Duha abi "bizim açımızdan" ne demek bunu bir türlü anlamıyorum..Bize birşey Kalü Bela'da verildiyse bunu bize veren zaten Allah'tır..Şimdi Allah-kul ilişkisinden Allah-ruh ilişkisine döndük..Pratikte farkeden hiçbir şey yok..Allah ruhun ne yapacağını ezeli ilmi ile bilip o şekilde hür iradeyi verdiyse bu iradenin bizim olduğu konusunu yine açıklığa kavuşturmaz..Bizim açımızdan cüzz-i irade Kalu Bela'dan sonra verildi.
Hayır hangi olasılığı seçeceğimi bilmiyor!..Eğer bilirse sınavın ne anlamı kalacak Duha abi?Siz bilmiyor dediğimde O'na eksiklik atfettiğimi düşünüyorsunuz fakat böyle değil..Bizim seçimlerimiz O'nun ilmine fazladan bir ilim eklemiyor ki, ilminde eksiklik meydana gelsin!..Hür irade O'nun zekasının bizlere zuhur etmesinden başka birşey değil..Allah hangi olasılığı seçeceğimi ben daha seçmeden biliyor mu bilmiyor mu?
Diyorsunuz ki Allah bölünmez, parçalanamaz..Haşa ben böyle birşey demiyorum..Fakat birşeyi biliyorum ki "Herşey Allah'ın nurundandır", " O nur üstüne nurdur"..Özgür irade de O'nun nurundan bir parçadır ve bizlere verilmiştir..
Aksi takdirde kafir nasıl O'na aykırı davranıp cehennemi hak eder Duha abi??

LinkBack URL
About LinkBacks
Alıntı

Paylaş