+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 21 Sayfa var 12311 ... SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 205

Konu: Deist: Dinleri İnsanlar Oluşturdu...

kompLeks Misafir

Standart Deist: Dinleri İnsanlar Oluşturdu...

Başlık alelade bir başlık oldu. sayın bekir'in de tavsiyesi üzerine diğer konuları dağıtmamak için diğer başlıklar da tartıştığımız düşünceleri bu başlık altında tartışmayı düşünüyorum.

Amacım bir şeyleri kanıtlamak değil ya da insanları birşeyler ikna etmek değil. sadece inandığım ve düşündüğüm şeyleri paylaşmak. belki de insanların dile getirmekten korktuğu veya söyleyemediği düşünceleri burada paylaşmak ve kimisinin de sadece okumasını ve düşünmesini sağlamak.

Ben deistim. yaratıcının varlığına inanıyorum. dua ediyorum ve doğruyu-hatayı vicdanımla bulmaya çalışıyorum. bunda kimi zaman başarılı oluyorum ya da başarısız oluyorum. ama vicdanım rahat olduğu sürece huzurlu oluyorum. bana göre geri dönüşü olmayan hata yoktur. hata insanlara mahsustur ve insanlar hata yapar. bu hata hırsızlık da olabilir, cinayet de olabilir, zina veya tecavüz de olabilir, sahtekarlık da olabilir, yalan söylemek de olabilir velhasıl inançsızlıkta olabilir. bunlar kimine göre hatadır. kimine göre değildir. herkesin bakış açısı farklıdır. herkes kendinde bir haklılık payı görür. kimsenin tek taraflı yüzde yüz haklı olabileceğini düşünmüyorum.

İnsanların bilerek ya da bilmeyerek hata yapması, diğer insanların hak ve özgürlüklerine tecavüz etme veya onları gasp etme boyutuna vardığı zaman, insanlar topluluk olarak yaşabilmek ve özgürlüklerini korumak adına kurallar ve yasalar ürettiler. bunlar yazılı hukuk, örf ve adet, gelenek görenek veya töre olarak da nitelendirilebilir. kurallara uymayanların cezalandırıldığı sistem yeterli gelmiyordu. insanların kurallara uymamalarını ve suç işlemelerini engelleyemiyordu. özellikle failinin meçhul olduğu suçlar, insanlarda güvensizlik hissini yaratıyor ve bu toplum düzenini sarsmak için yeterli oluyordu. bu güvensizlik kargaşaya ve toplum içinde savaşa dönüşüyordu ve düzen bozuluyordu. bunu engellemek için yani toplumları sapkınlıktan ve kargaşadan kurtarmak için, insanların inanma ihtiyacından kaynaklanan zaafı kullanıldı. insanların sürekli ilahi bir güç tarafından izlendiğini ve suç işlediğinde kimse onu görmese bile bu dünyada cezalandırılmasa bile başka bir dünyada cezalandırılacağına inandırılarak insanların suç işlemelerinin önüne geçilmeye çalışıldı. toplum düzenini sağlamak için insanlara iyi niyetli yalanlar söyleniyordu. sistem ilk başta dört dörtlük işlemiyordu çelişkiler oluşuyordu ve inanmayanlar, korkmayanlar ortaya çıkıyordu. çelişkiler çıktıkça bu sayı giderek artıyordu ve toplum tekrar sapkınlığa doğru ilerliyor düzen bozuluyordu. bu yüzden bir inanç yıkılıyor ve sonra tekrar toplumu sapkınlıktan kurtarmak için alimler birleşiyor ve bir önceki inancı müsvedde olarak kullanarak yeni bir inanç yani yeni bir din ortaya çıkıyordu. insanlar ilk başta gözle görünen ilahi güçlere inandırıldı. ama bunları çürütmek, çelişkiler elde etmek ve yıkmak bir kaç yüzyıl sürmüyordu. daha sonra insanlar gözle görülmeyen ilahi bir güce inandırılarak korkutulmaya ve ödüllendirileceğine inandırıldı.eğitim psikolojisindeki ödül ve ceza yöntemi ile insanlar eğitilmeye çalışıldı ve koşullandırıldı. bu şekilde insanlara din empoze ettirildi. ama her dinde çelişki vardı ve her din kendinden önceki dinleri müsvedde olarak kullanarak kusursuzlaşmaya çalıştı. yani her din kendisinden önce söylenen iyi niyetli yalanları farklı formlarda devam ettirdi. böylece günümüzdeki duruma gelindi.

