kişisel cevapların da aynı sertlikte geleceğini bilmelisiniz. Çok hafif bile yazdık, amacımızda kişiliğinize herhangi bir hakaret de içermiyor. Sadece küçük çaplı yazdıklarınız ile ilgili istihza var, kişiliğinize hakaret yok yani. Alınganlığınız abartılı zira.

Yazdığınızı kaynaklandırın, ciddiyetin ne şekilde yerine geldiğini ayrıca görün. Bize edebi lügat öğretmeyin, konunuza ispat getirin.
    Derdi; Allah'ın (cc) rızası olanlara selam olsun!

Konu Kapatılmıştır