Tekil Mesaj gösterimi

Alt 16.10.2007, 14:22   #9 (permalink)
alptraum
Tercübeli Üye

alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

alptraum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Tesekkür Etti: 42
70 Kunu Icin 105 Tesekkür Aldı
alptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı birialptraum Asırı şöhretli ve itibarlı biri
Tecrübe Puanı: 64

Alıntı:
Duha Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Başörtüsü teferruattan değildir füruattan mıdır?

Teferruat; detay. Füruat asıl olmayan demektir.

Baş örtüsü asıl olmayan mıdır? İslam şeairi değil midir? Hititoloji okumak için baş açmak aslolan mıdır?

Hem ben Hoca Efendi başörtüsü teferruat demiştir ,diye bir ifade mi kullanmışım. Evet birileri "baş örtüsü füruattır" diyor. Bunu söyledim. Bunu söyleyenler Hoca Efendiye dayandırıyor. Ben ravi değilim, duyanım. İtab edilmemem lazımdır. O söylentiyi yayana azar edilsin. Söylentiyi yayanda Hoca Efendinin talebeleridir. Ben o sözü kabul edip ifa edeni elbette eleştiririm. Hakkımdır.

Ayrıca tekrar sorayım:

Mesela hititoloji ilmi için başını açmak caiz midir? Yada bir tıp doktoru olmak için başını açmak caiz midir? Mesela, doktor olmak islama hizmet midir, yoksa insanlığa hizmet midir? Yoksa cüzdana veya kariyere hizmet midir?
Kumradan kazanılan para ile hayır yapılır mı? Hırsızlık parası ile cami olur mu? Faiz geliri zekat yapılır mı?

Eğer maksad dine hizmet etmek ise dine hizmet başötüsünü çıkarmak ile mi oluyor?

Haram ile hayır yapılır mı? Hangi kitapta vardır.
Hayırdan şer, şerden hayır olur mu?

Bazı insanlar piyango bileti alır der "ikramiye bana çıksın yarısını fakirlere bağışlarım" Allah'ı mı kandırıyor, kendini mi?

Selametle
Füruat, İslami literatürde bir terimdir. Her şeyin bir aslı ve bir de füruatı vardır.

Mesela; iman, inanç, fikir, itikat, dinimizde bir esas, asıl ve rükün ise; muamelat bunlara göre füruattır.

Yani iman ve itikattaki, arıza insanı dinden çıkarır. Ve şekavete götürür, muamelattaki eksiklikler günahkar eder, cennetten uzaklaştırır. İmansız etmez.

Ayrıca namaz, oruç, hac v.s. gibi dinin muameletı amelde; rükün, temel ve esas ise; sünnet ve nafileler onlara göre amelde füruattır.

Farzlar, helal ve haramlar dinin hudutları ve esasları ise; diğer meseleler farz makamında ve değerinde değil; füruattır. Yani elmaslarla, bakırlar ve gümüşlerin mukayesesi gibi….

Ancak füruatın toplumda anlaşılan manası; teferruat ve boş şeyler anlamına geldiğinden; ıstılahtaki Füruat da böyle telakki edilerek yanlış anlaşılabiliyor.

Dolayısıyla bahsettiğiniz o Hoca efendi; ıstılahtaki füruatın manasına göre muamelatta bir tasnif yapmış ve doğru söylemiştir.

Ancak dinleyenler, toplum arasında teferruat manasını anlayarak itiraz ediyorlar.

Bu mesele; füruatı yanlış anlayanların tarz-ı telakkileridir. Dini meseleler toplum arasındaki yanlış anlaşılan tabirlerle değil; islamiyetteki ıstılah ve literatüre göre izah ve tarif edilir.
Yani basörtü esastır. ama iman hakikatlerine göre ve İslamın şartlarına göre esasattan ziyade füruattır. Yani başörtü takmayanlar, günahkar olsa da imansız olmaz.

bu kadar osmanlica kelimeyi kullanan ve bu ilime muhabbet besleyen ayni cenahdan beslendigim kardesim bunu kendi aklin ve delilin ile inanmaya calisirsin cikacak sonuclar bunlar ve birde yazinin neresinde söylediginide getireyim
buraya

@duha
Alıntı:
Ve hiç kimse kim olursa olsun Peygamber dahi Farz olan bir hususa -başörtüsüne- teferruat, diyemez.
Simdi bu mevzu icerisinde olan sahis anlatilan mevzu icerisindede tek olduguna göre bu gibi suclamalara maruz kaldigina göre sen ismi ha zikretmissin ha zikretmemissin ima edilen ortadadir

Selametle
Ehl-i küfrü serteser kahreylemektir niyetim.
Embiyau evliyaya istinadım var benim,
Lütfü Haktandır hemen ümidi fethu ve nusratım.
Nefsim ve malımla nola kılsam cihanda içtihad,
Hamdülillah var gazaya sad hazaran rağbetim.
Ey Muhammed! Mucizatın Ahmedi muhtar ile,
Umarım galib ola Edayı dine devletim!