|
Sünnet Şeriatın İkinci Kaynağıdır 2
2. Resulullah'ın Sahih Sünneti Fiil ve Sözlerini, Takrir ve Sıfatlarını Almamızı Emretmektedirler.
Resulullah, çeşitli hadis-i şeriflerinde bizlere sünnetine uymamızı, sünne*tine tabi olduğumuz takdirde sapmayacağımızı, sünnetini zihninde muhafa*za edemeyenlerin yazarak onu muhafaza etmelerini, ezberlenen sünnetinin İnsanlara nakledilmesini emretmiş ve sünnetine karşı çıkacakların kendile*rini beğenen şımarık kişiler olacaklarını haber vermiştir.
a. Resulullah'ın Sünnetine Uymamızı Emreden Hadisler:
"Ben sizi bıraktığım müddetçe siz de beni bırakın. Sizden önceki ümmet*ler çokça soru sormaları ve Peygamberleriyle anlaşmazlığa düşmeleri yü*zünden helak olmuşlardır. Ben size bir şeyi yasaklarsam, ondan kaçının. Bir şeyi de emredersem onu gücünüzün yettiği ölçüde yapın" [77]
Diğer bir rivayette: "Size konuştuğumda (hadis söylediğimde) benden alın, sizden öncekiler çokça soru sormalarından ve peygamberleriyle ihtilafa düşmelerinden dolayı helak olmuşlardır." [78]
Irbad b. Sariye diyor ki: "Birgün Resulullah bize namaz kıldırdı. Sonra bi*ze yöneldi ve bizlere Öyle etkili bir vaaz etti ki, onun tesirinden gözler yaş döktü, kalpler ürperdi. Bir kişi "Ey Allah'ın Rasulü! Bu vaaz vedalaşan bir in*sanın vaazı gibiydi. Sen bize ne yapmamızı emredersin?" dedi. Resulullah da buyurdu ki: "Size Allah'tan korkmanızı, Habeşli bir köle dahi olsa, idare*cinizi dinleyip ona itaat etmenizi tavsiye ederim. Çünkü sizin benden son*ra yaşayanlarınız çokça ihtilaflar görecektir. Siz benim sünnetimden ve hi*dâyet üzere olan raşid halifelerin sünnetinden ayrılmayın. O sünnetlere sım*sıkı sarılın ve azı dişlerinizi üzerlerine kenetleyin. Sonradan uydurulan hu*suslardan kaçının. Zira sonradan uydurulan herşey bid'attir. Her bid'atte sapıklıktır." [79]
Görüldüğü gibi, hadis-i şerifte bid'atlerden kaçınabilmek için Resulullah'ın sünnetine ve raşid halifelerinin icma ve içtihadlarına uyulması emredilmektedir. Pratikte bunlara uymayan mezheplerin sapıklıkları görülmektedir. Başka delile ihtiyaç yoktur.
Enes b. Malik diyor ki: "Resulullah bana buyurduki: "Oğulcağızım! Eğer sen kalbinde her hangi bir kimseyi aldatma isteği taşımayarak sabahlaya*biliyor ve akşama erişebiliyorsan, bunu yap." Sonra da bana buyurdu ki: "Oğulcağızım bu benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi ihya ederse, şüp*hesiz o beni sevmiş olur. Kim de beni severse, benimle birlikte cennette ola*caktır." [80]
Görüldüğü gibi Resulullah, kendisini sevmenin sünnetini ihya etmekle ola*cağını beyan etmiştir. Onun sünnetine uymaksızın onu sevdiğini söyleyen na*sıl doğru konuşmuş olur? Zira bir insanı seven onun güzel amellerini yapma*ya özenir. Resulullah’ı sevip de onun güzel ahlâkını örneklendiren amelleri*ni işlememek mümkün değildir.
