Tekil Mesaj gösterimi

Alt 15.10.2007, 12:23   #2 (permalink)
Duha
Tercübeli Üye
 
Duha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Duha isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik tarihi: 12.12.2006
Yaş: 37
Mesajlar: 2.308
Tesekkür Etti: 219
231 Kunu Icin 367 Tesekkür Aldı
Duha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'iDuha Gelecegin hit'i
Tecrübe Puanı: 23
Standart

EVet İslam'da mezheb mecbur değildir. Zaten, mezhebe dahil olmak farz değil. Bir mezhebe dahil olmadığın zaman çıkan sonuç haramdır.

Kur'an'da haramlar iki türlüdür. Ya emirden gelir. İlleti emirdir. Sonucu mühim değildir. Sonucunda bir yarar olsa dahi haramadır. Mesela, içki içmek, domuz eti yemek gibi.
Yada sonucu emir ile haram olan işlerdir ki bunlar hadis ve içtihadlar ile belirlenir. Mezheb gibi. Yada sigara gibi.

Mesela, sigara içmek haramdır ,diye bir ayet ve hadis yoktur. Ama sonucu haram olan fiillere götürür. Haram'da denmez, caizde denemez. Ama israfa sebep olsa haramdır denilebilir.

İşte Mezheb farz olmadığı halde, sonucu haram olan fiillere götürür. Bu konuda cumhur-u ulemanın reyi Mezhebsizliğin kesinlikle haram fiillere götürdüğüdür. Mesela, bölünmeye sebep olur. Mesela, nefsi içtihadların teşrisine sebep olur ki bu dahi fitnedir.

İşte Mezheb amelde İmam-ı Azam İmam-ı Şafi gibi büyük zatların Kur'an'dan ve hadisten yola çıkarak yaptığı içithadlardır ki teşri etmeleri veya yasa yapmaları yasaktır. Bir içtihadın kabulü ise cumhur-u ulemanin reyine vebestedir. Onlar kabul etse hak, kabul etmese İmam-ı Azam teşri etmemiş ki harama girsin.

İşte herkez İmam-ı Azam gibi kendi nefsine teşri eder. Nasıl öyle büyük bir alim ve zat haddini bilmiş ve bu içtihadları teşri etmemiş, yasa yapmamış.Cumhur-u uleam kabul ettiği için cumhur-u avam başgöz üstüne koymuş.
İşte o mezhebi içtihadları kabul etmeyen dahi kendi nefsine başka içtihad yapsa caizdir. Ancak, o zat çıkıp "KUr'ani yol budur. Mezhebler haramdır, bunlara uyun" dese derim "İşte içtihadın siliktir. Hem sen neci oluyorsun ki şu kısır ilminle Kur'an'dan yasa gösteriyorsun. Ben alim ve deha bir zat olan takva kahramanı İmam-ı Azamın inci ve canlı içtihadlarını senin ölü ve silik ve çakıl taşı hükmündeki sözüne tercih ediyorum. Sen yoluna ben yoluma "derim.

İşte mesele budur.

Muhabbetle
__________________
Sakın, sakın, sakın! Çabuk, bu şimdiye kadar demir gibi kuvvetli tesanüdünüzü tamir ediniz.
  Alıntı ile Cevapla