1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 19

Konu: ~Öğrenmeyen Kalmasın~

hüma-gül Misafir

Standart ~Öğrenmeyen Kalmasın~

Dilimizde kullandığımız birçok kelime vardır ki mânasını kesinlikle bildiğimizden kullanıyor değiliz. Kimi kelimeleri aslında ifade ettiği mânanın aksine bir niyetle kullanmaktayız. Sözünü edeceğimiz tesadüf kelimesi de bunlardan biridir.

Tesadüfte şuursuzluk, hesapsızlık ve başıboşluk vardır.İnanç ve itikad bakımından Allahın ilmini, iradesini ve kudretini reddeden materyalistlerin saplandığı tesadüf kelimesi, insanı tamamen inkara ve küfre sürükler.

Gerçekten kâinata bu gözle bakılırsa, yüzümüzde, gözümüzde; ağaçta, meyvede; atomda, güneşte; ve yörüngelerinde velhasıl kâinatın tamamında gizli bir pergel ve cetvelin ve diğer geometri aletlerinin sürekli çalıştığını fark ederiz. Zaten Kur'ân-ı Kerim'deki bir çok ayette de, Cenâb-ı Hak "Biz her şeyi ölçüyle yarattık" demektedir.
    Zerreleri ve güneşleri başıboş ve ölçüsüz bırakmayan âlemlerin Rabbi, elbette insanların tüm fiillerini de kontrol etmekte ve amelleri, zerrelerde gösterdiği aynı hassas ölçülerle, hesap gününde değerlendirecektir.

- Öyle ise hikmetsizlik ve başıboşluk mânasına gelen tesadüfü neden kullanıyorsunuz?
    - Canım, ne bileyim herkes kullanıyor, ben de kullanıyorum. Alışmışız bir defa... Bir âyeti kerîme bizlere ışık tutuyor: "Denizde, karada ne cereyan ediyorsa, Allah'ın ilmi dâhilinde cereyan ediyor. Bir yaprak düşmez ki Allah'ın ilmi dâhilinde olmasın!."(En'am,59.) Anlaşılan, tesadüfî sandığımız kâinat hâdiselerinin hiçbirinde tesadüf yoktur. Bir yaprağın düşüşünde dahi.
    - Ya ne vardır?
    - Tevafuk.. Muvafık olmak, münasip düşerek cereyan etmek, bir İlâhî maksat, bir İlâhî hikmet için cereyan etmiş olmak... Bunun içindir ki kelimeleri yanlış mânada kullanmak istemeyenler tesadüfü terk eder, tevafuku tercih ederler.

- Tevafuken böyle oldu, tevafuken şöyle cereyan etti, diyerek her hâdisenin altında bir İlâhî hikmet, Rabbanî maksat ararlar. Yaratandan alâkasını kesmek gibi bir dalgınlığa düşmezler.

Allah'ın tüm olaylar,tüm canlılar üzerindeki mutlak güç ve hakimiyetini gözardı eden tesadüf kelimesini terkederek,onun yerine meydana gelen herşeyde Yüce Allah'ın bilgisi,izni ve kudreti olduğunu bizlere hatırlatan "tevafuk" kelimesini kullanmak,kendisine müslüman diyen herkesin boynunun borcudur.

bcetin811 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bcetin811 isimli Üye şimdilik offline konumundadır AMEL-İ SALİH
    Tecrübe Puanı
    38

Allah razı olsun abla..Sanırım bu yanlışa bende düşüyorum zaman zaman..bundan sonra tevafuk kelimesini kullanırım inşallah..
    "Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi". (İmam-ı Azam)

abdirabbih Misafir

paylaşım için sağolasın

gizemli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    gizemli isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    61

Allah(c.c) razı olsun ablam...

gönüldostuelif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    gönüldostuelif isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    27

Allah razı olsun abla...
    bismillahirrahmanirrahim Gayemiz:Allah'tır Önderimiz:Rasulullah'tır Düsturumuz:Kuran'dır Allah yolunda şehit olmak en yüce arzumuzdur..

zeynep_hearty Misafir

rabbim razı olsun tevafuk oldu...selam ve dua ile..

Çİray Misafir

ben tesadüf kelimesinin iyi olmadıgını biliyodum ama bu anlama geldigini bilmiyodum RABBİM BENİ AFFETSİN SENDEN DE RAZI OLSUN İNSALLAH

hannane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    hannane isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    76

Allah razı olsun ablam..Çok yerindeydi..Sağolasın
    ..kelâmın ağusu ikram olunsa, şeker şerbet der içeriz
    ..yağmur yağanda su vermesen, ağlar, gözyaşımızı içeriz
    ..ger sen bize kaşın çatsan, biz kendimizden geçeriz
    ..gönül ko'maz hiçbir demde, cânan için candan geçeriz

muhammet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    muhammet isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    15

ALLAH razı olsun
    [SIGPIC][/SIGPIC]

"Allah'a ve âhirete iman eden, misafirine ikramda bulunsun.

Allah'a ve âhirete inanan, komşusuna hürmet etsin.

Allah'a ve âhirete inanan, ya hayrı söylesin ya da sussun!.."

Hadis-i Şerif

yıldız - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    yıldız isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    17

Alıntı hüma-gül Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Zaten Kur'ân-ı Kerim'deki bir çok ayette de, Cenâb-ı Hak "Biz her şeyi ölçüyle yarattık"

Allah'ın tüm olaylar,tüm canlılar üzerindeki mutlak güç ve hakimiyetini gözardı eden tesadüf kelimesini terkederek,onun yerine meydana gelen herşeyde Yüce Allah'ın bilgisi,izni ve kudreti olduğunu bizlere hatırlatan "tevafuk" kelimesini kullanmak,kendisine müslüman diyen herkesin boynunun borcudur.
    ALLAH(c.c.) razı olsun. ALLAH(c.c.) razı olsun.
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.