Değerli kardeşim hadi ben füruatı yanlış anladım.
Peki, hayat-ı dünyeviyenin rahatı için ilim öğrenmek füruat değil midir?
Hem madem Hoca efendi fürüat tabirini bizim algıladığımız anlamada kullanmadı neden pek çok kızımız öyle anlayarak başını açtı. Herkez füruatı "asıl olmayan" manasında kullanıyor.
Elbette ibadet yapmak ve ömr-ü hayatını idame etmek için lazım ilmi öğrenmek farzdır. Bu farzı ifa etmek için baş örtüsünü açmak mı gerekir?
Elbette herkez gücü ve ilmi nisbetinde dine hizmet etmekle mükellefitir. Dine hizmet etmek fürüatta olsa bir farzı terk etmekle mi olur? İyi ama dine hizmet etmek insanların farzları yerine getirmesi için değil midir? Dine hizmet farzı ifa etmeye engel ve teşvik etmek olacaksa o hizmete hizmet denir mi?
Diyeceksin, Türkiyenin dindar öğretmen ve doktaorlara ihtiyacı var.
Dindar olmayan , ancak mesleğinde iyi olan bir kadın doktora gitmek haram mı? Yada başını açarak öğretmen olmuş bir kızımız okulda talebelere ne öğretiyor? Başının örtüsüne dahi tahamül edemeyenler okulda o dindar, ama okumak için başını açmış öğretmen kızımızın talebelerine dini öğretmesine izin verir mi?
Evet geriye sadece daha rahat bir hayat yaşamak ve iyi bir gelire sahip olmak için okumak kalmıştır. Bu dahi dini bir farzın terkine fetva vermez.
Hem fikirler ne zamandan beri tartışılmaz oldu. İster Hoca Efendi söylemiş olsun ister söylememiş olsun pazarda böyle bir laf dolaşıyor ve ben bu sözü beğenmiyor ve fikrimi söylüyorum.
Bir harama mı girdim. Bir iftira mı attım?
Sonra konuyu açan sensin. Eleştirde kızman doğru olmaz.
Selametle