Osmanlı tokadı bütün Osmanlı Devleti Ordusunda Levent'lerden Yeniçerisine kadar öğretilen bir dövüş tekniğidir. Osmanlı Tokadı antremanları zeytinyağlı mermere yapılırdı, nasıl antreman yapan askerler savaş sırasında kılıcı sağ elden sol ele almaya fırsatı olmadığından sabahtan akşama kadar keçeye vururlardı (keçeyi kılıç kesmez), Osmanlı tokadını yiyen kafirin genelde boynu kırılır öyle basit bir vuruş değildir. O tokadı atabilmek için ağır anteraman yaptırılır, zeytinyağlı mermere yukarıdan aşağıya sağ el ve sol elle, eller nasır tutana kadar vurulur. Osmanlı askerlerinin üzerlerinde bir çok kılıç bulunur. Ayrıca düşmanıyla başa çıkamayacağını anlayınca bir metrelik kısa tamamen ağır metalden yapılma mızrakları vardır, onu kafirin üzerlerine atarlardı. Osmanlının oklarını ise manda boynuzundan usta okçular yapardı. Ok, kılıç pala, yatağan, mızrak kalkan vb. silahlara buna tokatda dahildir, Osmanlı tokadı öldürücü bir vuruştur. Ama insanın yüzünü içine çöktürmez insanın boynunu kırar. Ayrıca, Osmanlı Devletinin şahin eğitmenliği, atmaca eğitmenliği gibi uğraşlarıda vardır. Bir şahin eğitmencisi tarafından bende eğitim aldım ve şahini eğitmenin ne kadar zor olduğunu kendim şahit oldum. şahin günde bir av yakalar ama havada pike yapar ve kanatlarıyla ıslık çalar, atmaca ise şahinden küçüktür ve daha küçük avları yakalar, ama atmacanın elinden her avladığı avı alsanda tekrar avlanır hiç enerjisi bitmez ve pes etmez. Şahin bir avdan sonra ikinci bir ava yönlendiremessiniz. Su içmezler suyu onlara vermenin bir takdiği vardır. Şahin kuş tüyü yemezse ve büyük baş hayvan eti yedirirseniz kuvvetli gelir ve hayvan ölür. İki gün muhatab olmassan hayvan bütün öğrettiklerini unutur. bunula birlikte şahinle avlanmak çok zevklidir. Kazakistanda Altın Kartal cinsi 6 kiloluk bir kuşla 20 kilokuk kurtlar avlanmaktadır. Ata sporlarımız unutulmaya yüz tuttu. Osmanlı Tokatıda bizim ata sporumuzdur.
Pirimiz Seyyid Ahmet Er Rıfai ve Abdülkadir Geylani Hazretleridir.
Paylaş