Resulullah, namaz ve hac gibi, ibadetlerin yapılma şekillerini kendisinden öğrenmemizi emrederek buyurmuştur ki: "Benim nasıl namaz kıldığımı gö*rüyorsanız o şekilde namaz kılın. Namaz vakti geldiğinde biriniz ezan okusun. En yaşlınız imam olsun." [81]
Cabir bin Abdullah diyor ki: "Ben, Rasulullah devesine binmiş olarak şey*tanı taşladığını gördüm. O diyordu ki, "Ey insanlar! Hac ibadetlerinizi benden alın. Çünkü ben bilemiyorum belki de bu yılımdan sonra bir daha hac yapamam." [82]
"Resulullah Muaz b. Cebel'i Yemen'e vali olarak gönderdiğinde ona: "Sa*na bir dava arz edildiğinde onun hakkında nasıl hüküm verirsin" diye sor*muş. Muaz da "Allah'ın Kitabıyla hüküm veririm" demiştir. Resulullah: "Eğer Allah'ın Kitabında bulamazsan (ne ile hüküm verirsin) deyince. Muaz da: "Resulullah'ın sürmeliyle" cevabını vermişti. Hz. Peygamber: "Şayet Resulullah'ın sünnetinde de Allah'ın kitabında da meselenin hükmünü bulamazsan (ne yaparsın)" diye sormuş. Muaz da: "Görüşümle içtihad ederim ve bü*tün gayretimi harcamaktan geri durmam" demişti. [83]
b. Sünnete Uyulduğunda Sapıklıktan ve Cehennemden Uzaklaşılacağını Beyan Eden Hadisler:
"Sizlere iki şey bıraktım. Bu ikisine sarıldığınız müddetçe asla sapmaz*sınız. Bunlar Allah'ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir." [84]
Resulullah buyurdu ki: "Bütün ümmetim cennete girecektir. Ancak imti*na edenler (diretenler) hariç." Dediler ki: Ey Allah'ın Rasulü! İmtina eden kim*dir? Resulullah da: "Bana karşı gelen imtina edendir" buyurmuştur." [85]
c. Sünnetin Muhafazası îçin Yazılmalarına Ruhsat Veren Hadisler:
Abdullah b. Amr diyor ki: "Ben ezberlemek maksadıyla, Resulullah'dan duyduğum her şeyi yazıyordum. Kureyşliler beni bundan alıkoydular ve de*diler ki: "Resulullah'dan duyduğun herseyi nasü yazıyorsun? Nihayet o da bir beşerdir. Öfkeli olduğunda da konuşuyor. Sakin iken de. Bunun üzerine yaz*maktan vaz geçtim ve meseleyi Resulullah'a anlattım. O da parmağıyla ağ*zına işaret ederek buyurdu ki: "Yaz. Canım elinde olan Allah'a yemin olsun ki, buradan haktan başka bir şey çıkmaz." [86]
Ebu Hureyre diyor ki: "Resulullah'ın sahabelerinden hiçbir kimse, benden daha fazla hadis rivayet etmiş değildir. Ancak Abdullah bin Amr hariçtir. Çün*kü o hadisleri yazıyordu. Ben ise, yazmıyordum." [87]
Resulullah Mekke'nin fethinden sonra bir hutbe okudu. Hutbesinde Mek*ke'nin kutsallığını anlattı. Bu hutbeyi dinleyen Yemen halkından Ebu Şah İsim*li bir zat ayağa kalktı ve dedi ki: "Ey Allah'ın Rasulü! Bu söylediklerini ba*na yazılı olarak verir misin? Resulullah da buyurdu ki: Bunu Ebu Şah'a ya*zın” [88]
Yine Resulullah, ezberlediği hadisleri unutmasından şikâyetçi olan bir za*ta eliyle yazıyı göstererek buyurmuştur ki: "Sağ elinle yardımlaş" [89]
Görüldüğü gibi Resulullah, zaman zaman hadislerin yazılmasını emretmiş*tir. Bu da sünnetin delil olduğunu gösterir. Aksi takdirde delil olmayacak şey*lerin yazılmasını emretmesi anlamsız olurdu ki, bu da Resulullah'a layık ol*mayan bir husustur.
d. Ezberlenen Sünnetinin İnsanlara Aktarılmasını Emreden Hadisler:
Zeyd bin Sabit Resulullah'ın şöyle buyurduğunu işittiğini söylemiştir: "Allah, bizden bir hadis duyup da onu tebliğ edinceye kadar muhafaza eden kişinin yüzünü ak eylesin. Nice kendisinden daha fakih (âlim) olanla*ra fıkhı (ilmi) taşıyanlar vardır. Nice fıkhı taşıyıp nakleden vardır ki, kendi*si fakih değildir.” [90]
Devam...
sadece bir kul
|