Bu anlamda dinlerin kötü birşey olduğunu söylemiyorum. toplum düzenini sağlıyorsa, insanların suç işlemesini engelliyorsa her din güzeldir. ama artık dinlerin kötüye kullanıldığını ve insanların davranışlarının yönlendirildiğini, rant sağlamak isteyen insanların hemen dine sarıldığını, insanların inançlarının sömürüldüğünü anlamak için alim olmaya gerek yok.

Belki dinler dünya var oldukça ahir olacaktır. ama ben dinlerin misyonunu tamamladığını düşünüyorum. islam dahil şuanki var olan dinler, çağa ayak uyduramamakta, insanların manevi doygunluğunu sağlamada yeterli olamamakta ve toplum düzenini sağlayamamaktadır. değişim olduğu sürece, teknoloji ve bilim geliştiği sürece, insanlığın da yeni kurallara yeni yasalara ihtiyacı olmaktadır. 14oo yıl önceki, 2ooo yıl önceki kurallarla insanlığın şimdiki ihtiyaçları karşılanamaz. insanlar manevi anlamda kendilerini eksik ve engellenmiş hissediyorlar. mantıklarına uygun ve doğru gelen şeyler inançlarına ters geldiğinde çelişkiye düşüyor ve deprosyona girerek intihara sürükleniyor. tabularını yıkanlar ve yıkabilenler kendilerini daha huzurlu ve mutlu hissedebiliyor.

Velhasıl düşüncelerimi buraya yazarak bitiremeyeceğimi biliyorum. uzun lafı kısası dinlerin insanlar tarafından yaratıldığını düşünüyorum ve ben buna inanıyorum. şuanda da dinlerin topluma yarardan çok zarar verdiğini düşünüyorum. dinlerin hayatımızda bir tabu ve çağ atlamanın önüne geçtiğine inanıyorum.
    insanların her anlamda eğitilirse, adalet ve eşitlik sağlanırsa, açlığın ve işsizliğin önüne geçilirse, yasalar dört dörtlük tatbik edilirse, yolsuzluklar engellenirse dine ihtiyaç duyacağımızı zannetmiyorum. din ahir olduğu sürece mutlaka birileri tarafından kötüye kullanılacaktır.

Bu forumdaki diğer yazılarımda da buna paralel yazılarım var. merak edenler diğer yazılarımı da okuyabilir. dileyenler diğer yazılarıma da cevap yazabilir.

Saygılar....

mehmet_87 Misafir

peki öldükten sonra ne olacaksın..ahirette ettiğin dualar mı seni kurtaracak..

bekir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bekir isimli Üye şuanda  online konumundadır sadece bir kul
    Tecrübe Puanı
    10

Teşekkür ederim sayın kompLeks, hassasiyetiniz için.

Alıntı kompLeks Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ....................................

Ben deistim. yaratıcının varlığına inanıyorum. dua ediyorum ve doğruyu-hatayı vicdanımla bulmaya çalışıyorum. .......................

Sayın kompLeks

Ben bu konuyu, yazdıklarınız çerçevesinde adım adım müteala etmek istiyorum ve yukarıda ki pasajınıza istinaden Ben'de bir kaç soruyu da Siz'den cevaplamanızı istiyorum.

Size göre din ne demektir, açıklarmısınız?

