|
Sünnet Şeriatın İkinci Kaynağıdır 3
3. Sahabeler, Sünnetin Şer'î Delil Olduğu İnancını Taşımışlardır
Bu nedenle sahabeler, Resulullah bir şey yapınca hemen ona tabi olma*ya koşuyorlar, onun yaptığı işin kendilerini bağlayıcı olup olmadığını araş*tırma İhtiyacı dahi hissetmiyorlardı. Ancak Resulullah, bazı özel fiillerinin sa*habeleri bağlamadığını açıklıyor ve bu fiillerinde kendisine tabi olmamala*rı gerektiğini beyan ediyordu. Buna örnek olarak şu hadisleri zikretmek mümkündür.
Ebu Said el-Hudri diyor ki: "Resulullah bir zaman sahabelerine namaz kıl*dırırken papuçlarını çıkardı ve sol tarafına koydu. Cemaat bunu görünce on*lar da papuçlarını çıkarıp attılar.
Resulullah namazını bitirince onlara: "Sizi papuçlarınızı atmaya sevk eden sebeb nedir?" diye sordu. "Biz senin onları çıkarıp attığını gördük, biz de at*tık" dediler. Resulullah (sav) de buyurdu ki: "Bana Cibril (as) geldi ve papuçlarımda pislik bulunduğunu bildirdi. Sizden biriniz mescide geldiği zaman papuçlarına baksın. Onlarda br pislik veya eziyet verecek bir şey gö*rürse, onu silsin ve onlarla namazını kılsın." [91]
Hz. Aişe diyor ki: "Resulullah bir gece mescitte namaz (teravih namazı) kıldı. İnsanlar da onun kıldığı namazı kıldılar. Ertesi gün de o namazı kıldı. Bu defa İnsanlar oldukça çoğaldı. Sonra insanlar üçüncü veya dördüncü ge*cede toplandılar. Resulullah onların yanma gitmedi. Sabah olunca buyurdu ki: "Sizin ne yaptığınızı gördüm. Sizin yanınıza gelmeme engel olan tek se*bep, bu namazın size farz kılınacağından korkmamdır" Bu olay Ramazan ayında olmuştu." [92]
Görüldüğü gibi sahabiler, nafile ibadetlerde bile hemen Resulullah'a uy*muşlar ve onun yaptığını yapmaya çalışmışlardır.
Abdullah b. Ömer diyor ki: "Resulullah, arasını açmaksızın (hiç iftar etmek*sizin) oruç tutmaya devam etti. İnsanlar da arasını açmadan oruç tutmaya de*vam ettiler. Fakat bu onlara zor geldi. Bunun üzerine Resulullah onlara aç*madan oruç tutmalarını yasakladı. Onlar da dediler ki: "Sen de hiç açmadan oruç tutuyorsun."
Bunun üzerine Resulullah buyurdu ki: "Ben sizin gibi değilim. Ben devam*lı yedirilip içiriliyorum." [93] Diğer bir rivayette "...beni Rabbim yediriyor ve içiriyor” buyurmuştur [94] Elbetteki sahabeler Resulullah'a tabi olmanın gerek*li olup olmadığını bizlerden daha iyi biliyorlardı ve gerekli olduğunu idrak ettiklerinden Resulullah'a hemen tabî oluyorlardı. Bizlere ne oluyor da bu*nu kabullenmemeye çareler arıyoruz. Kendimizi sahabelerden daha anlayış*lı görüyoruz?
Devam....
sadece bir kul
|