+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 12 Sayfa var 12311 ... SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 120

Konu: Hadislere göre evlilik kavramı

tahsin33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    tahsin33 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    19

Standart Hadislere göre evlilik kavramı

EVLENMEYE TEŞVİK

Bize Ebu Asım, İbn Cüreyc'den, (O) Ebu'l-Muğallis'ten, (O da) Ebu Necih'ten (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuş: "Evlenmeye gücü yetip de evlenmeyen, bizden değildir!"

SÜNEN-İ DARİMİ
    Nikah bölümü
    Bölüm 1 Hadis no 2170
    Konu tahsin33 tarafından (03.01.2009 Saat 10:15 ) değiştirilmiştir.

Tecrübe Puanı
    19

KENDİSİNDE GÜÇ BULUNAN KİMSE EVLENSİN

Bize Ya'lâ haber verip (dedi ki), bize el-Ameş, Umâre'den, (O da) Abdurrahman b. Yezid'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Abdullah şöyle demişti: Biz, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber olan, hiçbir şeyleri bulunmayan gençlerdik. Bu sebeple (birgün) O şöyle buyurmuştu: "Ey genç topluluğu! Sizden kim evlenmeye güç yetirirse, evlensin. Çünkü bu gözü (haramdan) daha iyi sakındırıcı, namusu daha iyi koruyucudur. Kim de güç yetiremezse, o oruç tutmalıdır. Zira oruç onun için şehvet kırıcıdır!"

SÜNEN-İ DARİMİ
    Nikah bölümü
    Bölüm 2 Hadis no 2171
    Konu tahsin33 tarafından (03.01.2009 Saat 10:16 ) değiştirilmiştir.

Tecrübe Puanı
    19

samanyolu,
    İlginize teşekkür ederim

Tecrübe Puanı
    19

KADINLARDAN UZAK (BEKÂR) YAŞAMA YASAĞI

Bize Ebu'l-Yeman haber verip (dedi ki), bize Şuayb, ez-Zühri'den haber verdi (ki, O şöyle demiş): Bana Saîd ibnu'l-Müseyyeb haber verdi ki; O, Sa'd b. Ebi Vakkas'ı şöyle derken işitmiş: "Andolsun ki, bunu (yani evlenmeyip bekâr kalma isteğini) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Osman'dan kabul etmemişti. Şayet O'na kadınlardan uzak yaşamayı caiz kılsaydı, biz (kendimizi) hadım ederdik!"

SÜNEN-İ DARİMİ
    Nikah bölümü
    Bölüm 3 Hadis no 2173
    Konu tahsin33 tarafından (03.01.2009 Saat 10:17 ) değiştirilmiştir.

Tecrübe Puanı
    19

KENDİSİNDE GÜÇ BULUNAN KİMSE EVLENSİN

Bize Muhammed b. Yusuf rivayet edip (dedi ki), bize Süfyan, el-A'meş'ten, (O) İbrahim'den, (O) Alkame'den, (O da) Abdullah'tan (naklen) rivayet etti. (Alkame) dedi ki, ben (Abdullah'la) beraber iken Osman O'nunla karşılaştı ve "Ebu Ab-dirrahman! Bekâr bir kızla (evlenmek) ister misin? Sana (eski neşeni, mutlu-düzenli günlerini) hatırlatır!" dedi. O da şöyle cevap verdi: Gerçekten sen bunu söylüyorsan, ben de Rasulullah'ı (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işitmiştim: "Ey genç topluluğu! Sizden kim evlenmeye geç yetirirse, evlensin. Çünkü bu gözü (haramdan) daha iyi sakındırıcı, namusu daha iyi koruyucudur. Kim de güç ye-tiremezse, oruç tutsun. Zira oruç onun için şehvet kırıcıdır!"

SÜNEN-İ DARİMİ
    Nikah bölümü
    Bölüm 2 Hadis no 2172

Tecrübe Puanı
    19

Bize İshak haber verip (dedi ki), bize Hammâd b. Mes'âde rivayet edip (dedi ki), bize el-Eş'as b. Abdilmelik, el-Hasan'dan, (O) Sa'd b. Hişam'dan, (O da) Hz. Aişe'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: "Rasulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kadınlardan uzak (yani evlenmeyip bekâr) yaşamayı yasakladı."

SÜNEN-İ DARİMİ
    Nikah bölümü
    Bölüm 3 Hadis no 2174

Tecrübe Puanı
    19

Bize Muhammed b. Yezid el-Hızâmi rivayet edip (dedi ki), bize Yunus b. Bukeyr rivayet edip (dedi ki), bana ibn İshak rivayet edip (dedi ki), bana ez-Zühri, Saîd ibnul-Müseyyeb'den, (O da) Sa'd b. Ebi Vakkas'tan (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Kadınları terkedip (onlardan uzak yaşayan) kimselerden olan Osman b. Maz'un'un işi ortaya çıktığında Rasulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem) O'na (haber) gönderip (çağırttı. Gelince) de şöyle buyurdu: "Osman! Şüphe yok ki, ben ruhbanlıkla emrolunmadım. Sen benim Sünnetimi terk mi ettin?" (Osman); "hayır, ya Rasulullah!" cevabını verdi. (O zaman Hz. Peygamber) şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, namaz kılmam, uyumam, oruç tutmam, yemek yemem, evlenmem, boşamam benim Sünnetimdir. Artık kim benim Sünnetimi terkederse, benden değildir. Osman! Muhakkak ki üzerinde ailenin hakkı vardır, üzerinde nefsinin hakkı vardır!" Sa'd, sözüne şöyle devam etti: İşte vallahi, bazı müslüman erkekler karar vermişlerdi ki, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şayet Osman'ı bulunduğu (durum) üzerinde bırakırsa, (kendimizi) hadım edip kadınlardan uzak yaşayalım, kendimizi tamamen Allah'a verelim!