Yaratıcınızın adı nedir?

Yaratıcınızın varlığından nasıl haberdar oldunuz?

Yaratıcınıza ne için dua ediyorsunuz, O bu dualarınızı nasıl duyar, bu dualarınıza karşılık nasıl gelir, Yaratıcınızın imkanları nelerdir?

Vicdan nedir?

Doğru ve yanlışı vicdanınız nasıl bulabiliyor?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekila

Ne olursan ol, nerde olursan ol, nasıl olursan ol.
    Ümit ve sabırla O'nu bulabilmeye,
    Bir sebep, bir yol, bir nefes ol.

Bütün Tağutları Red...

groll isimli Üye şimdilik offline konumundadır Üyeliği durduruldu
    Tecrübe Puanı
    0

Dinleri tabiki insanlar yarattı.İnsanın doğasından gelen birşeydir inanma içgüdüsü.Bu 10.000 yıl öncede vardı şimdide var.Sadece şekli değişti.İlk insanlar anlamadıkları şeylere taptılar (ateşe,suya,güneşe vs)Hatta bundan 1000 yıl önce savaş zamanı rastgelen depremin tanrının tepkisi olduğunu düşünüp sonlandırdılar.Şimdi ise bunların bilimsel olarak ne olduğu ortaya çıktı ve o inanç yıkıldı.İslam ve diğer dinlerin ortaya çıktığı zamanı düşünürsek ne kadar gerekli olduğunu düşünebiliriz.Eğer farzedildiği gibi vahiyler gelmiş olmasa dahi o dönemde insanları belli kalıplar içine alıp kontrolünün sağlanması gerekliydi.Şayet yeni doğan bebekler bile canlı gömülüyordu.Dinlerin insanlığa geldiğini ve Allah tarafından gönderildiğini düşünüyorsak peki neden aralarında çelişir ? Halbuki bunlar bir yerden insanlığa gelmiş olması ve hepsi tek noktayı göstermesi gerekmezmiydi?Din için yapılan savaşları dökülen kanları söylemiyorum bile.Sadece araplara gelen tarih boyunca 100 den fazla peygamber ayrı bir paradoks sebebidir.Bu yüz peygamberin ilki başarısız mı olmuşki başka peygamber gönderilmiş?Yetmemiş başka gönderilmiş gene başarısız olmuş birdaha başka gönderilmiş.O zaman biz dolaylı yoldan Allahı başarısızlıkla kabul etmiş olmuyormuyuz?Madem geleceği görüyor ve herşeyin yaratıcısı o zaman gönderdiği peygamberlerde bir terslik var.Mesela neden şu anda bir peygamber gelmiyor?Pakistanın,afganistanını,somalinin durmu çok mu iyi?Bence peygamberler bilimin yoksun olduğu o dönemlerde ,o dönemin önde gelen insanları yada filozoflarından başka bir şey değildi.Hukuğun,yol gösterenin,bilimin-ilimin noksan olduğu dönemde insanların doğruyu-yanlışı ayırt etmesi için çıkarıldı dinler.Toplumlar kontrol altına alındı.Şu anda artık bu dinler ihtiyaçları karşılamaktan uzak ve insanların gelişmesi için bir engel.Ne kadar dar kalıplara,geçmişe bağlı kalırsanız ileriye o kadar zor gidersiniz.Bunun örneklerini İslam coğrafyasına bakarak çok rahat anlarsınız.İnsanların o 1500 yıl önceki zincirlerinden kurtulamamaları sorgulamamaları o toplumlar için acı çekerek,gelişen batı dünyası karşısında pahalıya mal olmuştur.Ve bu oran bir ülkenin ne kadar muhafazakar olmasıylada direk alakaladır.Mesela gelişmiş Almanya da dinsiz oranı %35.Kaldıki hristiyanlık tarih boyunca ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmiştir(Bana göre iyi olmuştur onlar açısından)Diğer avrupa ülkelerininde onlardan farkı yoktur özellikle avrupanın en gelişkin bölgesi olan kuzeyde bu oran dahada yüksektir.

