24.03.2007, 12:02
|
#20 (permalink)
|
| Gesperrt
Suffiyun isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 22.07.2006 Bulunduğu yer: Bursa Yaş: 19 Mesajlar: 390 Tesekkür Etti: 0
1 Kunu Icin 1 Tesekkür Aldı
Tecrübe Puanı: 0 | Alıntı: Nandi Nickli Üyeden Alıntı
Aşk üzere ölen şehit olur mu?
Bir kadına aşık olupta iffetini koruyan ve bu aşk üzere ölen şehit olarak ölür.''diye bir söz naklediliyor...
Bazı zayıf kaynaklarda, bu şekilde, bazılarında da biraz farklı olarak:
"Her kim âşık olur ve askını gizler de iffet ve sabır gösterirse, Allah onu bağışlar ve Cennete koyar" (Hadîsin bütün kaynakları için bk. Muhammed Abdülkâdir Atâ, el-Gummâ'ale-llümmâz üzerine tahkîk 216)
şeklinde rivayet edilen ve hadis zannedilen bir söz vardır. Ancak bu hem rivâyet, hem de dirâyet (yani manası) yönünden sağlam görülmemiş ve Rasûlüllah'a yakıştırılamamıştır. Çünkü erkeğin bir kadına, ya da kadının bir erkeğe âşık olması mecaz anlamda bir aşktır ve bir bakıma marazî bir haldır.
Zîrâ bu, kalbi Allah'tan boşaltıp, sevdiğine kaptırma, teslim etme ve ona kayıtsız şartsız boyun eğme (ta'abbüd) anlamını taşır. Hal böyle iken nasıl olur da Allah'ın hükmünü yüceltmek için savaşırken şehid olanlara denk olabilir! Kaldı ki, aşkın helâl olanı bulunduğu gibi, haram olanı da olur. Böyle olunca, Rasulüllah Efendimizin ayırım yapmadan, her âşık olup askını gizleyen ve iffetli olanı şehîd sayması nasıl düşünülebilir.
(Ibn Kayyim, Zâdü'1 me'âd IV/2,76)
Ayrıcâ Rasulüllah'tan bize sahîh olarak ulaşan hiç bir hadîste "aşk" sözü geçmemektedir.Sahîh hadîs kitaplarının dışında kalan çok değişik kaynaklarda Süveyd b. Saîd'den rivâyet edilen bu sözü Ibnü'I-Cevzî uydurma hadîsler (mevzûât) arasında zikreder,(bk. Ebu'1-Hasen el-Kinânî, Tenzûhu's-Seri'a N/364) Ibnü'1-Kayyim de aslâ hadîs olamayacağını anlatırIbnü'1-Kayyim agk.)
Genellikle "mevzûât" kitaplarında bulunan bu söz için en iyimser olanlar, bunu en fazla"'zayıf hadîs" derecesine çıkarabilmişlerdir.. Hattâ meşhur Muhaddis Yahyâ b. Ma'în, bunu rivâyet eden Süveyd için: "Eğer atım ve okum olsaydı, gider onunla çarpışırdım" bile demiştir. (Aclûnî, Kesfu'1-hafâ N/363)
Sonra çeşitli hadîslerde dünya ve âhiret şehitleri sayılmış ve âşık, bunlardan birisi olarak zikredilmemiştir. | Bu Hadis'in gerçekliğini bilmiyorum lâkin,yazdığınız yahût alıntıladığınız bu yazı yönlü bir yazıdır.Ve bilgisizce yazılmıştır.
Allah(c.c) atomun özünü dâhi aşk ile yaratmıştır.Neden bizim yaratılış sebebimiz olan Efendimiz(s.a.v),Allah(c.c)'ın Hâbib'idir,bunu biraz düşünelim.
Allah(c.c) rızası için olan sevgi Allah(c.c)'a dır.
Allah(c.c)'ı seven kulları da sever.Kulları sevemeyen Allah(c.c)'ı sevemez,bunu rahmet peygamberi'nden görüyoruz.
Hânımına aşık bir erkek olarak hiç okuduk mu Peygamber(s.a.v)'i ?
Aşk'a öcü gibi bakılıyor,ama hak da var tâbi,zaman öyle bir zaman ki,"tek gecelik aşk" denen ucubeler türedi.Ota da kota da aşk deniyor,maalesef.
Ayriyetten,zannedersem şehâdetin de mertebeleri olabiliyor...
Selametle. |
|
| |