SÜNEN-İ DARİMİ
    Nikah bölümü
    Bölüm 3 Hadis no 2175

Fikriöz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    0

Evlilik, İslam ahkamının uygulandığı bir toplumda sünnetir. Toplumda yürürlükte olan ahkam (kanunlar) İslama dayanmıyorsa, sünnetin etkinliği göreceli hale gelir.Türkiye'de İslam ahkamının uygulanmasına izin verilmediği halde, evliliğe ilişkin hadisleri sanki 7.yüzyıl Medine İslam Devleti'nde yaşıyormuşuz gibi anlayıp uygulamak isteyenler yanılıyor.Hadisleri bir şablon gibi ezbere konuşturmayalım.İçinde yaşadığımız toplumun dini, siyasi ve hukuki yapısını öncelikle dikkate alalım.

Kaldı ki, evlilik farz değildir, Kur'an'daki bekarlara dair evlilik hükümleri evlendirmek ile ilgilidir. Yani farz olan evlenmek değil evlendirmektir.

Sonuçta, arkadaşın YASAK sözcüğünü biraz amacını aşma ve indi bir niteleme olarak değerlendiriyorum. İslamda bekar kalmak YASAK ise günümüzde onca mütediyyin ünlü şahıs nasıl bekar durabiliyor?

Hz.Peygamber döneminde Mescidi Nebiye bitişik bir yerde bekar yaşayan bir grup sahabe vardı, evlendiklerinde o gruptan ayrılırlardı. Bunlar Hz.Muhammed tarafından himaye edilmiş kimselerdi. Yasak söz konusu olsaydı Hz.Peygamber bunlara bu muameleyi yapar mıydı?

Tecrübe Puanı
    19

Fikriöz

Bir konuyu hiç bilmemek başka bir şey, bilip uygulamamak daha başka bir şeydir. Yada nasıl olsa şartlar uygun değil öğrenmeyede gerek yok demek ise daha başka bir şeydir.

Bu tespitten sonra

Günümüzde İslam devletinde yaşamıyoruz burası kesin o zaman ne yapmalıyız. ?

Acaba sizce birisi evlendirildiğinde evlenmiş olmuyormu?

Burada tartışmaktan çok hadisleri hep beraber öğrenelim daha sonra dediğiniz gibi yine birlikte hadis üzerinde araştırmalar yapalım
    bu yol daha sağlıklı olur kanaatindeyim.

Yasak sözccüğü hadis metninden benim kendi fikrim yada görüşüm değil

Peygamberden aktarılan bu hadisin sıhhati hakkında bir yorumunuz var ise ve onu bizimle paylaşırsanız çok sevinirim
    Konu için gösterdiğiniz ilgi ve hassasiyet için teşekkür ederim.

Tecrübe Puanı
    19

Evlenme ile lakalı DARİMİ hadislerini aktarıyorudum ama gördüğüm lüzüm üzerine TİRMİZİ hadisini aktarıyorum yine inşaallah Darimiden devam edeceğim.

BÖLÜM: 2
    RUHBANİYET (EVLENMEMEK) İSLAMDA YOKTUR
    Hadis no 1082
    Semure (r.a.)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (s.a.v.), evlenmemek şeklindeki ruhbanlık modelini yasakladı.”
    (Nesâî, Nikah: 4)

Tirmîzî: Zeyd b. Ahzem’in rivâyetinde şu fazlalık yer almaktadır: Katâde Ra’d sûresi 38. ayetini okudu: “Hiç şübhesiz senden önce de peygamberler gönderdik onlara da eşler ve çocuklar verdik…”
    Tirmîzî:
    Bu konuda Sa’d, Enes b. Mâlik, Âişe ve İbn Abbâs’tan da hadis rivâyet edilmiştir.
    Tirmîzî: Semüre hadisi hasen garibtir. Bu hadisi Eş’as b. Abdulmelik; Hasan, Sa’d b. Hişâm ve Âişe’den benzeri şekilde rivâyet etmiştir. Her iki rivâyetinde sahih olduğu söylenir.

Hadis no 1083
    Sa’d b. ebî Vakkâs (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.), Osman b. Maz’un’un dünyadan el etek çekmek konumundaki, kadınlardan uzak kalmak için yaptığı yemini kabul etmeyip reddetmişti. Eğer ona izin verseydi kendimizi hadım yapardık.
    (Buhârî, Nikah: 8; Müslim, Nikah: 1)

Tirmîzî:
    Bu hadis hasen sahihtir

+ Konu Cevaplama Paneli

Paylaş