Kıssadan hisse dinler ihtiyaçlar için doğmuş,gelişmiş ve zaman içinde yok olmuşturMevcut dinlerin akıbetide bundan farklı olmayacaktır.Siz bu dünyanın fani olduğunu cennette hurilerin sizi beklediğine inanırsınız.Hindistanda adam hizmetçidir hayatı boyunca sürünmüştür birdaha dünyaya kral olarak geleceğini düşünür.Sistem basittir inançları o toplumun şekli benimser.İnsanlarda bu sistemin dışına çıkmasın diye o şekilde inançlar empoze edilir çevre tarafından.Bizde doğarız okulda sözde din hocaları,evde aile,dışarda çevre tarafından inançlar empoze edilir.Kimi bunu olduğu gibi kabul edip şiddetli savunucusu olur(muhafazakarlar)Kimide sorgular bir kısmını alır kimide hiçbirini almaz.Neticede imzamdaki gibi bir döngü mevcuttur.Herşeyin ötesinde bir yaratıcı varmıdır bunu ölünce görüceğiz muhtemelen vardır. Ama olmadığı kesin olan birşey insan elinden çıktığı belli olan eserlerdir.Bize yaraşan insan gibi yaşayıp insanca etrafa faydalı bir şekilde ölmektir.Manzarayi umumiye budur gerisi fasa fiso..

Tecrübe Puanı
    10

groll, siz ateisttiniz değil mi? Yanlış bilmiyorum...

Bütün Tağutları Red...

adam Misafir

Alıntı groll Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Dinleri tabiki insanlar yarattı.İnsanın doğasından gelen birşeydir inanma içgüdüsü.Bu 10.000 yıl öncede vardı şimdide var.Sadece şekli değişti.İlk insanlar anlamadıkları şeylere taptılar (ateşe,suya,güneşe vs)Hatta bundan 1000 yıl önce savaş zamanı rastgelen depremin tanrının tepkisi olduğunu düşünüp sonlandırdılar.Şimdi ise bunların bilimsel olarak ne olduğu ortaya çıktı ve o inanç yıkıldı.İslam ve diğer dinlerin ortaya çıktığı zamanı düşünürsek ne kadar gerekli olduğunu düşünebiliriz.Eğer farzedildiği gibi vahiyler gelmiş olmasa dahi o dönemde insanları belli kalıplar içine alıp kontrolünün sağlanması gerekliydi.Şayet yeni doğan bebekler bile canlı gömülüyordu.Dinlerin insanlığa geldiğini ve Allah tarafından gönderildiğini düşünüyorsak peki neden aralarında çelişir ? Halbuki bunlar bir yerden insanlığa gelmiş olması ve hepsi tek noktayı göstermesi gerekmezmiydi?Din için yapılan savaşları dökülen kanları söylemiyorum bile.Sadece araplara gelen tarih boyunca 100 den fazla peygamber ayrı bir paradoks sebebidir.Bu yüz peygamberin ilki başarısız mı olmuşki başka peygamber gönderilmiş?Yetmemiş başka gönderilmiş gene başarısız olmuş birdaha başka gönderilmiş.O zaman biz dolaylı yoldan Allahı başarısızlıkla kabul etmiş olmuyormuyuz?Madem geleceği görüyor ve herşeyin yaratıcısı o zaman gönderdiği peygamberlerde bir terslik var.Mesela neden şu anda bir peygamber gelmiyor?Pakistanın,afganistanını,somalinin durmu çok mu iyi?Bence peygamberler bilimin yoksun olduğu o dönemlerde ,o dönemin önde gelen insanları yada filozoflarından başka bir şey değildi.Hukuğun,yol gösterenin,bilimin-ilimin noksan olduğu dönemde insanların doğruyu-yanlışı ayırt etmesi için çıkarıldı dinler.Toplumlar kontrol altına alındı.Şu anda artık bu dinler ihtiyaçları karşılamaktan uzak ve insanların gelişmesi için bir engel.Ne kadar dar kalıplara,geçmişe bağlı kalırsanız ileriye o kadar zor gidersiniz.Bunun örneklerini İslam coğrafyasına bakarak çok rahat anlarsınız.İnsanların o 1500 yıl önceki zincirlerinden kurtulamamaları sorgulamamaları o toplumlar için acı çekerek,gelişen batı dünyası karşısında pahalıya mal olmuştur.Ve bu oran bir ülkenin ne kadar muhafazakar olmasıylada direk alakaladır.Mesela gelişmiş Almanya da dinsiz oranı 5.Kaldıki hristiyanlık tarih boyunca ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmiştir(Bana göre iyi olmuştur onlar açısından)Diğer avrupa ülkelerininde onlardan farkı yoktur özellikle avrupanın en gelişkin bölgesi olan kuzeyde bu oran dahada yüksektir.

