bekir Nickli Üyeden Alıntı
Akıl konusunda ki mukayeseleriniz de bir anlam hatası var.
Eşari ve Maturidi nin Allah'ı bilme yükümlülüğü içtihadını, helal ve haram konularına tevil edemeyiz.
Akıl ile tevhidi anlamak başka, ilahi emirlere itaat bir başka konudur.
Allah (cc) Kur'an da İbrahim (as) kıssasını bize anlatarak; insanlara, akılları ile Kendisinin (cc) bir ve tek olduğunun bulunabileceğini işaret etmiştir.
Ama şeriatinin uygulanması/mesul olunması manasında da bir uyarıcı/uyarı göndermediği toplulukları mesul tutmayacağını bildirmiştir.
İmam Eşari Hazretlerinin içtihatında ki bir madde; "akıl hiç bir şeyi vâcip kılamaz. Akıl, Allah'ı bulabilecek güçte bile olsa, Allah'ı bilmek şer'an vaciptir. Aklen bir vucûbiyyet yoktur. Şeriattan, dinden- haberi olmayan insan, hiç bir şeyden sorumlu değildir" şeklindedir ama yine aynı içtihad; kâfirlerin iman etmekle mükellef olduklarını, ibadet etmekle de mükellef olduklarını, ibadet etmedikleri için ayrıca ceza göreceklerini söyler. Bu iki maddeyi birbirine darp edersek manayı daha iyi anlayabiliriz.
Bu manada, yani İmam Eşari Hazretlerinin içtihadı çerçevesinde Hıristiyanların da cennetlik olabileceği iddiasında bulunanlar yanılmaktadırlar.
doğrudur. Şunları eklemek istiyorum: Hz. Muhammed (sav) Efendimiz Peygamber olarak geldikten sonra peygamberimize tabi almayanlar ümmetine dahil olmayanlar cennete giremeyeceklerini belirtmek isterim. Hz. İsa Peygambere inananlara zaten ben hristiyan demiyorum. Adem Peygaberden beri kitapların değiştiğini ama dinin her zaman İslam olduğu benim inancımdır. Bütün peygamberler aynı dini aynı ALLAH'ı (cc) anlatmışlardır. Biz ademoğulları bu nu musevilik, hristiyanlık diye ayırmışızdır. Ad koymuşuzdur. zebur, tevrat incil ve kuran ALLAH'ın peygamberlerine gönderdiği kitaplardır. Hz. İsa peygamberde "benden sonra gelecek olan peygaberin adı Ahmed'tir." diye bilgilendirmiştir. o ve bütün peygamberler Hz. muhammedin (sav) arkasında Mescidi aksada saf tutmuşlardır. Bu demektirki Hz. Muhammed'in arkasından gitmeyen cennete gidemeyecektir. Akıl ile sorumluluk ise bu dünya imtihan dünyasıdır. Elbet ALLAH bu kadar ince sanatının içerisinde herkezi istediği gibi imtihan etmektedir. Bir insanın hasta iken iyi olmasına 7-10 yıl hacettepede okuyan bir doktorun tek yaptığı ancak dışarıdan vücudu hastalığa karşı vücudun direncini arttırmak, değişik metodlarla yine ALLAH'ın yarattığı vücüt üzerinde çalışmaktadırlar. Aynı şekilde ALLAH bize gerekli olabilicek herşeyimizi yaratıp içimize yerleştirmiştir. Buna akıl da dahil herşey dahildir.
Pirimiz Seyyid Ahmet Er Rıfai ve Abdülkadir Geylani Hazretleridir.
Paylaş