+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 6 ve 6

Konu: Hiç Düşündünüz mü? Ya Özürlü Olsaydınız...

samanyolu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    samanyolu isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    73

Standart Hiç Düşündünüz mü? Ya Özürlü Olsaydınız...

03 Aralık 2009 16 Zilhicce1430

Günün Tarihi: Engelliler Haftası

Siz hiç dış dünyayla irtibat kuramayan, iç dünyasında yalnızlık oyunu oynayan birini gördünüz mü?

Siz hiç oturma çağını ya da yürüme çağını geçtiği halde oturamayan, yürüyemeyen birini gördünüz mü?

Siz hiç konuşamayan, derdini anlatamadığı için alay konusu olan birini gördünüz mü?

Siz hiç göremediği için karanlık bir dünyada yaşayan, alay edilen hatta taciz edilen birini gördünüz mü?

Siz hiç yaşıtlarının anladığını anlayamayan, onlardan daha geç anladığı için bu durumun üzüntüsünü yaşayan birini gördünüz mü?

Siz hiç hareketlerini kontrol edemediği için sallanarak yürüyen, ama sağlıklı insanların deli diyerek korkup kaçtığı birini gördünüz mü?

Siz hiç en olmadık yerlerde (sokakta-otobüste) sara-epilepsi nöbeti geçirip kaskatı olan, çırpınan, etrafındaki insanları ne yapacaklarını bilemez hale getiren birini gördünüz mü?

Bu saydıklarımdan birini ya da birkaçını mutlaka görmüşsünüzdür. Şimdiye kadar görmediyseniz, dışarı çıktığınızda etrafınıza dikkatle baktığınızda mutlaka görürsünüz.

Şimdi bir dakikanızı bana ayırmanızı istiyorum. Sadece bir dakikanızı.

Kapatın gözlerinizi ve bu insanlar gibi bir engeliniz olduğunu düşünün.

Yürüme engelinizin olduğunu düşünün. Yürüyemiyor, koşamıyor hatta kendi işlerinizi bile yapamıyorsunuz. Yani, hep birilerinin yardımına ihtiyacınız var.

Konuşamadığınızı ve duyamadığınızı düşünün. Bir şeyler söylemek istiyorsunuz olmuyor, sesiniz çıkmıyor. Birileri size bir şeyler söylüyor ama duyamıyorsunuz. Duyamadığınızı da söyleyemiyorsunuz. Karşınızdaki yanlış anlıyor, size kızıyor. Üzülüyorsunuz ama elinizden bir şey gelmiyor.

Göremediğinizi düşünün. Hazır gözleriniz kapalıyken, biraz deneme yapın. Bir şeyler yapmaya çalışın gözleriniz kapalıyken, etrafınızdaki nesnelere çarpmamaya çalışarak. Karanlığın, insana güvensizlik verdiğini hissedin. Her an, başınıza gelebilecek tehlikeleri göremediğinizi düşünün. Sonra görme engelli insanların bu korkuları, bu duyguları hayatları boyunca hissederek yaşadıklarını düşünün.

Ya da fiziksel olarak sağlıklı olduğunuzu ama zihinsel olarak problemli olduğunuzu düşünün. Anlamıyorsunuz. Size söylenenleri anlamıyorsunuz. Bakkala gitmeyi beceremiyorsunuz. Otobüse yalnız binemiyor hatta yalnız dışarı çıkamıyorsunuz. Çünkü yalnız çıkarsanız kaybolabilirsiniz.

Zor değil mi? Bir dakika böyle olmak bile zorken, engelli insanlar hayatları boyunca engelleriyle yaşamak zorundalar, onların hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmaksa biz sağlıklı insanların işi.

Engelli insanların sağlıklı insanlarla, aynı toplum içerisinde yaşayabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelebilmeleri -ki bu, engellerini bir nebze kontrol altına almalarıyla sağlanabilir- için engellerine göre Özel Eğitim almalarıyla mümkün olabilir.

İmandır o cevher ki, ilahi ne büyüktür!..
    İmansız olan paslı yürek sinede yüktür...

asel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    asel isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    28

Ya da fiziksel olarak sağlıklı olduğunuzu ama zihinsel olarak problemli olduğunuzu düşünün. Anlamıyorsunuz. Size söylenenleri anlamıyorsunuz. Bakkala gitmeyi beceremiyorsunuz. Otobüse yalnız binemiyor hatta yalnız dışarı çıkamıyorsunuz. Çünkü yalnız çıkarsanız kaybolabilirsiniz.

bu yazılanları böyle hastaları olanlar anlar malesef

Peris Misafir

Alıntı asel Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

bu yazılanları böyle hastaları olanlar anlar malesef
    Canım arkadaşım yazdıklarınızı anlamak için böyle hastaları olmak şart değil. Ben hayatda nice böyle hasta yakını olup da gereken sabrı, şefkati ve anlayışı göstermeyen insanlar gördüm.Ya da aksine hiç böyle hastası olmayan birilerinse onlara yakınıymış gibi ilgi gösterdiklerini gördüm.
    Konu Peris tarafından (05.12.2009 Saat 20:56 ) değiştirilmiştir.

mhmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    mhmt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Tercübeli Üye
    Tecrübe Puanı
    41

Allah razı olsun.

selametle..
    CİHAD: Fert, cemaat ve toplum bazında iyiliklerin yaşanır hale gelmesi, kötülüklerin kaldırılması için bütün gücümüzle hep beraber ve teşkilatlı bir şekilde çalışma mecburiyetini üzerimize yükleyen farzdır...

heryazdığımiçinالله يعلم(ALLAH bİliR)diyorum...

Araştırmacı isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    0

Ne kadar önemli bir konu... Batı'nın, Amerika'nın beğenmediğimiz çok yönleri var, ama şunu kabul etmek gerekiyor ki, engelli bir insanın orada insanca yaşaması çok daha kolay. Mesela Amerika'ya giden pekçok insanın çok şaşırdığı bir konu sokakta, kafelerde, otobüslerde bunca tekerlekli sandalyeli insan görmektir. İnsan ilk başta "Allah Allah, ne çok engelli varmış bu ülkede" der. Ama sonra anlar ki, aslında bizim ülkemizdeki engelli oranından fazla değildir bu oran. Ne acı ki, bizim ülkemizde engelli vatandaşlarımız sokağa çıkamaz, otobüse binemez, evinde oturur. Ümit ediyorum ki ilerleyen yıllarda bizim ülkemiz de engelli vatandaşlarımızın daha insanca yaşayabilmesi için bir takım adımlar atar, yasalar çıkarır. Bu konularda çalışan derneklere de destek olmak gerek diye düşünüyorum.

ayse_nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye
    Tecrübe Puanı
    0

Engelli olmak sabır gösteren için bir nimettir cenneti kazanma yolunda

+ Konu Cevaplama Paneli

Paylaş