Allah demiş "dua edin icabet edeyim". Manası kısaca şudur;her duaya mutlak cevap verilir, kayıtsız kalınmaz. Zaten,şefkat,Rububiyet ,Malikiyet ve hakeza Allah'ın pek çok sıfatı bunu gerektirir.
Ancak iki tür dua vardır. Biri halen yani;fiili yani çaba ile yapılan dua, diğeri ka'len yani sözle yapılan duadır.
Mesela ,Rızk Allah'ındır. Çünkü,Rezzak'tır. Evamir-i Tekviniyeye bakar. Yani Allah'ın kainatta koyduğu kurallara fiilen itaat ile mümkün olur. Buna Adetullah denir.
Mesela rızk çalışmaya bakar, iyi bir ticaret bilgiseine bakar, sanata ,zanaata bakar vesaire. Rızkın verilmesi pek çok kurala bağlıdır. Sabah erken kalkıp işe gidersin, iyi bir ustasındır yada iyi bir tüccarsındır rızkını kazanır eve dönersin. Ancak bazem tüm Adetullah kurallarına uyduğun halde, fiili duanı çok iyi yaptığın halde rızkın olmaz, başarılı olamassın. Aslında iki sebep olabilir. Belki hırs yaptın. Belki o rızkın sana gelmesinde bir şer var. Sen bilmiyorsun. Belki bir hikmeti var gecikecek bilemiyorsun. Belki, ne kadar çalısan hiç rızk verilmeyecek. Diyemesin ki çalışmam boşa gitti, Allah fiili dua olan işlerime cevap vermedi veya kabul etmedi.
Evet eğer ki sen o çalışmayı Allah rızası için yapmışsan mutlaka ve mutlaka cevap verilmiş ve ödülün hiç olmasa ahiret için Allah katında muhafazaya alınmıştır.
Bu şuna benzer ; hastasın doktora gittin. Doktora gitmek fiili bir duadır. Doktora dedin, karnım ağrıyor bana filan ilacı ver. Bu sözlü bir duadır.
Doktor sana dedi; bu istediğin sana yararı olacağını düşündüğün ilaç aslında sana yararı olsa bile zararı daha fazla. Ben sana başka bir ilaç veriyorum yada ilaca ihtiyacın yok. Çünkü ,ilaç içsen alerjin var zarar olur.
Sen doktora itiraz edersen kargalar gülecetir. Kibirdir, kendini doktordan üstün görmektir, yada doktora güvenmemektir, yada doktorun ilmine hakarettir. Doktor seni kovacak ,ne halin varsa gör, diyecektir. Yetkisi olsa ceza verecektir. Yada sana "madem ısrar ediyorsun istediğin ilacı al". Sen o ilacı içip zehileneceksin.
İşte kardeşim, sen başarmak için hareket etme. Başarı yani muvaffakiyet Allah'a aittir. Sen hakkında hayırlısını iste. Üstüne düşen fiili ve sözlü duaları yap. Gerisini Allah'a havale et.
Başaramadığını zannettiğin her şey -eğer üstüne düşeni gereği gibi yaptıysan- aslında bir başarıdır. Sadece daha sonra görülecek bir başarıdır.
Muhabbetle |