@neslihan
Harun Yahyanin söyledigi dogru ama eksik. Konuyu anlamak icin Kaderle ilgili bazi yanlis anlamalari gidermek gerekir.
Kader meselesi dikkat ederseniz Imanin sartlarindan sonuncusudur. Allaha iman Peygamberlere iman Kitaplara meleklere iman tam olmadiktan sonra insanin Kader konusunda zorluk cekmesi normaldir. Kader bir sirdir ve daha ziyade teslimiyet gerektiren bir meseledir. Lakin Islam ayni zamanda aklimiza da hitap ettigi icin kismen de olsa aciklanabilir. Söyleki:
Herseyi veren Allahtir. Hersey Onun izniyle ve tasdikiyle olur. Ancak tabiat kanunlari dedigimiz seyler buna sebeptir. Görünürde agac elma yapiyor gibi olsada elmada ne akil ne de güc vardir. Allah tabiat eliyle dogrudan yaratiyor.
Biz de buna dahiliz. Ancak bize Allah IRADE vermis, yani akli özgür olarak kullanma hakki. Insan her zaman dener, ölcer bicer, kararsiz kalir ve birseyler yapar. Ama hicbir zaman bu mükemmel olmaz. Bu da gösterir ki insan kendisi karar verir. O yüzden bir Mercedese tas atarsan bu suc senin, cünkü atmayada bilirdin. Hatta bazen karar veremeyiz, gider geliriz ve sonunda dogru yada yanlis yapariz. Günah da böyle sevap da ki günahlarin sorumlulugu bize aittir.
Fakat aslinda bunu yapan yine Allahtir. Mesela seni birisi cok kizdirdi! O anda kafanda birkac tane secenek belirir. O anda ya susacaksin ya karsilik vereceksin yada elinle vuracaksin!
Sen, kendi iradenle "vurmayi" "tercih" ettin. Beyninde olan bu "tercih" ile beraber Beyin eline sinyal gönderir sinirler vasitasiyla ve el de gelen emri yerine getirerek vurur! Cünkü Beyni yaratanda sinirleri yaratan da ona o enerjiyi veren de eli kullandiranda Allahtir. Hickimse kendi kendini yaratmadi dolayisiyla kimse ben kendi vücuduma sahibim diyemez. Hangimiz yemegi mideye attiktan sonra olusan milyonlarca reaksiyondan haberdariz ki!
Kisacasi yapan Allahtir fakat karar veren biziz ve kafa karistiran da aslinda budur. Umarim anlatabilmisimdir.
Ayrica söyle bir durum da var: Allah biliyorsa ve zaten olacaksa benim tesirim yoksa sucum ne?
Hayir buda yanlis anlama bir durum. Allah zamandan mekandan münezzehtir. Yani Allah icin ZAMAN kavrami yok o zamanlar ötesi. Söyle düsünün: Gelecege gidebilen birisi sizi filme aldi ve geriye dönüp sizin birini vurdugunuzu size kamerada gösterdi ve size bildirdi. Simdi siz diyebilirmisinz ki "sen bildigin icin ben o adami vurdum!"
Hayir diyemezsiniz cünkü Allah da sizin ne yaptiginizi ne yapacaginizi biliyor cünkü zamanla mukayyed degil. Yukarida da söyledigimiz gibi herseyin sorumlulugu yanlizca bize aittir.
Eger anlasilmayan bir mesele varsa lütfen yazin. Umarin faydali olmusumdur.
Adem |