Kıssadan hisse dinler ihtiyaçlar için doğmuş,gelişmiş ve zaman içinde yok olmuşturMevcut dinlerin akıbetide bundan farklı olmayacaktır.Siz bu dünyanın fani olduğunu cennette hurilerin sizi beklediğine inanırsınız.Hindistanda adam hizmetçidir hayatı boyunca sürünmüştür birdaha dünyaya kral olarak geleceğini düşünür.Sistem basittir inançları o toplumun şekli benimser.İnsanlarda bu sistemin dışına çıkmasın diye o şekilde inançlar empoze edilir çevre tarafından.Bizde doğarız okulda sözde din hocaları,evde aile,dışarda çevre tarafından inançlar empoze edilir.Kimi bunu olduğu gibi kabul edip şiddetli savunucusu olur(muhafazakarlar)Kimide sorgular bir kısmını alır kimide hiçbirini almaz.Neticede imzamdaki gibi bir döngü mevcuttur.Herşeyin ötesinde bir yaratıcı varmıdır bunu ölünce görüceğiz muhtemelen vardır. Ama olmadığı kesin olan birşey insan elinden çıktığı belli olan eserlerdir.Bize yaraşan insan gibi yaşayıp insanca etrafa faydalı bir şekilde ölmektir.Manzarayi umumiye budur gerisi fasa fiso..
    faso fiso...

adam Misafir

Alıntı bekir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    agnostik miş! Yani Allah ve ya başka bir isim ile dahi olsa varsa eğer bir yaratıcı, bunun bilinemeyeceği yönünde bir düşünce.

Tecrübe Puanı
    10

Alıntı adam Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    agnostik miş! Yani Allah ve ya başka bir isim ile dahi olsa varsa eğer bir yaratıcı, bunun bilinemeyeceği yönünde bir düşünce.
    Yani bilinemiyorsa yok demek değil mi?

Bütün Tağutları Red...

Tecrübe Puanı
    0

Hayır ateist değilim.Deizm,teizm ve ateizm kesin hükümler içerir.Deizm ve teizm bir yaratıcının kesin olduğundan bahseder,ateizm de yaratıcı yoktur herşey kendi kendine olmuştur der.Halbuki agnostizm bunların bilinmesi için ortada kanıt olmadığını ancak varsa öldükten sonra görülebileceğini belirtir.Diğer bir anlamıda bilinemezcilikdir.

Tecrübe Puanı
    0

Bu arada link koyamıyorum sanırım 50 mesaj limiti var.Merak edenler için agnostik... ta daha fazla bilgi var.
    Konu bekir tarafından (25.09.2011 Saat 21:39 ) değiştirilmiştir. Sebep: forum kuralları link vermeyi yasaklıyor.

+ Konu Cevaplama Paneli