Tekil Mesaj gösterimi

Alt 12.02.2007, 19:11   #4 (permalink)
sinang
Tercübeli Üye
 
sinang isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 10.09.2006
Yaş: 31
Mesajlar: 937
Tesekkür Etti: 0
2 Kunu Icin 4 Tesekkür Aldı
sinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı birisinang Asırı Söhretli ve itibarlı biri
Tecrübe Puanı: 29
Standart

Bu hadis değişik şekillerde rivayet olunmuştur.bir kısmında innallahe halaka ademe ala suretihi-Allah ademi kendi suretinde yarattı.diğerinde ise innallahe halakal-insane ala süreti'r-rahman -Allah,insanı rahman süretinde yarattı veya la takbahu'l-veche feinne'bne ademe hulika ala süreti'r-rahman tebareke ve teala-yüzden sakının,zira Adem oğlu rahman sureti üzerine yaratılmıştır.

nasıl olursa olsun karşımıza iki kelime çıkmaktadır ala suretihi ve ala süreti'r-rahman.

hadis tenkide sebeb olmuş ve ravisi ibni aclandan saidül-kattan gibi bazı muhaddisun rivayet etmeyi terk etmiştir.
Bedüzzamanda bu hadisi ele almış izaha girişmiştir.


bizcede ilk hadis Allah tealayı mahluka ala suretihi ifadesiyle benzetmesi söz konusu olduğundan pek makul değildir.
diğerinde ise Allah'ın rahman ismine benzetilme vardır ki rahman ismini beşer için kullanmak uygun olmaz.
ama mecazi bir anlatım söz konusu olabilir ki gerçektende Allah tealanın rahman ismi celilesine en çok insan denen varlık muhtaçtır.zira her an ihtiyaçları olan ve bu ihtiyacatı hayatı boyu artarak devam eden bir mahluktur.
işte bundandır ki rahman ismi insanda tecelli etmiş sanki deniyor olabilir.
Birde rahman ismi umuma bakması yönü ile her mahlukata merhametkar ve şefkatli ihtiyacatına koşar bir bakış vardır.insanında umumu gören gözü,işiten kulağı,koku alan burnu,tat alan dili ve dış dünyayı algılayan tüm hislerin merkezi olan beyni yüzdedir.
muhakak ki mahlukata merhamet duymak,şefkat etmek ve hasta,yardıma muhtaçlara iyilik etmek için insanın bunlara ihtiyacatı vardır.
böyle bir mecaz olmalı ki hadis yerini bulsun.
burada bazı şerii meselelerde yüze vurmayı İslamın yasaklamasıda kayda değerdir.

İSTİKBAL İSLAMINDIR..!şehid seyyid kutub
  Alıntı ile Cevapla