Rahman Rahim Allahin adi ile...
Alemlerin Rabbı Allaha hamd olsun.
Afiyette ve belada, darlıkta ve genişlikte.
Salat ve selam, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm aline
Sübhan Allahtan temenni: Selametiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir.
Hadisi İnkar edenler..
Bir zındık,sözünde haddini aşarak sünneti nebeviyye ve rivayet edilen hadislerle amel edilemeyece ini , sadece kuranın delil olaca ını söylemiş delil olarak da şu sözü ileri sürmüştür.**Size benden bir hadis geldi inde bunu kurana arz edin .E er bu hadisle alakalı Kuranda bir asıl buluyorsanız.hadisi alın ,bulamıyorsanız reddedin**Halbuki bu söz hadis de ildir, uydurmadır es-sa ani de mevzudur der.(Bkz. Eş-şafii,er-Risale,224;ed-derakutni IV/208; el-beyhaki,Delilün Nübüvve.1/27)
Usul ilminde maruf şartları taşıyan kavli.fiili,takriri sünnetler hüccettir.İmamı Şafii(r.h.) bir gün bir Hadisi Şerifrivayet eder ve Sahihtir der..Birisi:
Ey Ebu Abdullah!Sende aynı kanaattemisin ? diye laf edince ,üzülür ve şöyle der:
***Ey Adam!Sen beni hiç hıristiyan olarak gördünmü?Kiliseden çıkarken bana rastladın mı?Belimde hıristiyan zünnarına şahit oldun mu.? Rasulullah tan (s.a.v) hadis rivayet edece im hem de aynı görüşte olmayaca ım ha!
Sünnetin delil oluşu sabit olmasaydı,Resulullah Efendimiz(s.a.v) veda hutbesinde orada bulunanlara dini hususları ö rettikten sonra şöyle buyurmazdı:**Bakın! Burada bulunanlarınız bulunmayanlara (anlattıklarımı) aktarsın.Çünkü kendisine aktarılan bazı kimseler dinleyenlerden daha iyi beller.
İmamı Şafii(r.h) de şöyle der: Resulullah Efendimiz(s.a.v) kendi sözünün dinlenip ezberlenmesini ve hakkıyla muhafazasını tavsiye etmiştir.Bu ise onun ancak hüccet olan şeylerin emretti inin delilidir.Çünkü bu ,ya yerine getirilmesi gereken bir helaldır veya kaçınılması gereken bir haramdır veya da yerine getirilmesi gereken bir had(ceza)dır veyahutta alınıp verilmesi gereken bir maldır veyahutta din ve dünya ile ilgili bir nasihattir.
Beyhaki, Ebu Rafinin (r.a.) rivayet etti i bir hadisi şerifi zikreder:Rasulüllah Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurdular:Sizden biriniz ,koltu una yaslanmış olarak ,kendisine emretti im veya nehyetti im bir haber geldi inde Bunu bilmiyorum.Biz Kuranda buldu umuza tabi oluruz derken bulmayayım (eş-şafii,Er-Risale,Ahmet bin Hanbel,Ebu davut,Es-sünne
__________________ HizmeT NimettiR... Gavs-ı Sani... |